Tegneseriene er ikke skjermet for den digitale transformasjonen, og 2013 ble et spesielt tøft år for noen av landets mest populære. Både Pondus og Donald Duck & Co opplevde betydelig fall i opplaget sitt i 2013, viser opplagstallene som ble presentert av Mediebedriftenes Landsforening i går.

Pondus er et av Norges aller største blader, men også for den populære bergenseren peker pilene nedover. Bladet mistet 16,3 prosent av opplaget i fjor og endte med et snittopplag på 62.555. Året før forsvant 4,7 prosent av opplaget. Stort bedre går det ikke for hans amerikanske kollega Donald Duck. Bladet mistet 18,4 prosent av opplaget i fjor, og 11,6 prosent året før det. Donald Duck & Co hadde et snittopplag på 49.222 i 2013.

Det er Egmont Hjemmet Mortensen som utgir Pondus og Donald Duck & Co. Administrerende direktør Olav T. Sandnes vedgår at det harr blitt vanskeligere å selge tegneserier.

- Ja, 2013 var ikke et godt år for opplagsutvikingen innenfor tegneserier. Det som er nytt her er at vi har slått sammen to Egmont-virksomheter, slik at også tegneserier nå ligger under Egmont Publishing. Dette gir nye muligheter for krysssalg, sier han til Kampanje.

- Kamp om mediedøgnet
- Hvorfor taper tegneseriene opplag?

- Når det gjelder barneproduktene tror jeg det handler om konkurrerende alternative underholdningsformer og kampen om mediedøgnet også for barn. Vi må sørge for at vi gjør en så god jobb som mulig med de produktene vi har, og har stadig flere digitale produkter rettet mot dette segmentet.

Pondus retter seg mot et voksent publikum, men også her er konkurransen tøff, forteller Sandnes.

- Pondus har fortsatt en helt unik posisjon i den norske befolkningen. Vi opplever at produktet har høy kvalitet og treffer den norske befolkningen godt, og skal jobbe videre med hvordan vi krysselger tegneserier rettet mot mannesegmentet med våre øvrige produkter rettet mot menn.

- Som Vi Menn?

- Ja, det skal du ikke se bort fra.

- Hvordan kan et slikt samarbeid se ut?

- Det vil vi komme tilbake til.

- Satses lite
Statistikkrådgiver Odd Frank Vaage i Statistisk Sentralbyrå har satt tall fra de siste 20 årene under lupen og funnet at det har vært en jevn nedgang i andelen som leser tegneserieblader.

- Det er mye mindre utvalg og blader, og i tillegg så er prisene nokså høye. Det er andre ting som konkurrerer på dette markedet blant barn, som internett. Men jeg finner at de likevel leser like mye bøker som de har gjort de siste 20 årene, sier Vaage til Kampanje.

Mens andelen nordmenn mellom 9 og 79 år som leste tegneserier var 11 prosent i 1991, var den 4 prosent i 2012, skriver Vaage i artikkelen «Donald Duck holder fast på guttene», som ble publisert i Samfunnsspeilet denne uken.

- Jeg tror rett og slett det satses lite på tegneserier. Det er mulig man tror det er et marked på vei ut.

- I artikkelen spør du om tegneseriene forsvinner. Har du kommet frem til en konklusjon?

- Det vil nok antageligvis bli noen nisjeblader, men det går nedover, også med Donald Duck.