Verdens største nettsamfunn fyller ti år i dag, men sosiale medier-strateg og partner i det svenske konsulentselskapet JMW er langt fra sikker på at Facebook er der om nye ti år.

- Det ligger i sakens natur. Ingen ting lever evig, men om Facebook forsvinner kommer det ikke til å bli et bevis på at nettet ikke fungerte eller «hva var det vi sa». For alt vi gjør på nettet i dag har vi lært på Facebook, sier Brit Stakston til Kampanje.

Stakston var i dag i Oslo for å holde åpningsforedraget på «Social Media Awards». Der kunne hun fortelle de rundt 500 fremmøtte deltakerne at dersom nettgiganten forsvinner vil vi heller aldri komme til å oppleve et nytt Facebook-fenomen.

- Vi kommer aldri til å se motsatsen eller noe som ligner på Facebook igjen. Vi kommer ikke til å ta med oss alle våre venner, arbeidskamerater og gamle skolevenner et annet sted. Vi har gjort den reisen, sier hun.

- Hva er den største utfordringen til Facebook i dag?

- «Privacy issues» og annonsene som både byr på muligheter og trusler. Går de over grensen og tar det det for langt? Men den største utfordringen slik jeg ser det, er nok aksjeeierne og deres krav til overskudd. Kommer deres krav til overskudd til å tvinge Facebook til å presse ut annonser som vi opplever blir for mye? Grunnlegger Mark Zuckerberg er så «nerdete» at han er dårlig på å forklare aksjeeierne at Facebook er bygd på relasjoner, sier Stakston.

- Vil være hovedplattform
Sist uke la Facebook frem sine ferske kvartalstall som på nytt overbeviste aksjemarkedet. Aksjen steg med nye 16 prosent og selskapet er i dag verdt over 150 milliarder dollar. Splitten på inntekter viste at selskapet nå henter inn over halvparten av annonseinntektene på mobilen etter en topplinjeveksten i Facebook på hele 63 prosent og en omsetning som økte til 2,6 milliarder dollar.

- Som en så stor aktør, er det Facebook som har mest å tape fremover i konkurransen med de mange nye plattformene og tjenestene?

- Jeg velger å se på de mange nye tjenestene som komplementære. Den store konkurransen står mellom YouTube, Facebook og Google om å være vår inngang til nettet. Facebook vil gjerne være den hovedplattformen du starter med før du går videre til YouTube. Alle tre slåss om å ha den posisjonen, men Facebook har den tetteste relasjonen til brukerne og står brukerne nærmest og det finnes mange markeder de kan vokse på, sier sosiale medier-strategen.

Det var 4. februar i 2004 at Facebook så dagens lys på studenthybelen til Mark Zuckerberg på Harvard University. I dag har tjenesten over 1,2 milliarder månedlige, aktive brukere. I Norge benytter 75 prosent av landets befolkning tjenesten daglig.

- Aldri vært «cool»
Men nylig ble det lansert en undersøkelse gjort blant britiske tenåringer. Den konkluderte med at ti år gamle Facebook er «død og begravet» i denne aldersgruppen. Undersøkelsen er omdiskutert og Stakston mener det ikke finnes godt nok tallgrunnlag til å trekke disse konklusjonene.

- Det finnes ingen tall på dette og Facebook har heller aldri vært så veldig «cool». De unge finnes fortsatt på Facebook, men de finnes på andre steder også og akkurat som før gjør de ting vi eldre ikke får med oss. Det finnes ingen andre tjenester der du kan ordne en fest, et event eller spane på kommende kolleger og nye klassekamerater enn Facebook, sier hun.

Stakston velger i stedet å se på nettsamfunnet som en møteplass.

- Det å hevde at «nå er mamma og pappa på Facebook, så da stikker ungdommen», det er så dumt. Facebook er også en infrastruktur som veiene i byen vår. Mamma og pappa har aldri vært på den coole nattklubben, og de unge vet hvor man holder seg unna. Men iblant synes man det er kult å gå ut med mamma også. Jeg tror vi snarere skal se på Facebook som en unik møteplass der vi kan møtes over aldersgrenser og forenes gjennom våre interesser, sier Stakston.

- Vil ha Facebook lenge
- Har vi Facebook om ti år?

- Hadde du spurt meg for to år siden hadde jeg nok sagt at Facebook ikke vil finnes om ti år, men på tiårsdagen føles det lite trolig. Vi har investert så mye tid og relasjoner på Facebook at jeg tror vi kommer til å ha Facebook lenge og i hvert fall som infrastruktur og som en katalog, men jeg er også den første til å si at Facebook ikke kommer til å vare for evig, sier Stakston.

- Hvordan har sosiale medier endret markedsføringen på disse ti årene?

- Det er på mange områder, men kundenærheten er en ting. Muligheten til å ha sine kunder så nære i sin hverdag. Dette har kostet veldig mye penger tidligere. Dyre fokusgrupper for eksempel har man jo online døgnet rundt i dag, sier Stakston.

Stakston trekker også frem den personlige kommunikasjonen og muligheten til å skape innhold sammen med forbrukeren som andre viktige områder sosiale medier har endret markedsføringsfaget.