Facebook spås en jevnlig død. Denne uken er det forskere ved Princeton University i USA som spår at Facebook vil miste 80 prosent av brukerne sine innen 2017. Det har de kommet frem til ved å undersøke hvor mange ganger det søkes etter Facebook på Google. Trenden viser en topp i desember 2012, og deretter et kontinuerlig fall. Forskerne sammenligner Facebook med en «byllepest», som vi sakte men sikkert blir immune mot.

Les mer:

Tror «byllepesten» Facebook forsvinner

Rykende ferske tall fra TNS Gallups Interbuss for fjerde kvartal i fjor viser at Facebook fortsatt har et godt grep i Norge. 62 prosent av hele Norges befolkning var innom Facebook daglig. Facebook er fortsatt Norges nest største mediekanal etter NRK1, og nå er det bare ett prosentpoeng som skiller mediekanalene.

- Det vi har sett de siste par årene er at Facebook har ligget på samme nivå. Det har ikke vært noen veldig stor vekst. Det kan tyde på at Facebook nå har funnet sitt nivå, sier prosjektleder Alexander Eidsæther i TNS Gallup til Kampanje.

- Færre statusoppdateringer
Han kjenner ikke igjen analysen fra forskerne ved Princeton University i de norske tallene.

- Det er en diskusjon som har vært oppe flere ganger. Vi ser en liten nedgang i daglig bruk blant de unge det siste kvartalet, men den er såpass liten at vi ikke vil kalle det en trend. Jeg tror heller oppslagene i dag er et uttrykk for medienes behov for å skape dramaturgi.

Men det betyr ikke at Facebook-bruken ikke endrer seg. 41 prosent av de ukentlige Facebook-brukerne sier at de har færre statusoppdateringer nå enn for ett år siden.

- Flere er inne i lukkede grupper og bruker meldingstjenestene mer. Det han hende at bruken endrer seg litt og går i retning av det mer private og personlige. Når både foreldre og venner skal lese de samme statusoppdateringene, kan det bli vanskelig å finne en felles kommunikasjonsform, sier Eidsæther.

Facebook er også Norges desidert største sosiale medium med klar margin, men listen over de øvrige sosiale mediene er likevel interessant lesning.

Snapchat forbi Instagram
Nummer to på listen er nemlig kometen Snapchat, som på kort tid har oppnådd en dekning på 17 prosent av befolkningen. Applikasjonen baserer seg på en funksjon som gjør bildene man sender forsvinner kort tid etter at de er åpnet. Denne funksjonen har særlig appell blant de mellom 15 og 29 år. I denne aldersgruppen bruker halvparten Snapchat daglig.

- Det er særlig de unge som har trykket Snapchat til sitt bryst. Skal jeg tippe vil jeg si at Snapchat oppleves som mer personlig og uformelt enn det Instagram gjør, sier Eidsæther.

Tilsvarende tall for Facebook-eide Instagram er 16 prosent blant hele befolkningen og 37 prosent blant nordmenn mellom 15 og 29 år. Facebook kjøpte Instagram for 5,8 milliarder kroner i 2012. Veksten til konkurrenten Snapchat kan bidra til å forklare hvorfor Facebook la 18,5 milliarder for å sikre seg Snapchat i fjor, og kanskje også hvorfor budet ble avvist.

Les også:

- Takket nei til 18,5 milliarder

Twitter er kun det fjerde største sosiale mediet med en daglig dekning på åtte prosent.

- Twitter har ligget ganske jevnt det siste året. Det ser ut som de har funnet sitt nivå. Som mange har snakket om før, er Twitter et medium som er litt mer krevende. Da er man ute i en annen type offentlighet enn Facebook og Snapchat.

- Må ta Snapchat på alvor
Medieanalytiker Iacob Prebensen i NRK tror ikke kringkastingssjefen bør bekymre seg for at Facebook skal passere NRK1 i dekning.

- Det er så vidt forskjellige medier. Det er klart det er en konkurranse om folks tid, men vi vet at folk helt fint klarer å kombinere bruk av andre mediekanaler og Facebook, sier han til Kampanje.

- Er Snapchat et blaff, eller er det blitt et medium man må ta på alvor?

- Jeg tror absolutt at Snapchat er et sosialt medium man skal ta på alvor, fordi såpass mange bruker det nå. Men hvor lenge det varer, det er vanskelig å si.

- Er du overrasket over at Twitter ikke vokser mer?

- Nei. Grunnen til at Facebook er så stort er at det baserer seg på ditt virkelige nettverk og der har alle en status allerede før de kommer. På Twitter må man starte «på scratch», og det er det noen som trives bedre med enn andre.