Denne uken slapp de to tidligere byråtoppene Thomas Høgebøl og Helge Onsum nyheten om sitt nye, nordiske byrånettverk. Finansiert opp kapitalfondet Capman, kjøper det nye holdingselskapet The North Alliance syv nordiske selskaper og danner med det grunnlaget for en ny, nordisk byrågigant som i løpet av året vil ha en omsetning på rundt 500 millioner kroner.

Den nye alliansen består i all hovedsak av det svenske reklamebyrået Åkestam Holst med sine datterselskaper Bold, Promenad og Knock og det norske design- og teknologiselskapet Making Waves, et selskap som etter å ha vokst kraftig de siste årene landet en omsetning på rundt 220 millioner og et overskudd før skatt på 20 millioner kroner i 2012.

I tillegg har også det digitale innovasjonsbyrået Great Works med kontorer i Sverige og i New York og det ledende danske byrået &Co kommet inn i den nye nordiske byråfamilien.

- På ønskelisten
Thomas Høgebøl, som tidligere jobbet som administrerende direktør i McCann Worldgroup i Norge og Nord-Europa, er åpen på at det fortsatt mangler et norsk reklamebyrå. På sikt vil selskapet også se seg rundt i Finland.

- Det er klart det står et norsk reklamebyrå på ønskelisten, sier Thomas Høgebøl til Kampanje.

Høgebøl har det siste halvannet år reist på kryss og tvers av Skandinavia for å finne byråer som sammen kan ta opp kampen med de største internasjonale nettverkene som WPP, Omnicom/Publicis og Interpublic, men fortsatt gjenstår det å få på plass et kreativt norsk byrå.

Høgebøl sier det er flere muligheter for å få til dette og at det enten kan være å kjøpe et av de eksisterende byråene, starte opp et nytt byrå i egen regi eller finne en partner.

- Vi er ikke i sluttforhandlinger med noe norsk byrå i dag, men vi kommer til å tette dette hullet på den ene eller den andre måten, sier The North Alliance-sjefen.

Flyr med Los
Når det gjelder oppkjøp så kan man tenke seg flere aktuelle kandidater. Rett før jul vant North Alliance-byråene Åkestam Holst og danske &Co reklameoppdraget til flyselskapet SAS sammen med det norske byrået, Los&Co.

Les også:

Los&Co får SAS

- Kan Los & Co være en aktuell kandidat for The North Alliance?

- Det var aktuelt for akkurat den kunden, men det er jo en fin måte å teste ut hvordan det samarbeidet vil fungere. Det er så langt vi har kommet i dag, sier Høgebøl.

- Try/Apt?

- Det er lite trolig, sier han.

Det som imidlertid er sikkert er at internasjonale nettverksbyrå som DDB, McCann og Publicis-eide Kitchen, er utelukket. Da er det mer aktuelt å tenke seg uavhengig miljøer som Trigger, Unfold, SMFB eller nevnte Los&Co uten at Høgebøl vil bekrefte hvem han eventuelt måtte ha i kikkerten.

- I går presenterte vi selskapet og planene våre for første gang, så da er det i hvert fall lettere å skjønne hva vi tenker med The North Alliance, sier Høgebøl.

- Legger lista høyt
Uansett hvilken løsning Høgebøl velger, er den nye nordiske toppsjefen klart på at det skal være et byrå som er fullt på høyde med de to reklamebyråene The North Alliance har i Sverige og Danmark, Åkestam Holst og danske &Co.

- Vi har to fantastiske byråer allerede. Åkestam Ble av AdAge kåret til Årets Byrå utenfor USA i 2013 og &Co ble sist uke kåret til årets byrå i Danmark for fjerde gang. Det er der vi legger lista. Nivået skal være det samme i Norge som det er på de byråene vi har i Sverige og Danmark, sier Høgebøl.

Høgebøl sier han ser utover hele det norske kommunikasjonsmarkedet, men sier det blir viktig å finne et byrå som både er digitalt orientert og som står godt til den posisjonen man i dag har med teknologiselskapet Making Waves.

- Det er der vi sikter. Vi skal styrke oss på det digitale og vi skal ha et byrå, gjerne med et internasjonalt nedslagsfelt, men med norsk opprinnelse. Det er fullt mulig, sier han.

Høgebøl sier tradisjonelle PR-byråer og mediebyråer ikke står høyest på listen i dag.

- Et tradisjonelt PR-byrå er ikke innenfor vårt «scope» og heller ikke et tradisjonelt mediebyrå. Men hvordan vi ser ut om tre til fem år vet vi ikke. Der står vi ganske fritt. Men vi kommer til å være enormt selektive i forhold til hva vi gjør videre, sier han.

Inn i ledelsen
I går tirsdag var store deler av det nye selskapet The North Alliance samlet på Åkestam Holsts kontorer på Stureplan i Stockholm og der kunne også Thomas Høgebøl presentere deler av ledelsen i holdingselskapet som utgjør overbyggingen i den nye kommunikasjons- og teknologikjempen.

Men det blir ingen stor ledergruppe i den nye byråfamilien. Totalt skal det jobbe fire stykker i toppledelsen i holdingselskapet og foruten Høgebøl selv blir det svenske Digge Zetterberg Odh, som blir Head of Talent & Promotion, og Andreas Fredmark, som blir økonomidirektør. I tillegg skal det også komme på plass en som blir administrativt ansvarlig i den nye kommuniksjons- og teknologifamilien.

- Det var et poeng at det ikke skulle sitte 22 personer i administrasjonen, men de vi har fått med oss er ekstremt dyktige på sine områder. Digge kjenner alt og alle i innenfor digitalt, PR, reklame, og design og Andreas har verdifull erfaring fra blant annet Schibsted også vil vi i nær fremtid vi ha på plass en person til. Det blir en liten og «lean» administrasjon, sier Høgebøl

Totalt så kommer det til å jobbe rundt 450 personer i The North Alliance.