Første episode av NRKs nye dramasatsing «Mammon» hadde 997.000 seere og en andel på 54 prosent blant alle tv-seere over 12 år i går. «Mammon» legger seg dermed på linje med «Himmelblå» og «Halvbroren» som også hadde rundt én million seere på sine premiereepisoder.

NRKs analysesjef Kristian Tolonen påpeker at dette er svært høye seertall.

- Men vi skal huske på at 1. januar normalt sett er den dagen folk ser mest tv, og at det tross alt var lite konkurranse. Men altså; høyt tall og det blir spennende å se hvor mye det øker resten av uka (med opptaks- og nettseing, red. anm.), sier Tolonen til Kampanje.

Reklamemann bak manus
Også manusforfatter Gjermund S. Eriksen, tidligere partner og rådgiver i strategiske kommunikasjonsmiljøer som Naked og Isobar, gleder seg over de høye seertallene.

- Dette er i kategorien veldig bra. Det var det jeg hadde håpet på, men ikke nødvendigvis trodd ville skje, for det er så mange faktorer som påvirker seertall, sier han til Kampanje.

- Er det irriterende at ikke 3.000 flere så på?

- Nei, for alle ordentlige journalister runder opp. Så dette synes jeg blir mye enklere å omtale som én million seere.

- Burde vært musikal
Og apropos journalister; selv om de aller fleste anmeldelsene har vært svært positive, har responsen i sosiale medier vært noe mer lunken. Det er spesielt skildringen av redaksjonsmiljøet i den fiktive avisen Aftenavisen som har fått enkelte journalister til å rynke på nesen.

- Mammon er så lite troverdig at de heller burde ha laget den som musical. Har skrudd av for godt, skriver politisk redaktør Frank Rossavik i Bergens Tidende på Twitter.

- Jaha? Økokrim inn i redaksjonen? Manusforfatterne stryker i samfunnsfag. Latterlig og lite troverdig, skriver Jan Gunnar Furuly i Aftenposten.

Eriksen vil ikke trekke noen konklusjoner basert på tilbakemeldingene som har kommet.

- Jeg har sett en del på Twitter, men det er nok også slik at ikke alle journalister uttaler seg på vegne av alle journalister. Det er noen journalister som har likt det også, men de er ikke sure på Twitter, tror Eriksen.

- Ble du overrasket over responsen på Twitter?

- Nei, den var som forventet. Jeg har sett nok tv-drama og film og lest nok litteratur og debatter om journalister til å vite at når man mener noe om journalister, så pleier det å ligge akkurat der. Med all mulig ydmykhet vil jeg si at det blir ikke spennende tv av å gjøre alle journalister fornøyde med hvordan man fremstiller deres hverdag.