Aller Media sto bak det største kjøpet i Medie-Norge i 2013 da det danske familiekontrollere mediekonsernet overtok eierskapet i Dagbladet. Kampanje avslørte oppkjøpsplanene 22. mai i fjor og en måned senere var avtalen med eieren Berner Gruppen i havn.

Direktør Rolf Hanche-Olsen i Aller Media spilte en meget sentral rolle da mediekonsernet forhandlet med Berner Gruppen om kjøp av det tradisjonsrike mediehuset. Sammen med administrerende direktør Roger Hansen, dro Hanche-Olsen til København for å få grønt lys fra Aller-familien til å bla opp noen hundre millioner kroner for å sikre full kontroll over Dagbladet. Aller-familien, som eier et mediekonsern med fire milliarder danske kroner på bok, ga klarsignal.

- Det var noen spennende og interessante måneder i 2012/2013 da vi jobbet mye med kjøpet av Dagbladet, forteller Hanche-Olsen til Kampanje.

Les også: Mediedynasti overtar Dagbladet

- Organisk vekst og oppkjøp
- Har Aller Media planer om nye oppkjøp i mediebransjen i 2014 og videre?

- Vår strategi er tredelt: Vi skal tilpasse den tradisjonelle medievirkomheten , vi skal vokse digitalt og vi skal ta posisjoner på andre forretningsområder der medieposisjonene gir oss gode muligheter til å lykkes. Når det gjelder digital vekst vil denne i hovedsak være organisk med utgangspunkt i Dagbladet, men vi utelukker ikke ytterligere digitale oppkjøp etterhvert. Innenfor andre forretningsområder vil vi fortsette med oppkjøp, men i lavere tempo enn vi har gjort de siste to-tre årene, forteller Hanche-Olsen, som inntil 2008 jobbet hos Aller Medias erkekonkurrent i Norge, Egmont Hjemmet Mortensen.

Aller Media-direktøren peker på et spesielt forretningsområde når han får spørsmål om oppkjøp og satsinger:

- Det er spesielt innenfor det området vi kaller «marketing services», det vil si tjenestevirksomheter som kompletterer vårt tilbud til annonsørene, at vi vil vurdere ytterligere prosjekter i tiden fremover, sier han.

Les også: Dagbladet kan bli solgt

Les også Aller kjøper Dagbladet

På Kampanjes konferanse Media Business i august slo Aller Medias toppsjef Roger Hansen fast at konsernet - det vil si Aller og Dagbladet - har som mål å vokse betydelig digitalt.

- Innen tre år skal vi doble den digitale omsetningen. Innen 2017 skal vi ha minimum 500 millioner kroner, sa Hansen, som nå kan skilte med en samlet digitalomsetning på 250 millioner kroner (2013-tall).

Les også: Roger Hansen: - Vi har veldig mye penger

- Har ambisiøse mål
Aller-direktør Rolf Hanche-Olsen sier dette om mediekonsernets ambisjoner de neste årene:

- Vi har ambisiøse mål for den digitale virksomheten, og vi fortsetter veksten på tilgrensende forretningsområder. Så jobbes det intenst med å tilpasse printvirksomheten i Aller Media og i Dagbladet til den nye hverdagen. Vi må ta høyde for alt dette når vi rigger konsernet for fremtiden. Strategien vi følger innebærer at vi i løpet av få år skal ha kommet oss igjennom en krevende transformasjonsprosess, og ha stabile og gode resultater fra en rekke virksomheter innen markeder i vekst, sier han.

Lunken til flere aviskjøp
Før helgen skrev Kampanje at Telenors aksjepost i Amedia har vært til salgs i to år uten at ny eier er blitt funnet. Når Kampanje spør Hanche-Olsen om Aller Media kunne tenkt seg et eierskap i Amedia, eller om det er uaktuelt å gå inn på eiersiden i flere avisbaserte mediehus, svarer han slik:

- Vår interesse for Dagbladet skyldes den sterke digitale virksomheten de har bygget opp, som passer godt sammen med nisjeposisjonene vi har i Aller Media. Det er ikke noe mål for oss å vokse videre gjennom oppkjøp av aviser, sier Aller-direktøren.

Les også: Finner ikke Amedia-kjøper

Snuser på reiselivet
Reiselivet frister Aller Media langt mer. I Danmark kjøpte Aller seg inn i reisebyrået Nyhavn Rejser i fjor, anført av nordmannen Pål Thore Krosby, som leder Aller i Danmark. Mediekonsernet sikret seg 70 prosent av aksjene i selskapet - en viktig del av mediekonsernets strategiplan for oppkjøp og investeringer fram mot 2015. Spørsmålet er om Aller har tilsvarende investeringsplaner i den norske reiselivsbransjen.

- Reiser er et spennende og nytt område også for oss i Norge. Vi etablerte tidlig i 2013 Aller Travel, som i hovedsak tilbyr reiser til leserne, gjerne i kombinasjon med events. Vi er godt fornøyde med utviklingen i Aller Travel. Uten at vi ser oss selv som en stor reiselivsaktør i fremtiden, ønsker vi å utvikle denne virksomheten videre. VI kommer også til å se på samarbeidsmuligheter med våre nye kolleger i Nyhavn Rejser, forteller Hanche-Olsen.

Har kjøpt flere selskaper
Hanche-Olsen har ledet an i Aller Medias jakt på oppkjøpskandidater de siste årene.

- Vi er godt fornøyde med de oppkjøpene vi har gjort de siste årene. Redink er ledende innen «content marketing» og leverer suverene jobber til kundene og gode resultater til aksjonærene. Nova Vista driver med aktiviteter på sisteleddet og veksten overgår langt våre forventninger ved kjøpet. Grete Roede utvikler seg etter planen og er inne i en spennende videreutvikling av sitt digitale tilbud innen vektreduksjon. Fineart tar markedsandeler innen kunst og har offensive tiltak i vente i 2014. Og med kjøpet av Dagbladet fikk vi en eierandel på 34 prosentr i digitalbyrådet Hyper Interaktiv, som også har en veldig fin utvikling, forteller Hanche-Olsen.

Han fortsetter:

- Før alle disse oppkjøpene kjøpte vi Grieg Media, som utgir Vi over 60. Bladet har mer enn 80.000 abonnenter og leverer fortsatt meget gode økonomiske resultater. Det vi jobber med nå er å få alle konsernselskapene virksomhetene til å styrke hverandre på en best mulig måte. Her har vi en vei å gå, men vi har sterke og dedikerte ledere i alle enhetene som alle har et ønske om å bidra til utviklingen av Aller som konsern.