Kampen om Champions League-rettighetene er allerede avgjort i Norden. Her var det den svenske medieaktøren Modern Times Group (MTG) som sikret seg rettighetspakken for de neste tre årene med start i 2015.

MTG har hatt rettighetene til Champions League, eller Mesterligaen som det heter her hjemme, de siste 20 årene og klarte i motsetning til den britiske betal-tv-kanalen Sky å forsvare den attraktive retten til å vise kampene med europeiske topplag som eksempelvis Barcelona, Real Madrid, Borussia Dortmund og Arsenal.

Tapte kampen
Også Sky, som er eiet av Rupert Murdoch, går langt tilbake i tid med fotball og Champions League. Men nå er det slutt for kanalen som kaller seg det «the home of live sport». Den britiske telegiganten British Telecom (BT) har bestemt seg for å satse med egne tv-kanaler i kampen om bredbåndskundene. Her pågår det for tiden en knallhard kamp mellom aktører som BT, Virgin og Sky om internettkundene og arsenalet som nå rulles ut heter tv og sport.

For tre måneder lanserte British Telecom en egen sportskanal som heter BT Sports og nå legger telegiganten hele 900 millioner pund på bordet for rettighetene til Champions League. Dermed feide BT konkurrentene Sky og ITV av banen. Det var første gang BT har sikret seg en av de mest attraktive fotballrettighetene eksklusivt.

- Rettighetene vil gi BT Sport en solid «boost», sier BT-sjefen, Gavin Patterson i en melding.

Også ITV sitter igjen som en taper etter at BT tok alle Champions League-kampene.

Dobling av pris
Prisen for å sende de rundt 350 kampene tilsvarer 8,5 milliarder norske kroner, og for de som håper at prisen på sportsrettigheter er på vei ned så er nyheten om BTs store satsing dårlig nytt. Før helgen sa generalsekretæren i Norges Fotballforbund at han var forberedt på en prisnedgang neste gang Tippeligaen skal selges til medieaktørene.

Les også:

- Forberedt på prisnedgang

Prisen BT betaler derimot er ifølge Financial Times over dobbelt så stor som det Sky sist betalte.

- Dette er et Armageddon for sportsrettigheter. Vi er veldig bekymret for hvordan dette vil slå ut på lang sikt for alle de aktørene som må bære disse svært betydelige kostnadene i markedet, sier Claire Enders i analyseselskapet Enders Analysis til Bloomberg.

Nå mener analytikerne at Sky må gi alt for å forsterke grepet om Premier League når rettighetene her kommer til salgs sommeren 2015, selv om dette blir vanskelig.

- Sky må få tilbake en av Premier League-pakkene fra BT, men BT vil ikke gi opp rettigheter akkurat nå som de har fått mer, sier Sarah Simon, en analytiker i Berenberg Bank.

Sist Premier League var til salgs, sikret BT seg to av kamppakkene, noe som gir selskapet muligheten til å sende 38 kamper fra Premier League. Snart blir det ny kamp om rettighetene. Snittet av analytikerne forventet en prisoppgang på Premier League på 20 prosent, men med helgens overraskende rettighetskjøp så kan kampen også her bli ytterligere tilspisset.

Bredbåndskrig
Den gamle britiske telekjempen tilbyr i dag både telefoni, internett og tv til sine kunder. Etter lanseringen av sportskanalen BT Sports har selskapet fått to millioner kunder.

Selskapet har også overtatt ESPNs sportskanaler, og med Premier League og Champions League har BT svidd av to milliarder pund til å kjøpe rettigheter. Selskapet hadde i fjor en omsetning på 173 mililiarder norske kroner og et overskudd før skatt på 26,5 milliarder. Markedsverdien til selskapet er i dag på 294 milliarder norske kroner.

Grepet BT nå tar kan minne om det Lyse gjorde med Altibox tilbake i 2008 da energiselskapet i sin tid la flere hundre millioner kroner på bordet for IPTV-rettighetene til Tippeligaen. Selskapet brukte fotballen for å sikre seg bredbåndskunder under en voldsom ekspansjonsfase.

Telenor på sin side har ikke brukt fotballen like strategisk i kampen for å verve internettkunder, men har tradisjonelt engasjert seg i sport gjennom de tradisjonelle tv-kanalene og forsøkt å selge kabel-og satellitt-tv. Selskapet forsøkte imidlertid en periode å tilby tippeligafotball gratis på nett til Telenor Norges bredbåndskunder.

Les også: Rotterace om norsk fotball

Les også: Kriger med seg selv om tv-fotball