Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
2012 ble et tøft år for den ene av de to store aktørene i markedet for utendørsreklame; amerikanske Clear Channel. Høsten 2011 mistet selskapet sin store kontrakt med NSB, med virkning fra januar 2012. Dermed satt den franske konkurrenten JCDecaux gjennom hele fjoråret med begge de store utendørskontraktene, både NSB-avtalen og Sporveis-kontrakten. Sistnevnte gir rett til å selge annonseplass knyttet til buss, trikk og t-bane i Oslo.
Situasjonen synes tydelig i 2012-regnskapet til Clear Channel, som nå er ferdig revidert. Omsetningen falt fra 300 millioner kroner i 2011 til 245 millioner i 2012, og resultatet svekket seg kraftig. I 2011 gikk utendørskjempen 38 millioner kroner i pluss før skatt, i 2011 ble resultatet nesten 22 millioner i minus, noe som betyr et fall på 60 millioner kroner på ett år.
Mats Lundquist, som tok over som sjef for Clear Channel Norge 2. september, oppgir tapet av NSB-kontrakten som hovedgrunn til den kraftige resultatsmellen.
- Da vi mistet kontrakten med NSB, mistet vi en stor del av omsetningen og annonseflatene vi hadde. For å motvirke det, investerte vi mye i digitale flater på kjøpesentre, men det tok en stund å bygge det opp, derfor fikk det stor innvirkning på omsetningen, sier Lundquist til Kampanje.
Lover tosifret resultat
Vindene er imidlertid lunefulle utendørs, og 2012 bød på gode nyheter for Clear Channel. Selskapet vant Sporveis-kontrakten fra JCDecaux, og hadde ved inngangen til 2013 igjen en solid posisjon i markedet. Kampanje har tidligere anslått verdien på kontrakten til 1,5 milliarder kroner de neste ti årene. Dermed lover det langt bedre for 2013-regnskapet, mener Lundquist.
- I år får vi en omsetning som er mer enn 50 prosent høyere enn 2012, sier han, noe som betyr at omsetningen ifølge Clear Channel-sjefens prognose vil nærme seg 400 millioner kroner i år.
- Regner du med at dere går i pluss i 2013, eller blir investeringene knyttet til Sporveis-kontrakten for store?
- Det blir et tosifret resultat. Absolutt, sier Lundquist.
Da han tok over sjefsstolen for en måned siden hadde Lundquist jobbet for Clear Channel i ulike internasjonale roller siden februar 2011. Tidligere har han hatt ulike internasjonale lederstillinger for forbrukerorienterte selskaper.
«Den franske konkurrenten»
Mange husker nok Clear Channels forrige sjef, Toivo Møller-Pettersen, som ikke sparte på kruttet når han omtalte konkurrenten JCDecaux. Etter at Clear Channel hadde vunnet Ruter-kontrakten i fjor, hentet Møller-Pettersen opp en graf hvor han spådde at fordelingen av utendørsmarkedet de neste to årene ville endre seg dramatisk. Etter å ha delt markedet mellom seg, med JCDecaux som størst de siste tre årene, mente Møller-Pettersen at splitten nå ville bli 65-35 i favør av det amerikanske utendørsselskapet. I et intervju med Kampanje har Møller-Pettersen også spådd at JCDecaux vil bli «en ubetydelig, liten aktør». Slik har det altså ikke gått foreløpig, og den nye Clear Channel-sjefen tar andre virkemidler i bruk enn sin forgjenger når han omtaler hovedkonkurrenten. Lundquist nevner ikke JCDecaux ved navn, men omtaler selskapet konsekvent som «den franske konkurrenten».
- Jeg tror det er irrelevant å snakke om markedsandeler, for utendørsmarkedet er en liten øy i en større skjærgård, og denne skjærgården er mediemarkedet totalt. Vår konkurrent er tv, aviser, radio, og så videre, og vårt mål er å få utendørs til å vokse. Klarer vi det, har vi stor mulighet til å kapitalisere på digitale flater og ta markedsandeler fra andre medier, ikke bare fra den store, franske konkurrenten, sier Lundquist til Kampanje.
- Hvor høy markedsandel spår du at dere får i 2013? Klarer dere 65-35 som din forgjenger varslet?
- Det er mye mulig at vi når dit, men igjen: Det relevante markedet for oss er ikke utendørsmarkedet, men mediemarkedet generelt. Om vi kan få utendørs til å vokse med 1-2 prosent, er det verdt mer enn å ta fem prosent fra den franske konkurrenten. Det ser jeg at vi har en fantastisk mulighet til å gjøre her i Norge, sier Lundquist.
Her ser du regnskapstallene til Clear Channel for fjoråret sammenlignet med 2011. Alle tall i millioner kroner.
Clear Channel Norge | 2012 | 2011 | Endring i prosent |
Inntekter | 245 | 301 | -19 |
Driftsresultat | -18 | 22 | - |
Resultat før skatt | -22 | 38 | - |