Svinger utendørs: JCDecaux har lagt bak seg sitt beste år i Norge noensinne. Inneværende år blir tøffere. Her sees et av selskapets reklametårn i Oslo sentrum. Foto: Anders B. Bisgaard

JCDecaux med rekordresultat

JCDecaux slo konkurrenten Clear Channel ned i støvlene med 2012-resultatet. Neste år er Clear Channel størst. Samtidig kommer JCDecaux-sjefen med et lite stikk til konkurrenten.

Publisert Sist oppdatert

2012 ble et godt år for JCDecaux Norge. Ikke siden oppstarten i 1998 har det franske utendørsselskapet levert bedre resultater. Årsaken til rekordomsetningen og rekordoverskuddet er at JCDecaux-sjef Øyvind Markussen satt med begge de store kontraktene i utendørsmarkedet på sine hender i 2012.

Det franske utendørsselskapet vant NSB-kontrakten fra Clear Channel med virkning fra januar 2012, og satt i tillegg på markedets største kontrakt – Sporveis-kontrakten, som gir enerett til å selge annonsplass på buss, trikk og t-bane i Oslo. De lukrative kontraktene ga selskapet en omsetning på nesten 375 millioner kroner og et resultat før skatt på nesten 80 millioner i fjor. Markussen bekrefter at resultatet er tidenes beste for dem, men erkjenner at oppturen ikke kommer til å vare.

Fra januar i år mistet de nemlig Sporveis-kontrakten til Clear Channel, dermed er det duket for at den amerikanske konkurrenten i år blir størst igjen – for første gang siden JCDecaux kapret tronen i 2009.

- Det ville forundre meg mye om ikke Clear Channel er større enn oss i inneværende år, sier Markussen til Kampanje.

Kampanje har tidligere anslått verdien av Sporveis-kontrakten til et sted mellom 100 og 150 millioner kroner. Med den på Clear Channels hender, blir det vanskelig for JCDecaux å holde omsetningen på like høyt nivå i inneværende år som i fjor.

- Nei, det ville være for mye forlangt. Med en så stor del av omsetningen knyttet til den kontrakten, klarer vi ikke å kompensere for det bortfallet. Det vi har jobbet med i år, har vært å skape vekst på de andre kontraktene våre. Hvis vi sammenligner med hvordan omsetningen vår så ut uten Sporveien i 2012, har vi klart å skape god vekst i år, sier Markussen.

Stikk til konkurrenten
Når Markussen snakker om andre kontrakter,er det ikke minst NSB-kontrakten han sikter til. Den var ifølge ham verdt 25-30 millioner på det meste da den var på Clear Channels hender, men Markussen tror de nå skal klare å øke verdien av den til nærmere 100 millioner i løpet av to år. Han kommer med et lite stikk til konkurrenten:

- NSB-kontrakten og Sporveis-kontrakten ble tildelt omtrent samtidig forrige gang. Da var disse to kontraktene relativt jevnstore, Sporveien lå på rundt 30 millioner kroner, NSB på litt over 20 millioner. Vi tok Sporveien opp til mellom 100 og 150 millioner, mens Clear Channel tok NSB fra 20 millioner kroner til oppunder 30 millioner. Det sier litt om innovasjons- og utviklingsevnen til de to selskapene, sier Markussen.

Clear Channel-sjef Mats Lundquist sier de av prinsipp aldri kommenterer hva en kontrakt er verdt, at de er veldig fornøyd med utviklingen av NSB-kontrakten i perioden da selskapet satt på den.

- Samtidig har sikkert JCDecaux gjort mye for å utvikle kontrakten med Ruter, noe jeg bare kan gratulere dem med. Clear Channel iverksatte en stor satsing for å utvikle digitale flater i kjøpesentre, og vi arbeider steinhardt for å utvikle Sporveien videre. Så jeg synes både Clear Channel og JCDecaux har gjort en god jobb for å utvikle utendørs i Norge, noe som må være det ultimate målet for begge selskapene, svarer Lundquist.

Kamp om tronen
Etter fire år på toppen i utendørsmarkedet er det nå klart for et nytt tronskifte. I 2009 gikk franske JCDecaux forbi konkurrenten Clear Channel og har siden holdt den amerikanske rivalen bak seg. Men neste vil altså Clear Channel gå forbi. Tidligere Clear Channel-sjefen Toivo Møller-Pettersen spådde da selskapet vant Sporveis-kontrakten i fjor at markedet kom til å dele seg med 65 prosent til Clear Channel og 35 prosent til JCDecaux.

Les også:

Nye kraftsalver fra Clear Channel-sjefen

Selv om Markussen erkjenner at Clear Channel har dratt fra, mener han likevel det langt fra er blitt så ille.

- Til 35-65 kommer vi aldri. Tall fra Mediebyråforeningen og IRM (Institutet för Reklam- och Mediestatistik, journ.anm.) tyder på at vår markedsandel vil ligge på 40-45 prosent når året er omme, resten har Clear Channel og noen småselskaper. Møller-Pettersen mente jo også at de skulle få 500 millioner i omsetning, så det er kanskje der de har regnet litt feil, sier Markussen, med referanse til en annen av den tidligere Clear Channel-sjefens hårete uttalelser.

- Rare utspill
Som Kampanje nylig skrev, gikk Clear Channel på en skikkelig smell i 2012. Omsetningen falt fra 300 millioner kroner i 2011 til 245 millioner i 2012, og bunnlinja svekket seg med 60 millioner kroner til et negativt resultat på over 20 millioner før skatt. Toivo Møller-Pettersen er ute av selskapet, og inn som toppsjef har svenske Mats Lundquist kommet, så langt med langt mer forsiktig ordbruk enn forgjengeren.

- Blir det kjedeligere i det norske utendørsmarkedet uten Møller-Pettersen?

- Det blir kanskje kjedeligere for deg. Nei, det har jeg ikke noen kommentar til. Toivo har kommet med masse rare utspill opp gjennom årene, sier Markussen.

- Kommer det fortsatt til å være hard kniving i utendørsmarkedet i årene framover?

- Det kommer det til å bli. Det er flere storkontrakter i spill fremover, sier Markussen, og viser til at kontraktene for bysykler og leskur i Oslo legges ut på anbud tidlig neste år.

De eksisterende kontraktene på disse områdene utløper henholdsvis i 2015 og 2016. Bysykkelkontrakten er på Clear Channels hender, mens det er JCDecaux som sitter på kontrakten for leskur i hovedstaden.

Powered by Labrador CMS