Tone Rønning, NRKs ansvarlige for eksterne dramaproduksjoner, sier NRK går inn med rundt 40 millioner kroner på prosjektet «Kampen om tungtvannet» som har en total budsjettramme på 75 millioner kroner. Til sammenligning kostet «Erobreren» 52,3 millioner kroner. «Halvbroren» hadde et totalbudsjett på 68 millioner kroner.

- Vi er med og betaler gildet. Dette er et hjerteprosjekt for oss, sier hun.

Men Rønning sier dramasatsingen «Kampen om tungtvannet» ikke blir den dyreste dramaproduksjonen NRK har gått i gang med slik flere medier i dag slår fast.

- Det er det ikke dekning for å si. Vår intensjon er ikke å lage den dyreste dramaserien, men å få valuta for de pengene vi investerer. Vi skal bringe gode historier ut i de norske hjem og vi har respekt for hver eneste lisenskrone som blir betalt inn. De pengene skal vi forvalte på best mulig måte slik at av vi får tilbake kvalitet for pengene, sier Rønning til Kampanje.

- Men en stor satsing blir det?

- Siden dette er en ekstern produksjon så er det en gang slik at dette er et spleiselag der blant andre Norsk filminstitutt og SF er med å finansiere produksjonen, sier Rønning.

Filmkameratene og NRK er to av i alt sju produsenter. Interessenter fra Danmark, Storbritannia og Sverige er også inne. Det er avgjort at serien skal vises i alle de nordiske land og salg til både det tyske og det franske markedet skal være aktuelt.

Rammes ikke av kutt
I dag kalte produksjonsselskapet Filmkameratene inn til pressekonferanse for å fortelle at serien starter med opptak 28. oktober i år og for å presentere skuespillerne til den nye dramaserien. Espen Klouman Høiner er tiltenkt hovedrollen i den norske krigsserien som også kommer til å ha navn som Dennis Storhøi, Frank Kjosås og Christian Rubeck på rollelisten.

Men parallellt med pressekonferansen ble det også klart at NRK ikke fikk innfridd sine lisensøkninger på det siste budsjettet til den avtroppende rødgrønne regjeringen og NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen kunne fortelle Kampanje at «NRK må kutte dobbelt så mye».

Les også:

Eriksen: - Må kutte dobbelt så mye

- Men «Kampen om tungtvannet» er skjermet?

- Jeg kjenner ikke til det Eriksen i dag har sagt og det eneste jeg kan si er at i denne delen av bransjen er det ingen som kan ta noe for gitt. Vi må tåle uforutsigbarhet, sier Rønning.

Men noen stor fare for at dramaserien skal oppleve kutt er det nok ikke, ifølge Rønning.

- Dette har vi besluttet at vi skal gjøre, så vi kan ikke trekke oss fra det.

Må kjempe mot Hollywood
Samtidig med at Filmkameratene kalte inn til pressekonferanse, går det også rykter om at det internasjonale tv-konsernet Fox er i gang med en større produksjon om det samme temaet. Stjerneregissør Danny Boyle planlegger et lignende prosjekt fra Hollywood med tittelen «Telemark» og tidligere er også Michael Bay knyttet til en produksjon om samme tema. Tone Rønning sier NRK slik det ser ut i dag likevel vil være først ute med sin versjon.

- Nå får vi se hva som kommer, men vi har uansett veldig stor respekt for et selskap som Fox, når de har Danny Boyle fra «Slumdog Millionare» på regi. Samtidig er har vi store forventninger og minst like stor respekt for de som skal produsere den norske serien. Per Olav Sørensen, John J. Jakobsen og Petter Rosenlund er folk vi er veldig glad og et virkelig topplag, sier hun.

Prosjektredaktøren på NRK sier premieren på dramaserien kommer en gang på mot slutten av 2014 eller starten av 2015.

- En vet aldri hva som skjer, men vår historie skal fortelles med norske øyne og der kommer vi til å være først, sier hun.

- Funker på tv og på Netflix
Med 40 millioner i NRK-finansiering og et totalbudsjett på 75 millioner vil «Kampen om tungvannet» være av på nivå med produksjoner som for eksempel «Halvbroren». Selv om beløpene er høye mener Rønning det gir seerne mye godt tv-innhold.

- «Halvbroren» var i det øverste sjiktet av det en dramaserie koster NRK å produsere. Men med ca. en million seere i snitt så brukte hver seer rundt 40 kroner for å se alle episodene, sier Rønning.

Til sammenligning koster det i dag 49 kroner å leie en film på Apples iTunes og 99 kroner å være abonnent på Netflix.

- Er dette innholdet viktig i konkurransen fra Netflix og HBO?

- Vi ønsker at egenprodusert drama på NRK skal være et event som skal skille seg ut. Det har vi klart med «Lilyhammer» og med «Halvbroren» og vi gjør vårt ytterste for at vi skal klare det med denne serien også. Erfaringen med «Lilyhammer» og «Halvbroren» viser at det er historier som fungerer godt når de sendes på tv en gang i uka. Men en serie som «Lilyhammer» fungerer også for såkalt «bingewatching» på Netflix. Det handler om forførelsens kunst, sier hun.

- NRK har et ansvar
Rønning utelukker derfor ikke at serien også kan dukke opp hos de nye strømme-tv-aktørene men da etter at serien har vært vist på NRK.

- Hvorfor akkurat denne historien?

- Det er en fascinerende historie med noen flotte karakterer som ofrer mye for å gjøre en forskjell under 2. verdenskrig. Historien minner oss på at hvis vi vil ha et demokrati så er vi nødt til å stå opp for det også har NRK også et ansvar for å ta vare på og å løfte frem den norske historien, sier Rønning.

Aksjonen er filmatisert to ganger tidligere. I en norsk-fransk utgave fra 1948 der flere av sabotørene spilte seg selv, og i den amerikanske «Heroes of Telemark» fra 1965 der blant andre Kirk Douglas hadde en hovedrolle.