Allerede i kveld ruller Elkjøp ut reklamefilmer med den splitter nye logoen, som er utviklet i samarbeid med Schjærven og svenske Neumeister. Det gamle støpselet, som har vært med Elkjøp siden 1979, er helt borte når 96 varehus og alle Elkjøps ansatte får helt ny bekledning.

Arbeidet med den nye profilen har pågått i over to år. Administrerende direktør Andreas Niss forteller at logoskiftet ikke har skjedd helt uten betenkeligheter.

- Vi har et ekstremt velkjent varemerke som det ligger mye tradisjon i og som er knyttet til en sterk bedriftskultur. Så er det den kommersielle delen. Hvor raskt klarer vi å få folk til å se logoen og tenke Elkjøp med én gang? Det er risikoen, sier han til Kampanje.

- På tide
Men at logoen var moden for utskiftning, det er han ikke i tvil om.

- Det er på tide, synes jeg. Støpselet har vært med oss lenge, og det er heller ikke alle som skjønner at det er et støpsel. Så akkurat det føles helt greit.

Den nye logoen har to betydninger, ifølge Niss.

- Fremfor alt bygger logoen på det matematiske tegnet «større enn». Vi skal overgå kundenes forventninger og vi skal stille større krav til oss selv enn konkurrentene gjør. Samtidig er tegnet en pil som symboliserer at vi går frem og utvikler oss. Vi skal være pådrivere, sier han.

- Men vi ønsker også å markere at vi er noe annet i år enn vi var i 1979. Vi startet en reise i 2009 der vi ønsket å vri vårt fokus bort fra kun å handle om vekst, til å dreie seg om kunden. Det har vi jobbet systematisk med siden. Vi er absolutt ikke i mål, men vi har gjort såpass mye og føler at vi må begynne å markere dette med denne logoforandringen.

Bruker 6 mill.
For første gang samles også Elkjøps nordiske søsterkjeder - svenske og danske Elgiganten og finske Gigantti - under én logo og ett uttrykk.

- Det gjør at vi sparer produksjonskostnader når det gjelder skilt, uniformer, poser og kvitteringsruller.

- Hvor mye koster hele denne omleggingen?

- Vi liker å gjøre ting billig. Hvis ikke, så kan vi ikke tilby kundene billige varer. Vi bruker 3,8 millioner kroner på å omprofilere våre egne egne 37 varehus og 2,1 millioner på å omprofilere 59 frittstående varehus. Jeg mener det er en veldig lav kostnad. Faktum er at det vi sparer på å ha felles produksjon er 2,2 millioner i året, og omprofileringen vil være innspart i løpet av tre år.

- Kunden er større
Cecilie Matheson har vært konsulent på oppdraget i Schjærven Reklamebyrå. Hun forteller at de var innom flere tusen forslag og over hundre retninger i løpet av en periode på over to år.

- Det har vært en lang prosess med mange mennensker involvert. Utfordringen var å være helt sikker på hva man skal ut med og å forankre hele profilen i noe skikkelig som forteller en historie. Ikke bare for kundene, men også for egne ansatte. At de har en profil som de er stolte av og som uttrykker det som de også står for, sier hun.

- Hvorfor falt valget til slutt på dette symbolet?

- Det symboliserer at kunden er større enn Elkjøp. Det er et mål å hele tiden være verdens mest kundeorienterte bedrift. Det er kanskje ikke så enkelt å forklare, men det er også et selvstendig ikon som kan stå alene etter en stund. Gjenkjennelseseffekten må være stor, sånn at man tenker Elkjøp når man ser logoen.