Mest Frp: Svein Larsen i Radio Metro venter fortsatt på at storbykanalen skal gå i pluss. Forhåpentligvis slipper han å vente like lenge på å få statsministerkandidatene i studio. - Vi har hatt Siv Jensen på besøk, men vil også invitere Jens og Erna, sier Larsen. Foto: Kampanje/Hilde Lillejord

Radiosmell for Larsen

Men i år lover Radio Metro-sjef Svein Larsen helt andre resultater enn i 2012, godt hjulpet av salget av politisk reklame på kanalen. - At vi har blitt Frp-radioen får bare være, ler den tidligere Ap-sekretæren og radioinvestoren.

Publisert Sist oppdatert

Det begynner å bli lenge siden radioinvestor og P4-gründer, Svein Larsen, tjente gode penger på radio. For enn så lenge har Larsen til gode å se de samme overskuddene på radiodriften sin som det han gjorde som investor og leder av Norges første nasjonale og kommersielle radiokanal, P4. Både med tidligere Kanal 24 og hans siste oppstart Radio Metro har det gått tyngre. Larsen er sammen med sine radiokamerater Rune Remøy, Jørgen Randers og Tharald Brøvig nå helt ute av Kanal 24, eller det som i dag heter Radio Norge, men har fortsatt til gode å tjene penger på storbykanalen sin Radio Metro.

- Tallene for 2012 var ikke så bra, nei, sier radiogründer og Radio Metro-sjef Svein Larsen til Kampanje.

For regnskapstallene til Radio Metros eierselskap Twentyfirst Venture foreligger nå og de viser at Radio Metro gikk på et nytt stort tap. Underskuddet etter skatt endte på hele ni millioner kroner og akkumulert for de siste fire årene har selskapet tatt nesten 35 millioner kroner. Størstedelen av dette er finansiert opp av den største eieren og familieselskapet til den gamle P4-investoren Tharald Brøvig, Gezina, som eier nesten 40 porosent av Twentyfirst Venture.

- Vi har opparbeidet oss en betydelig gjeld til Gezina, men de har stått last og brast ved prosjektet i en vanskelig tid. Uten dem hadde det ikke vært mulig å få dette til, sier Svein Larsen.

- Jækla mye mer enn avis
Larsen er landets desiderte beste til å skrive konsesjonssøknader på radio. Han vant med P4 tilbake for første gang i 1992 og han vant igjen i 2002 med Kanal 24 og som om ikke det skulle være nok så tok han hjem også flere lokalradiokonsesjoner i 2008. Men det har tatt tid å få butikk i storbyradioen Radio Metro.

- Det har kostet mye penger og tatt lenger tid enn vi trodde på forhånd. Men vi er i en helt annen posisjon nå enn det vi var i 2009 under prøveperioden til Trond Giske. Vi fikk en turbulent start og det var en vanskelig tid. Men det er vi ferdige med nå, sier Larsen.

Larsen mener det nå ser langt lysere ut for Radio Metro og sier kanalen med programledere som Lars Eikanger, Ståle Fossberg og en musikkresept som spenner over alt fra Maroon 5, Taylor Swift, Suzann Vega og Shania Twain, gjør det bedre enn noen gang.

- Vi har nå 250.000 lyttere på Østlandet hver uke som lytter fem timer i uka i snitt på Radio Metro. Det blir 1,25 millioner lyttertimer i uka på radio på Østlandet om du legger CATI-målingene til grunn og det er jækla mye mer enn tidsbruken på avis, sier han.

Sikter mot pluss
Larsen sier han nå sikter mot en omsetning på det dobbelte av det kanalen hadde i fjor, da den kun oppnådde snaue 14 millioner kroner.

- Innsalget så langt for 2013 ligger på 22 millioner og da ligger vi an til et helt annet resultat enn i fjor.

- Kommer dere til å tjene penger i år?

- Det blir pluss minus null, men det er stor forskjell på det resultatet vi hadde i fjor og et «break even»-resultat. I 2014, 2015 og 2016 kommer vi til å tjene gode penger. Vi øker på lytteroppslutningen og vi vet at vi får dette til. Så får vi se hva framtida vil bringe etter dette. At det er plass til oss sammen med de to store internasjonale aktørene er jeg brennsikker på, sier Larsen.

- Kommer markedet for radioreklame til å øke?

- Det burde øke ytterligere. Det er en effektiv reklamekanal men kommersiell radio er fortsatt et ungt medium i Norge med sine 20 år, sier han.

- Frp-radioen
Men Radio Metro-sjefen, som tidligere jobbet som politisk sekretær for daværende kirke- og undervisningsminister Einar Førde (Ap), har ikke fått noe drahjelp fra sine tidligere partifeller. For under valgkampen har Aps kommunikasjonssjefer og reklamegeneral Kjetil Try så langt valgt bort radio fra mediebudsjettene.

- Det burde vært fullt opp med politisk reklame på radio - i alle radiokanaler. Det er helt meningsløst at Ap og Høyre ikke bruker mer penger på radio under valgkampen. I USA sist ble det under valgkampen ikke bare brukt mye penger på tv, men også på radio. Når politisk reklame på tv ikke er lov i Norge, så er det helt uforståelig at ikke flere partier bruker radio som reklamekanal, sier Larsen.

En mager trøst for den tidligere Ap-sekretæren er det da kanskje, at det nesten bare er Fremskrittspartiet som har lagt penger i radioreklame i årets valgkamp og er til stede på Radio Metro med sine reklamespotter.

- Gjør det litt vondt å høre Frp-reklamen på kanalen din?

- Vondt og vondt. Æe være dem for det. Så lenge avtalene skjer på helt vanlige kommersielle vilkår så får det bare være at vi fremstår som en er Frp-radio. Jeg tror ikke engang Ap er klar over det. Men nå har også Senterpartiet booket reklame. Riktignok bare i Indre Østfold, men det er nok et klokt valg av dem. Jeg har invitert meg selv på kafffe med partisekretæren i DNA etter valget. Da skal jeg ta en runde med dem på dette. Radio er billig - og det virker. Det burde de også skjønne, smiler Larsen.

Her kan du se tallene til Radio Metro for 2012. Alle tall i millioner kroner:

Radio Metro

2012

2011

Endring i prosent

Omsetning

15,58

18,9

- 18,0

Driftsresultat

- 5,3

- 5,9

+ 10,1

Resultat før skatt

- 9,0

- 8,0

- 12,5

Powered by Labrador CMS