I betalingsløsningen til Hardware.no har de ikke bare lagt til eksklusivt stoff, de har også tatt bort noe - nettannonsene. Bakgrunnen er at stadig flere av leserne deres valgte å ta i bruk eksterne tjenester for å blokkere nettannonser, såkalt adblocking.

- Hvis man isolerer pc-plattformen, så vi at det i løpet av ett år var en økning fra 30 til 50 prosent av brukerne våre som blokkerte annonser. Det var den utløsende faktoren, sier administrerende direktør Per Øivind Skard i morselskapet Mediehuset Tek.

De eies av Amedia og utgir også nettaviser som Amobil.no, Gamer.no og Teknofil.no, og henvender seg dermed til et svært teknologiinteressert publikum.

- Nå er det selvsagt ikke slik at halve nett-Norge blokkerer annonser, men vi sitter på menn mellom 18 og 40 år, og i den målgruppen er det en veldig stor andel. Det gjelder ikke bare oss, men nettannonser på generell basis. Det er gjort på noen få sekunder å fjerne alle nettannonser.

Fjerner annonsene selv
Skard har forståelse for at flere av disse har valgt å blokkere annonsene.

- Jeg tror det i stor grad dreier seg om at YouTube har innført reklame i videostreamen, og om alle annonsene på Facebook. Utviklingen drives mye av denne typen medier som har eksperimentert veldig mye med hvor langt man kan gå på annonsefronten. Så på en måte skjønner jeg leserne godt, men samtidig er det viktig for oss å finne en finansieringsmodell som er levedyktig.

Derfor har de også valgt å fjerne nettannonsene i betalingstjenesten, som koster 29 kroner i måneden.

- Vi har hatt fokusgrupper på kontoret vårt og har snakket mye med dem om hva de ønsker i en ekstratjeneste som vi kan tilby. Det var primært to ting; mer og bedre innhold og muligheten til å lese annonsefritt.

Resultatet etter to måneders drift er oppløftende, ifølge Skard.

- Etter den første måneden hadde vi 1200 abonnenter. Nå har vi passert 1600 abonnenter, og av dem er rundt 1500 betalende.

- Hvor mange abonnenter må dere ha for å tjene på en slik tjeneste?

- De som har valgt å tegne seg et abonnement, er i stor grad lesere somt idligere ikke så annonser. Vi har også en pop-up for lesere som bruker adblock aktivt hvor vi ber de om å skru den av. Det som er interessant for oss er at vi har økt antall annonsevisninger med 20 prosent etter at vi lanserte ekstratjenesten, og at Ad Block-andelen er redusert med 12-13 prosent.

- Vinn-vinn
Hardware har økt bemanningen med én journalist som produserer stoff for betalingstjenesten. De har i utgangspunktet ikke kuttet i andelen gratis stoff.

- For oss er dette vinn-vinn. Vi har fått redusert adblock-andelen vår, vi generer en ny inntektsstrøm og vi tiltrekker oss nye lesere.

- Tror du dette er et problem også for nettaviser med et mindre teknologiinteressert publikum?

- Jeg tror definitivt dette kommer til å bli en utfordring. Den eneste grunnen til at vi merker det så tidlig er at vi har et teknologisk dyktig publikum. Jeg vet ikke om jeg vil si at det er et problem. Det er en måte de ønsker å konsumere medier på, og vår oppgave som medieledere er å finne en finansieringsmodell rundt det.

- Ikke et stort problem
Digital forretningsutvikler Anders Willstedt i Red Media blir overrasket når han hører hvor mange av Hardwares lesere som blokkerer nettannonser.

- Ennå anser man ikke at adblocking er et stort problem i bransjen. Når det blir det, så finnes det en rekke tiltak man kan gjøre, sier Willstedt, og forteller at mediene selv kan se hvor mange som eksponeres for annonser, og at man kan slå tilbake på adblockere ved å blokkere hele nettsiden for disse.

- Har dere grunn til å tro at dette blir et større problem?

- Ja, og bransjen har fulgt med på dette. Men i dag er jeg ganske sikker på at dette ikke er noe man ser på som et problem.

Mediehuset Tek

2012

2011

Endring

Driftsinntekt

37,3

31,8

+17,3%

Driftsresultat

-1,7

-4

-

Resultat før skatt

-2

-4,3

-