Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Leder for Kampanjes valgkampjury, Terje Svabø, og Ida Aalen, juryens sosiale medier-spesialist, tok nylig turen gjennom Spikersuppa for å skape seg et inntrykk av de ulike partienes valgkampboder. Sosiale medier er viktigere enn noen gang tidligere i årets valgkamp, men ansikt til ansikt-møter regnes fortsatt som en avgjørende suksessfaktor. Tidligere i år skrev Kampanje at Arbeiderpartiet og Høyre satset på å gjennomføre 400.000 husbesøk hver i løpet av valgkampen. Men også ved bodene møter partiene potensielle velgere, og stripa på Karl Johan er selve utstillingsvinduet.
- Jeg synes dette er en fin markering av en valgkamp, at alle står her. Og jeg har veldig tro på den direkte kontakten, sier Svabø, idet vi ankommer den første av bodene.
Her er det Arbeiderpartiets Truls Wickholm, stortingskandidat som allerede i dag møter for helseminister Jonas Gahr Støre, som tar imot oss. Han tror det utgjør en forskjell at han står her.
- Mange kommer hit fordi de har noen spørsmål de vil ha svar på. Hvis de får svar, er det med på å flytte noen stemmer den ene eller den andre veien, sier Wickholm.
Bak ham skimtes de klassiske Ap-rosene. Dem er det alltid noen som har noe å utsette på, og i år er problemet at de er dyrket i Afrika.
- Ett år hadde man ikke kontroll på at det var ordentlige arbeidsforhold der man kjøpte dem fra. Men nå er alt rundt det i orden, og da var det galt at de ikke er fra Norge, sier Wickholm.
«Ikke hør på Jens!»
Idet vi kommer til neste bod, stivner smilet til juryen og forvandles til vantro ansikter. Fremskrittspartiet deler ut ørepropper, og pakningene har påskriften «Ikke hør på Jens - tenk selv!».
- Hva slags signal sender det? spør Aalen.
- Et tvilsomt signal. «Vi vil ikke ha debatt.» Se her da! sier Svabø.
- Det er litt smakløst, egentlig. Og hvor er logikken? Hvis du skal tenke selv, må du vel høre hva andre har å si? sier Aalen.
I bakgrunnen er Frp-politikerne mest opptatt av å snakke med hverandre og drikke sin egen kaffe, og vi beveger oss videre.
«Hopp og sprett»
Senterpartiets bod er en campingvogn, noe juryen mener passer til distriktsprofilen. Men de som står der spiser matpakke og gir ikke noe offensivt inntrykk. Vogna har ikke toalett, noe Sp-erne er glad for. Den typen besøk vil de helst ikke ha. Aalen lurer på hvorfor jentene i valgmateriellet ser ut som pinup-modeller.
- Det er nok bare for å få oppmerksomhet. Men du burde egentlig snakket med en representant for Senterungdommen om det, ikke med en slik gamling som meg, sier kvinnen, og gir oss en brosjyre i hånda: «100 gode grunner til å stemme Sp».
SV har kanskje den mest imponerende boden, et design som får frem både SV og OSLO, i rød- og grønnmalt tre. Stemningen er overraskende god hos representantene for det kriserammede partiet. Veteranen Ted Urnes fra Nordstrand SV sier han er der fordi partiet nå har «kalt ut ungdommen». Han mener folk ikke har skjønt hvilken pris det har å få gjennomført politikk.
- Det er ingen som krangler lenger i SV, ingen som står på stortingsplena og demonstrerer, så dere journalister er ikke interessert. Men det er prisen for å jobbe seriøst og få frem saker. Folk som går frem og tilbake her, har heller ikke oppfattet det, sier Urnes, fortsatt med glimt i øyet.
Førstekandidaten til Oslo SV, bistandsminister Heiki Holmås, omtaler han konsekvent bare som «Hopp og sprett».
- Det er veldig morsomt å komme hit på en dag hvor hele det politiske Norge har avskrevet SV, og så møter vi imøtekommenhet, smil og optimisme, sier en imponert Svabø idet vi går videre.
- Mye rask fra mellompartiene
Kristelig Folkepartis gule valgbod passeres i rask gange med den nådeløse dommen «traust og kjedelig». Partiet Rødt har bygget sin bod av noe som ser mest ut som drivved, og pyntet med røde oljetønner utenfor, av grunner ingen på standen kan gjøre rede for. Men juryen synes boden ser stilig og hjemmesnekret ut, og de unge jentene som står der er flinke til å snakke med de som kommer bort. Venstres bod er grønn og gjennomdesignet. En av de unge mennene som står der er ikke sikker på om boden er laget av regnskogtømmer, men han tror det.
- Han jeg snakket med fra Venstre syntes det var viktig å ikke drive med propaganda og samtidig prøve å overbevise folk. Han gjorde et godt inntrykk, sier Aalen.
Høyre har toppet laget med stortingsrepresentant og leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup. Et bilde av Oslo-ordfører Fabian Stang som kysser Erna på kinnet preger boden, og partiet har fått laget buttons av dette bildet og av ansiktene til Astrup og Ine Marie Eriksen. Aalen er kritisk og mener partiet «tar personfokuset til nye høyder». Astrup skuler bort på neste bod, Miljøpartiet De Grønne. Han kaller programmet deres «på grensen til underholdende» og lurer på hva kombinasjonen av hasjdyrking i offentlig regi og muligheten for å ta fri et år med 85 prosent lønn vil bli. En eldre mann kommer bort til ham.
- Jeg håper det blir en blå-blå regjering. Nå synes jeg vi har hatt så mye rask fra mellompartiene i det siste, sier han til Astrup.
- Jeg noterer meg ditt inspill, sier Astrup og smiler lurt i skjegget.
De Grønnes «bod» er ikke egentlig en bod, men en skog, hvor man kan henge politiske budskap på trærnes «grener».
- Dette må være den mest originale, sier Svabø.
- Ja, men man må se lenge på den før man skjønner at det er De Grønne. Men det er kanskje ikke så dumt. Man får folk til å stoppe, og så kan man komme i dialog med dem, sier Aalen.
- Kan være avgjørende stemmer
Etter å ha tatt partienes boder i øyesyn, tror Svabø fortsatt at det har en effekt at de står der.
- Det ingen journalister eller analytikere klarer å fange opp, er kafébordsamtalen. At folk går og prater sammen, og så skjer det bevegelser. Jeg tror det første potensielle Høyre-velgere som har gått forbi her i dag sier ved middagsbordet, er: «Jeg har snakket med Nikolai Astrup», sier han.
Aalen er litt mer tvilende:
- Jeg tror også det har en effekt. Men hvor mange er det som får hilst på Nikolai Astrup? Og hvor mange vet egentlig hvem han er? Folk vet jo ikke engang hvem SV-lederen er. Flytter dette stemmer? lurer hun.
- Hvis disse bodene er med på å flytte en halv prosent av de som stemmer i Oslo, kan det være avgjørende stemmer, mener Svabø.
De er enige om at prisen for Spikersuppas flaueste påfunn går til Frp, for deres ørepropper mot Jens Stoltenberg. Den mest positive opplevelsen syntes de var SV, som tross hard motgang møter velgerne med smil og optimisme. Dagens mest resignerte: Boden til Norges kommunistiske parti (NKP). Et ubemannet, rødt partytelt i knestående.