MTG-eide Strix Televisjon er neste tv-produksjonsselskap som står klare med regnskapstallene for 2012. De viser at fjoråret ble godt for selskapet som blant annet står bak «Farmen». Strix økte omsetningen med 17,5 prosent i fjor, og nærmer seg nå en driftsinntekt på 100 millioner kroner. Også bunnlinjen økte fra 3,0 til 3,5 millioner kroner i 2012.

- Jeg vil si at vi har god driv i Strix. Vi har dyktige mennesker som kommer med gode ideer og klarer å se hva kanalene har behov for i sendeskjemaene sine, sier daglig leder Jørgen Hermansen i en kommentar til Kampanje.

Inntektsveksten skyldes ikke først og fremst at Strix produserer mer tv, ifølge Hermansen.

- Det er ikke en voldsom økning. Vi lever i en bransje med veldig små marginer, så når vi øker inntektene våre så skyldes det egentlig bare dyktige mennesker som klarer å holde budsjettene sine. Men vi er veldig fornøyd med produksjonsvolumet. Vi hadde «Farmen» i fjor, som gikk kjempebra, og lager mye bra tv for tida.

Knallsterk «Farmen»-sesong
Fjorårets største suksesshistorie for Strix var nettopp «Farmen» på TV 2, som hadde sin sterkeste sesong i programmets historie med et snitt på 875.000 seere og en andel på 46,7 prosent. Strix står også bak produksjoner som «Robinsonekspedisjonen» på TV3, «Sinnasnekker'n» på TVNorge, og «Oppgrader!» og «Skogheim flytter inn» på TV 2.

- Hvilket program tjener dere best på?

- Jeg har ikke lyst til å kommentere hva vi tjener best på. Når man oppsummerer dette, så tjener vi lite på alt. Selvfølgelig skal vi tjene penger, men det vi i lengden tjener penger på, er når produktene går bra. Vi er opptatt av at det vi tar betalt for produksjonene skal vises på skjermen.

- I en god stim
Strix ligger langt bak de største tv-produksjonsselskapet i Norge, men sammenlignet med jevnstore selskaper som Mastiff - som omsetter for nesten 40 millioner kroner mer - sitter selskapet igjen med flere kroner på bunnlinjen. En del av resultatet skyldes satsingen på egenutviklede resultater, forteller Hermansen.

- Vi har tradisjon for å ha en til to egenutviklede prosjekter hvert år. Det kommer vi til å holde også i fremtiden, sier Hermansen.

- Hvordan er økonomien i disse?

- Hvis man har et suksessformat som «Farmen», som gikk først i Norge i 2001 og har reist til 52 land, så er det penger for Strix. Men på én «Farmen» så kreves det jo ganske mange titalls nyutviklede formater som må prøve seg på lufta. Det blir først penger i egenutviklede formater når de reiser.

- Hvordan blir 2013?

- Vi er i en god stim. I 2013 har vi flyttet lokaliteter, og det har vært veldig positivt for oss. Nå har vi akkurat fått Novemberfilm i familien i Norge, som vi for så vidt har samarbeidet med lenge. Men vi håper fremtiden vil vise at vi bare blir enda sterkere på énkameraunderholdning. Novemberfilm er særdeles dyktige journalsiter, og fellesnevneren er gode historiefortellere både i Strix og Novemberfilm.

I tillegg til en ny sesong av «Farmen», er Strix blant annet aktuell med nye sesonger av «Top Model Norge», «Charterfeber», «Sinnasnekker'n», «Robinsonekspedisjonen» og nysatsingen «Kari Traa-lekene».

Strix Televisjon

2012

2011

Endring

Driftsinntekter

96,7

82,3

+ 17,5 %

Driftsresultat

3,7

3,2

+ 15,6 %

Resultat før skatt

3,5

3,0

+ 16,6 %

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Alle tall i millioner kroner.