I dag ble det kjent at NRK har sikret seg rettighetene for de neste fire årene med internasjonal skiskyting. Dermed klarte allmennkringkasteren på Marienlyst å forsvare rettighetene etter at konkurrenten TV 2 meldte seg på kampen tidligere i år.

Det er sportsredaktør Rune Haug og NRKs nye rettighetssjef for sport, Runar Østmo, som har ledet forhandlingene fra NRKs side, men også tidligere sponsorsjef i DNB, Jacob Lund i Sponsorconsult, har spilt en sentral rolle.

- Jeg bekrefter at jeg har vært på NRKs lønningsliste i 18 måneder for å jobbe med dette prosjektet, sier Lund til Kampanje,

Han skal ha jobbet tett opp mot det internasjonale skiskytterforbundet IBU for å sikre at anbudet de skulle ut med passet NRKs profil best mulig. For om lag to uker siden fikk EBU en eksklusiv avtale om sluttforhandlinger med IBU om disse rettighetene. Både NRK og TV2 er medlemmer av EBU og det har derfor vært spenning rundt hvem som til slutt ville få rettighetene.

- Det har vært veldig krevende forhandlinger, bekrefter Lund.

- Viktig kompetanse
Runar Østmo i NRK bekrefter engasjementet av Lund.

- Vi har engasjert Jacob som konsulent i rettighetsspørsmål. Når det gjelder skiskyting har han lang erfaring og godt nettverk, og den kompetansen har vært viktig, sier han til Kampanje.

- Hva har vært hans rolle?

- Han har vært konsulent, og vært sparringspartner og deltakende i diverse møter. Jeg ønsker ikke å gå i detaljer på hva han har jobbet med. Det var IBU selv som har laget og forfattet et anbud som inneholdt kriterier som verdsetter en allmennkringkaster. Det gjelder ikke bare i Norge, men i hele i Europa. Det synes jeg var lurt av dem.

Kommenterer ikke pris
NRK vil verken kommentere prisen på rettighetene eller fortelle hva forhandlingsprosessen og engasjementet av Lund har kostet.

- Skiskyting er populært og det internasjonale forbundet sitter med et bra produkt. De har derfor klart å øke prisen, men det er fortsatt innenfor det vi mener er en forsvarlig pris sammenlignet med mange andre rettigheter på sport, sier Østmo.

Hvor mye NRK har betalt er ikke kjent. Men etter det Kampanje kjenner til så er det snakk om mellom 30-40 millioner kroner årlig som NRK må betale. Det er likevel godt under det C More og TV 2 betaler for eksempel for norsk fotball, en rettighetspakke som gir fotballen rundt 400 millioner kroner i året.

Fotballen er dermed rundt ti ganger så dyr som skiskytingen.

- Vi kommenterer ikke på pris, sier Østmo.

Sikrer seg Oslo-VM
I Norge valgte man en løsning som avviker fra det svenske markedet der både SVT og TV4 sitter med rettigheten. Runar Østmo, rettighetssjef i NRK, sier det aldri var aktuelt med en delt løsning i Norge.

- Det var aldri noen realitet. I Norge ble det tidlig klart at det ville bli konkurranse om rettighetene. TV 2 ga klart uttrykk for det, sier Østmo.

- Hvorfor fikk NRK rettighetene?

- Jeg antar det var en kombinasjon av kvaliteten på sendingene vi har levert i alle år og den synligheten og eksponeringen vi kan gi idretten. Vi er veldig fornøyd med å få denne avtalen, sier han.

I avtalen som ble klar i dag har NRK sikret seg rettighetene til å vise all verdenscup og VM frem til og med 2018. VM i skiskyting finner sted hvert år med unntak av år med vinter-OL, det vil si neste år og i 2018. NRK har dermed sikret seg blant annet VM i Oslo i 2016.

- Vi har med denne avtalen tatt på oss forpliktelsen det er å arrangere et VM. Dette er noe vi var tidlig klar over. Det koster litt å produsere men det blir veldig morsomt og er noe vi vil gå løs på med stor glede og engasjement, sier Østmo.

- Bra sponsoreksponering
Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom forteller at den brede distribusjonen NRK1 gir er gode nyheteter fra et sponsorperspektiv.

- De fleste sponsorene er opptatt av eksponering, og da er det viktig at det ikke bare er på åpne kanaler, men at det er på åpne kanaler som har tradisjon for høye seertall. Sånn sett er NRK1 fantastisk bra eksponering for sponsorene, men det er også TV 2.

- Kommer de til å tjene penger på å satse på åpne kanaler i form av økte sponsorinntekter?

- Jeg kjenner ikke til avtalens innhold, men fra et rent sponsorsynspunkt er det veldig mye bedre å ha det på NRK1 eller TV 2, enn på mindre åpne kanaler, og helt på andre siden; brukerfinansierte kanaler, legger Gimnes til.