Schibsted gjør to store nyansettelser for å styrke seg i kampen mot de internasjonale rubrikkgigantene Naspers og Ebay og for å nå målet om å bli verdens ledende rubrikkselskap. Konserndirektør i Schibsted med ansvar for markedsføring, Robert Steen, henter nå inn Sandra Xiao og Pål Børresen for å bygge opp et nytt kompetansesenter for markedsføring og merkevarebygging.

Nå skal tjenester som Subito i Italia, spanske Anutis og brasilianske Bomnegocio bli enda sterkere merkevarer og det er Xiao og Børresen som har fått jobben.

- De skal jobbe med hele porteføljen i Schibsted Classifieds Media og skal danne stammen i vårt nye Center of Excellence for merkevarebygging. Vi ser i dag at vi må bygge lojalitet i mye større grad inn i våre merkevarekonsepter, og at vi må styrke oss sentralt i disse operasjonene med merkevarestrategier og sterkere og mer effektive kampanjer. Det er her Sandra Xiao og Pål Børresen kommer inn, sier Robert Steen til Kampanje.

- Det er to profiler du henter inn her?

- Det er ikke profilene vi først og fremst var ute etter, men deres kompetanse, erfaring og kunnskap i det å bygge merkevarer, sier han.

Slutter i Huawei
Sandra Xiao tar dermed turen over til Schibsted fra det kinesiske teleselskapet Huawei Technolgies hvor hun har vært det siste halvannet året. I Schibsted skal Xiao få ansvaret for internasjonal markedsføring og merkevarebygging.

- Jeg har alltid interessert meg for den internasjonale medie- og telekomindustrien og for feltet markedsføring og merkevarebygging. Når jeg fikk denne muligheten i Schibsted Classified Media, kunne jeg derfor ikke si nei. Jeg er veldig priveligert som har fått muligheten til å være en del av et team som skal bygge opp en unik og internasjonal merkevare for Schibsted Classified Media i nesten 30 land, sier Xiao til Kampanje.

- Kommer dine erfaringer fra Huawei til å være nyttige?

- Ja. Jeg har opparbeidet mye kunnskap om terminaler og nettverksløsninger og det vil være verdifullt i min nye jobb i Schibsted Classifieds, sier hun.

Xiao og Børresen starter opp i Schibsted Classifieds Media over sommeren, men deltar allerede i dag på et stort lederseminar i det som skal bli Schibsteds nye, sør-europeiske hovedkvarter i Barcelona i Spania sammen med Robert Steen.

- Internasjonal arena
Til daglig jobber Steen i Schibsteds hovedkvarter i Apotekergata, men med ansvar for markedsføringen alle Schibsteds ulike rubrikksatsinger verden over har Steen store geografiske områder å dekke. Steen startet opp i Schibsted allerede da selskapet lanserte Finn som det første av det som senere skulle bli et internasjonalt eventyr.

- Dette handler om den reisen vi har vært igjennom de siste 13 årene som har gått siden etableringen av Finn. Vi har skapt en internasjonal arena for produktet online rubrikk og det gjorde vi med basis i at vi hadde et produkt som var knakende godt, sier han.

For etter Finn har satsingene i Schibsted Classifieds Media kommet på løpende bånd. Først med kjøpet av Blocket i Sverige og deretter eksporten av Blocket og Finn til Spania og Østerrike. Deretter kom investeringen i Frankrike som sikret det norske mediekonsernet selskapets mest lønnsomme selskap Leboncoin. Nå venter Schibsted på nye gjennombrudd i eksempelvis Italia og Brasil.

- Frankrike har vært et eventyr og Italia kan bli et nytt lite Frankrike. Spania er også et stort marked som vi investerer i, men det er i de store folkerike områdene som Brasil det er mest spennende. Vest-Europa er mer modne markeder, mens den store veksten vil komme i Latin-Amerika og Asia, sier han.

Steen sier Schibsteds Classifieds Media nå går inn en ny fase hva gjelder markedsføring og valg av medier. Tidligere bruk av søkeordsannonsering og bannerannonsering er ikke lenger godt nok. Fremover blir det mer på tv og nett.

- For fem-seks år tilbake handlet det om å gjøre forbrukerne oppmerksomme på produktet og vi overførte en del av den kompetansen vi hadde om søkeordsannonsering. Søk sammen litt banner på markedssiden gjorde at vi spredte oss ganske vidt og bredt over en lang periode. Men så er det nå en gang slik at en ikke får lov til å opptre helt alene i verden når man driver med ting som er ganske lønnsomme, sier han.

Øker reklametrykket
Rubrikkannonser er blant det mest innbringende i Schibsted-konsernet, og utgjorde i første kvartal rundt én fjerdedel av Schibsteds samlede inntekter. Total så omsatte Schibsted Classifieds Media for over 3,6 milliarder kroner i 2012 og selskapet hadde en brutto driftsmargin på 46 prosent.

Men for å nå sine ambisjoner om å bli verdens ledende rubrikkselskap innser nå det norske mediekonsernet at selskapet må bruke mer penger. I 2012 investerte mediekonsernet 530 millioner kroner på sine digitale rubrikknettsteder, men regnskapstallene for første kvartal i år viste at selskapet nå øker investeringstakten og ligger an til å bruke én milliard kroner 2013. Mye av dette kommer til å gå til markedsføring.

- Du har romslige markedsbudsjetter?

- Når det gjelder investeringer så er det jo på markedsføring de største investeringene ligger. Vi ser at produktfordelene vi hadde innledningsvis ikke er så sterk lenger. For å møte denne konkurransen må vi investere mer i merkevarebygging, sier Steen.

- Kommer dere til å bruke mer penger på tv-reklame?

- Det vil være min hypotese. Tv er en veldig fin og effektiv kanal for å bygge merkevare og vi kommer nok til å benytte oss den som en av hovedkanalene fremover men i sterk kombinasjon med nettet, sier han.

Steen sier Schibsted så langt har jobbet med konsulentselskapet til Alf Bendixen Big Blue and Company på byråsiden.

- Forståelsen for de digitale markedene er veldig sterk i Skandinavia, sier Steen.