Skapte ikke entusiasme: Arbeiderpartiets landsmøte evnet ikke å mane frem engasjement hos nordmenn. Det gjorde heller ikke Justin Bieber. Foto: Vegard Grøtt/NTB Scanpix

Gir blaffen i Jens og Justin

Jens Stoltenberg og Justin Bieber kniver på omtaletoppen for mars og april, men ingen av dem klarer å skape engasjement blant avisleserne. - Mediene feilprioriterer, mener analysesjef i Retriever.

Publisert Sist oppdatert

Det var umulig for avislesende nordmenn å unngå å få med seg Justin Biebers norgesbesøk i månedene mars og april, men det var likevel Arbeiderpartiets landsmøte som var den mest omtalte hendelsen i disse månedene. Det kommer frem i AgendaTracker-undersøkelsen, som kartlegger hvilke mediesaker nordmenn har fått med seg og hvordan de reagerte på dem.

Arbeiderpartiets landsmøte genererte 8.815 medieoppslag. Nasjonal transportplan genererte 7.281 oppslag, mens Justin Biebers besøk var den tredje mest omtalte enkelthendelsen med 6.974 oppslag.

- Skikkelig tørr sak
Verken Jens eller Justin klarte likevel å skape noe særlig engasjement.

- Tre av fire oppgir at landsmøtet enten vekket nøytrale eller negative følelser. Det viser at Arbeiderpartiet i liten grad greide å skape engasjement hos velgerne. Det lyktes Arbeiderpartiet og resten av regjeringen derimot bedre med når det gjelder Nasjonal transportplan. Den fikk både mye oppmerksomhet i mediene og ble relativt godt mottatt. 64 prosent var enten positive eller nøytrale til regjeringens satsing på vei og bane, sier rådgiver Åsmund Eide i PR-operatørene.

Kun fem prosent nevnte landsmøtet som en sak som hadde gjort inntrykk de siste to månedene. Til sammenligning trakk ti prosent frem Biebers besøk som noe de hadde merket seg.

- Jeg mener mediene feilprioriterer når de gir så mye spalteplass til Arbeiderpartiets landsmøte. For at en sak skal få så mye medieomtale bør den enten være av stor samfunnsmessig betydning eller ha svært god nyhets- eller underholdningsverdi. Vel har beslutningene som tas under dette landsmøtet en viss betydning for den kommende valgkampen og regjeringsalliansen, men utover det er dette en skikkelig tørr sak. Det speiler seg igjen i at kun fem prosent av befolkningen svarer at saken har gjort inntrykk på dem. Her har redaksjonene bommet, sier nordisk analysesjef Kristina Nilsen i Retriever.

Boston gjorde inntrykk
Den enkeltsaken som gjorde sterkest inntrykk var terrorangrepet i Boston. 63 prosent av de spurte oppga at bombeeksplosjonen i forbindelse med Boston maraton og den påfølgende jakten på gjerningsmennene var den saken som hadde gjort sterkest inntrykk.

- Selv om terrorangrepet heldigvis ikke førte til et veldig høyt antall døde vekket det sterke følelser. For oss vekker det nok også ubehagelige minner fra 22. juli, og når i tillegg eksplosjonen og kaoset etter ble filmet og sendt mer eller mindre direkte på TV kommer hendelsene ekstra nært, sier Eide.

- Det som preger nyhetsbildet i mars og april var at det var ekstra langt mellom de store nyhetssakene som gjorde oss glade. Nasjonal transportplan var den eneste nyhetssaken av de ti mest omtalte som gjorde over 35 prosent av de som svarte litt eller veldig glade, sier Kristina Nilsen i Retriever.

AgendaTracker-undersøkelsen gjennomføres hver andre måned blant 1.004 nordmenn. De spurte rangerer nyhetssaker etter hvor stort inntrykk de har gjort og hvor triste, opprørte eller glade sakene har gjort dem. Prosjektet gjennomføres som et samarbeid mellom kommunikasjonsbyrået PR-operatørene, medieanalysebyrået Retriever og meningsmålingsinstituttet YouGov Norway.

Powered by Labrador CMS