Coca-Cola er en av verdens mest kjente merkevarer, og den karakteristiske logoen med den sirlige løkkeskriften har vært så å si uforandret siden Frank Mason Robinson designet den i 1885. Nå erstatter Coca-Cola logoen på flaskeetikettene med mange av Norges mest vanlige jente- og guttenavn, i en kampanje som skal vare fra mai til august. Kampanjen, «Share a coke», startet i Australia, og gjenomføres i sommer i 11 europeiske land. Kampanjen er den største Coca-Cola har gjennomført noensinne.

- Vi ruller ut kampanjen i disse dager, og skal erstatte etikettene på mange millioner flasker i løpet av sommeren. Dette er en internasjonal kampanje som er tilpasset Norge, og vi har brukt en del tid på å finne de rette navnene å ha på etikettene, sier Stein Rømmerud, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Coca-Cola Norge.

Det er halvlitersflaskene med Coca-Cola og Coca-Cola Zero som får etikettskifte i sommer.

- Vil ikke støte noen
Han røper dermed at navnelisten ikke er en ren avskrift av Statistisk sentralbyrås liste over de vanligste jente- og guttenavnene i Norge. Det er tatt utgangspunkt i listen, men et navn som Mohammed blir for eksempel ikke å finne på etikettene.

- Vi har valgt 150 av de mest populære navnene i Norge, og så har vi valgt å ikke ta med enkelte navn som har en religiøs eller kulturell betydning, for ikke å støte noen. Vi har lagt til noen samlenavn og kjælenavn for at alle skal finne noen å dele med. Vi har vært veldig pragmatiske når vi har gått gjennom listen, og har lekt oss litt med hva vi tror folk vil synes er kult, sier Rømmerud.

Heller ikke varemerkebeskyttede navn som Ida er med. Det er derimot vanlige muslimske navn som Miriam og Ali, samt andre navn som speiler også den delen av befolkningen som har en annen kulturell bakgrunn. Ord som «kjæresten», «familien» og «søta» vil også bli å finne på etikettene, i tillegg til uttrykk som «meri jaan» (urdu for «min kjære») og Baja («bror» på arabisk).

Coca-Cola vil også legge ut på turné til de største norske byene i sommer, der folk kan få «skreddersydde» bokser med navn etter eget ønske. De har også drevet «geriljamarkedsføring» og sendt spesialdesignede flasker til de 30 mest leste bloggerne i Norge. Noe som tydeligvis har fungert: «Fikk denne i posten i går!! Det er jo bare så ufattelig kult å få en Cola med eget navn på! Tusen takk CocaCola», skriver bloggeren Voe.

- Ser bare muligheter
- Coca-cola er en av verdens mest kjente merkevarer. Hvorfor tar dere sjansen på å skifte ut logoen?

- Dette er en ny måte å tenke markedsføring på, og vi har hatt suksess med kampanjen i mange land. Den startet i Australia, og har spredt seg som ild i tørt gress. Vi har stor tro på at den vil bli populær i Norge, sier Rømmerud.

- Føler dere at dere tar en sjanse?

- Nei, vi ser bare muligheter i denne kampanjen. Vi ser allerede nå hvor populær den har blitt på nett, blant bloggere og andre. Vi tror mange vil synes det er gøyalt, sier Rømmerud.

Ikke noe norsk byrå har vært involvert i kampanjen. Coca-Cola vil ikke opplyse hvor mye penger de bruker på etikettskiftet.