Det danske mediekonsernet Egmont, som eier TV 2, Hjemmet Mortensen og Nordisk Film, vokser seg stadig større i det norske mediemarkedet og med kjøpet av Oslo kino tidligere denne uken kan det bli enda «dejligere å være dansk» for mediegiganten Egmont og konsernsjef Steffen Kragh i Norge. Oslo kommune solgte i går Oslo Kino til Egmont Nordisk Film for 600 millioner kroner og salget forventes å gjennomføres i andre kvartal 2013. Danskene vant budkampen i konkurranse med SF Kino, som er en del av den nordiske kinogiganten Bonnier og Ratos nå bygger.
Når avtalen om kjøp av Oslo kino er i havn, vil Egmont omsette for seks milliarder kroner i Norge, hvilket tilsvarer halvparten av mediekonsernets totale omsetning. Da det danske mediekonsernet la frem sine regnskapstall for 2012 viste inntektssiden en omsetning på 12,1 milliarder kroner.
- Våre norske virksomheter gjør det veldig bra. Vi har en dyktig ledelse som sørger for at vi har fremtidsrettede virksomheter og derfor er de også gode virksomheter for Egmont, sa konsernsjef Steffen Kragh til Kampanje den gang.
Les også: Egmont-sjef: - Vi vil vokse på tv
Etter å ha sikret seg full kontroll over Hjemmet Mortensen i 2008, hvor Orkla var storeier i flere år, oppkjøpet av TV 2 i januar 2012 og nå investeringene i Oslo kino, er Norge blitt et ytterst viktig marked for danskene. På fem år har Egmont økt omsetningen i Norge med flere milliarder kroner og doblet omsetningen i Norge i denne perioden.
Her er Egmonts norske pengebinger:
- 3,5 milliarder kroner fra TV 2
- 1,2 milliarder kroner fra Egmont Hjemmet Mortensen
- 0,5 milliarder kroner fra Egmont Serieforlaget
- 0,5 milliarder fra bokforlaget Cappelen Damm
- 0,5 milliarder fra Oslo Kino
Oslo Kino har tre millioner besøkende hvert år og hadde i 2012 en omsetning på 476 millioner kroner. Egmont beskriver budkampen om Oslo kino og forhandlingene som krevende og åpner nå for opp for flere oppkjøp.
- Det har vært en hard og lang prosess, sier Allan Hansen, administrerende direktør i Egmont Nordisk Film.
- Vil det komme flere oppkjøp i det norske kinomarkedet?
- Såfremt de rette mulighetene skulle by seg, så er vi alltid interessert, sier Hansen til Kampanje.
Kinokjøpet bekrefter at levende bilder på kino fortsatt er et attraktivt marked for Egmont Nordisk Film. Til tross for stadig skarpere konkurranse fra streamingtjenester som Netflix, HBO og mediehusenes nett-tv-tjenester, som NRK nett-rv, TV 2 Sumo, VGTV, mener Egmont at kino som medium har lyse fremtidsutsikter.
- Vi ser på digitale filmtjenester som en helt annen brukeropplevelse enn den som du opplever i en kino og vi venter at både kino og andre digitaltjenester vil leve fint sammen. Såvel kino og VOD (Video On Demand) er i vekstområder for Nordisk Film, sier Hansen.
Mange trodde SF Kino ville gå seirende ut av duellen om Oslo kino. Den svenske kinoaktøren, som inntil nylig var heleid av den svenske mediekjempen Bonnier, sikret seg nylig 50 prosent av aksjene i Bergen kino og driver kinoer flere steder i Norge. SF Kino har også fått grønt lys for å bygge kino ved Akershus festning, planer som imidlertid har stoppet opp for utbygger på grunn av vanskelige grunnforhold. I tillegg eier SF Kino halvparten av reklameformidleren Capa Kinoreklame. Til tross for dette, tapte svenskene mot sine danske rivaler i budkampen.
- Det er helt klart at Oslo er et viktig marked for oss. Vi må nå vurdere også andre muligheter i Oslo, sier direktør Ivar Halstvedt i SF-Kino til nettstedet Cine.
Hvor stort bud SF Kino la inn i kampen om Oslo Kino er uklart.
- Jeg kan ikke gå inn på eventuelle interessenter og eventuelle bud. Men det har vært bred interesse for Oslo kino i markedet. Vi gikk ut med salget i Norden og Europa og det var stor interesse for Oslo kino. Vi har fått rett pris fra rett kjøper. Totalt sett var dette det beste budet, sier byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke.
Danske Egmont og svenske Bonnier kjemper mot hverandre på stadig flere fronter: I tv-markedet hvor Egmont eier hele TV 2 mens Bonnier er storeier i C More, i ukebladmarkedet hvor Egmont Hjemmet Mortensen er markedslederen og Bonnier har økt sine andeler og i kinomarkedet hvor konkurransen mellom aktørene tilspisser seg. På et område hersker idyll: De to nordiske mediekjempene eier Cappelen Gyldendal sammen.
Kommentér