Fredag ble det kjent at mediehusene Dagbladet og Hegnar Media inngår avtale om stoffutveksling. Hegnar skal levere innhold om økonomi og finans mens Dagbladet til gjengjeld skal bruke sine digitale muskler og spre innholdet på nettet. Det er gamle venner som finner hverandre igjen etter noen ordentlige knuter på tråden.

Når Kampanje spør Hegnar om dette er begynnelsen på et enda mer omfattende samarbeid mellom Dagbladet og Hegnar Media, svarer han slik:

- Det kan jeg ikke si, for det er ikke slik at vi har noen videre planer om det nå. Men jeg kan ikke utelukke at det kan bli aktuelt senere. Det er ikke umulig, sier Hegnar til Kampanje.

Les også: Dagbladet og Hegnar i allianse

- Nygaard tigget på sine knær
På 80-tallet fikk han ifølge boken «Hegnar», skrevet av Niels Chr. Geelmuyden i 2001, tilbud om å kjøpe ti prosent av aksjene i løssalgsavisen, men medieeieren takket nei. Senere tok han plass i styret, men det skar seg helt etter bare to år. Avis- og magasin-gründeren avslørte i boken at han angret på at han i sinne trakk seg fra styret i Dagbladet etter at avisen skrev at Hegnar var aksjonær i et selskap Kapital skrev pent om. Dagbladet beklaget for øvrig deler av oppslaget.

- William Nygaard (daværende styreleder i Dagbladet, red. anm) tigget på sine knær. Jeg var umoden som trakk meg. Jeg angrer på at jeg lot raseriet løpe av med meg, fortalte Hegnar i boken.

- Du satt en periode i avisens styre. Frister det å komme inn på eiersiden i Berner Gruppen/Dagbladet nå?

- Nei, det er ikke mine planer. Det er det genuine journalistiske som ligger bak avtalen med Dagbladet. De er dyktige på nettet og vi har et godt nisjeprodukt. Kombinasjonen Dagbladet.no og Hegnar Online er derfor etter min mening helt perfekt. Samarbeidet er helt opplagt vinn-vinn for begge parter. Alle snakker om vinn-vinn nå for tiden, men det er ikke så mange som får det til i praksis.

Finansavisen.no var uaktuelt
Trygve Hegnar har lyktes med sine største printnisjer, Finansavisen som ble etablert i 1992 og Kapital som ble startet i 1971. Han er ordknapp når Kampanje spør om hvor stor del av Hegnar Medias totalomsetning som kommer fra digitale medier.

- Nei, det kan jeg ikke si noe om, svar Hegnar, som understreker at Hegnar Online er lønnsom.

- Du skal ikke undervurdere Hegnar Online. Nettutgaven har 250.000 unike brukere per uke, så det er jo en ganske stor nettavis til å være i nisjesegmentet. Da jeg etablerte Hegnar Online, så var det drevet av et ønske om å ha en digital plattform. Men samtidig ville jeg ikke ødelegge Finansavisens livsgrunnlag, så en nettutgave av Finansavisen var aldri en aktuell løsning. Vi har hele tiden hatt to redaksjoner for Finansavisen og Hegnar Online og vi har hatt fullstendig vanntette skott mellom redaksjonene. Slik vil det fortsatt være.

- Har tjent penger hvert år
- I etterpåklokskapens lys, er det noe ved Hegnar Medias strategiske digitalvalg de siste ti årene som du ville ha gjort annerledes i dag?

- Nei! Jeg er veldig glad for de beslutningene som ble tatt. Hadde vi valgt å gå på nett med Finansavisen, så ville det gått galt. Vi valgte mitt navn på nettavisen og det var kanskje ikke så lurt, men alt i alt har vi gjort mye riktig. Vi har tjent penger hvert år siden vi startet på nettet. Mens mange papiraviser har mistet lesere, har vi økt både antallet lesere og opplag, i tillegg til vår vekst på nettet.

- Hva blir de største digitale utfordringene for Hegnar Media i årene fremover?

- Vi skal følge den strategien vi har valgt.

- Får masse tilbud
Hegnar forteller til Kampanje at han har fått mange henvendelser fra medieaktører om stoffsamarbeid, men nye avtaler om stoffutveksling med andre medieselskaper skal ikke være på trappene.

- Vi får masse tilbud og jeg har sagt nei til mye. Når det gjelder Dagbladet, så er det viktig å huske på at jeg har en historie der. I 1963 startet jeg min journalistiske karriere som sportsjournalist i Dagbladet og senere satt jeg som nevnt i styret i avisen. Vi kan bidra med innhold om finans og økonomi. Dagbladet er dyktige og store på nettet, men har vært litt blanke på økonomi. Avtalen med Dagbladet er derfor helt logisk.

- Er det aktuelt for deg å investere i andre medieselskaper i tiden fremover?

- Nei, jeg driver med mitt og er fornøyd med det. Jeg har eid aksjer i Dagens Næringsliv, men ellers har jeg holdt på med mitt i Hegnar Media. Det synes jeg har gått bra.

Ville bli DN-eier
På 80-tallet forsøkte Hegnar å sikre seg kontrollen over Norges Handels- og Sjøfartstidende (Dagens Næringsliv, red. anm), men møtte kraftig motstand fra eierne Fred. Olsen og Erik Must. Hegnar vant aksjonærstriden i Høyesterett, men aksjeposten på ti prosent som han noen år tidligere hadde betalt én million kroner for ble solgt for 26 millioner kroner. Kjøperen var Hamang Papirfabrik, anført av vennen Jens P. Heyerdahl.

- Ville du anbefalt investorer å satse penger i mediebransjen i dag?

- Hehe. Det er et godt spørsmål. Ja, Schibsted har jo vært kjempeflinke og de har bevist at medieinvesteringer kan være lønnsomme. Det er absolutt mulig å tjene penger i mediebransjen. Jeg har holdt på i 42 år og man må skjønne trendene og utviklingen for å kunne investere i denne bransjen, men jeg vil ikke gå ut og advare mot investeringer i mediebransjen.

- Er det noen av trendene som har overrasket deg?

- Nei, jeg er ikke blitt overrasket, svarer Hegnar lynkjapt.

- Norges svar på Axel Springer
I mai 1977 skrev Kampanje at Trygve Hegnar tok mål av å seg å bli Norges svar på Axel Springer (Tysklands største avis- og bladforlag, grunnlagt av Axel Caesar Springer. Utgiver av bl.a Bild-Zeitung). Bakgrunnen var at Hegnar jobbet med planer om å utgi en ny norsk dagsavis og i oktober samme år kom avisen Blikk på gaten, en sensasjonspreget avis åpenbart inspirert av Bild-Zeitung. Blikk ble et dyrt medieeventyr for Hegnar. Etter sju uker gikk avisen inn på lille julaften. 14 år senere, i 1992, prøvde han seg igjen - denne gang med stort hell. 21 år gamle Finansavisen lever i beste velgående, noe Hegnar gjerne snakker om.

- Vi har 50 ansatte og vi lager innhold om finans og økonomi som leserne vil ha. Det viser opplags- og lesertallene.

- Hvem er Hegnar Medias hovedkonkurrenter?

- For Finansavisen er det Dagens Næringsliv som er konkurrenten. Kapital har ingen konkurrenter og slik har det vært lenge. Økonomisk Rapport var jo levende død, en zombie, de siste tyve leveårene, sier Hegnar om erkerivalen fra 70- og 80-tallet.

Les også: Legger ned Økonomisk Rapport

- Vurderte du å kjøpe Økonomisk Rapport?

- Nei, nei, nei. Hvorfor skulle jeg gjør det? spør Hegnar som tidlig på 70-tallet avslo et bud på Kapital fra den svenske mediegiganten Bonnier.

- Mange mediesjefer mener sosiale medier er en konkurrent. Hva er ditt syn på Facebook, Twitter og andre sosiale medier?

- Nei, det har jeg ingen greie på. Men det jeg vet er at leserne vil ha godt innhold om finans og økonomi og det finner du ikke i sosiale medier.