Stavanger Aftenblad er straks klar for å lansere en betalingsløsning. 13. mai vil abonnentene få tilgang til alt innhold på alle plattformer.

- Vi har som mål om konvertere flest mulig av våre papirabonnenter til å bli digitale betalende abonnenter. Vi er optimistiske før Stavanger Aftenblads lansering om to uker. Vi får bruke tiden fremover til å eksperimentere med hvor åpen eller lukket våre betalingsløsninger skal være, sier konsernsjef i Schibsted Norge, Didrik Munch, til Kampanje.

- Løsningen Aftenbladet velger vil i grove trekk være lik den som Fædrelandsvennen lanserte i fjor, sier han.

For ett år siden lukket Schibsted-eide Fædrelandsvennen store deler av sitt innhold på nett for ikke-abonnenter. Etter innføringen av betalingsløsningen begynte opplaget og antallet abonnenter å stige forsiktig igjen og i midt julehøytiden brøt regionavisen en barriere. For første gang siden midten av 90-tallet, steg opplaget. Nå viser dagsferske opplagstall at Fædrelandsvennens opplag økte med tre prosent i første kvartal, ifølge Schibsteds kvartalsrapport.

- Ja, det ble en liten oppgang i første kvartal. Nå blir det veldig spennende fremover, for da møter vi opplagstallene for perioden etter at betalingsløsningen ble innført. Det ser positivt ut, men det er for tidlig å feire, sier Didrik Munch.

- Skal eksperimentere mye
Sjefredaktør Lars Helle i Aftenbladet har tatt til seg erfaringene fra Fædrelandsvennen i forberedelsene til den nye løsningen, som teknisk sett er den samme som Fædrelandsvennen har tatt i bruk.

- Fevennen har vært utrolig gode på å nå sine mål med å stoppe opplagsnedgangen, men de har fått utfordringer på trafikksiden. Vi skal prøve å få til begge deler. Vi håper vi kan bidra til å hjelpe Fevennen og ande aviser med vår publiseringsstrategi.

Den vil bevisst skille seg fra strategien Fædrelandsvennen har lagt seg på.

- Vi kommer til å eksperimentere mye med dette og har et eget opplegg for å se hva som skjer med brukerne våre og hva som utløser kjøp av aviser. Det er ikke nødvendigvis klikkvinnere. Vi må redigere avisen på en annen måte, ha en annen publiseringsstrategi og andre deadlines. Dette er noe vi har jobbet med i et års tid. Men folk vil kunne orientere seg i nyhetsbildet uten å være abonnenter, legger han til.

- Kan begrense opplagsfall
Stavanger Aftenblad hadde et opplag på 61.636 eksemplarer i 2012 - et opplagsfall på 1.647 eksemplarer fra 2011.

- Tror du dere med dette kan stanse opplagsfallet?

- Ja, jeg har godt tro på at vi i alle fall kan begrense opplagsfallet. Nå er ikke det ekstremt stort, men det er stort nok til at vi må gjøre noe. Jeg har tro på at dette virker bra. Det har Fevennen bevist.

Bergens Tidende er neste avis i Schibsted Norge som skal lansere nettbetaling.