Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Det ble mye spetakkel da plateselskapet Universal arrangerte konsert med Justin Bieber på Operataket i mai i fjor. Ungpikeidolets utløste hysteri og kaos i Oslo sentrum under sitt norgesbesøk, et opphold sponset av Petter Stordal.
I ettertid ble det krangel om regninger, kaoset og ikke minst markedsføringen.
Nå er det endelig klart at Markedsrådet, bransjens egen domstol, ikke er enig med Forbrukerombudet i at konsertarrangøren Atomic Souls oppfordringer om å kjøpe billetter til Justin Bieber-konsertene var ulovlige.
Forbrukerombud Gry Nergård sier at hun er overrasket over Markedsrådets vedtak:
- Jeg konstaterer at Markedsrådet ikke deler vår vurdering av det vi mener er direkte kjøpsoppfordringer til barn og dermed klare brudd på markedsføringsloven, sier Nergård i en pressemelding.
Nå er Forbrukerombudet bekymret for at Markedsrådet vil kunne sende signaler som åpner for mer reklamepress mot barn.
- Avgjørelsen kan føre til økt reklamepress mot barn. Selv om Markedsrådet er uenige med oss i denne konkrete saken, vil Forbrukerombudet fortsette å ta opp saker hvor vi mener at barn blir utsatt for sterkt kjøpepress, sier Nergård.
Da billettene til Justin Bieber-konsertene i Oslo ble lagt ut for salg i juli 2012, fant Forbrukerombudet flere direkte kjøpsoppfordringer på konsertarrangøren Atomic Souls Facebook-side.
Oppfordringene var blant annet :«Beliebers – det finnes fortsatt RIMI-kodekort igjen i mange butikker! Løp, kast deg på sykkelen eller få noen til å kjøre deg". Forbrukerombudet mente dette var i strid med forbudet mot å rette direkte kjøpsoppfordringer til barn».
Markedsrådet var enig i at markedsføringen isolert sett var direkte kjøpsoppfordringer, men at oppfordringene i dette tilfellet ikke var sterke og direkte nok til at reklamen ble ansett ulovlig.
Forbudet mot direkte kjøpsoppfordringer til barn kom inn i markedsføringsloven i 2009 som en følge av et EU-direktiv. Saken mot Atomic Souls er første gang bestemmelsen blir prøvd i Norge. Det svenske forbrukerombudet, Konsumentverket, vant i desember 2012 fram i Marknadsdomstolen i en sak mot spillet Stardoll om samme bestemmelse.
Forbrukerombudet har i 2013 et særlig fokus på sårbare forbrukergrupper, og vil blant annet følge opp direkte kjøpsoppfordringer i barnespill sammen med de andre nordiske forbrukerombudene.