Norske handleturer blir litt mer spennende når årets første produktslipp finner sted i dagene rundt 1. februar. Rundt 1.000 nye produkter skal inn i hyllene, men for at det skal bli plass der, må også en rekke produkter trekkes tilbake. Ofte er det fjorårets nyheter.

Bransjen regner med at hele ni av ti produktnyheter får et kort liv i hyllene. Mindre enn fem prosent vil vare i mer enn to år.

- For høy pris
Hos Stabburet er det Kokkeklare kjøttkaker og Kokkeklare karbonader fra fjorårets nyheter som tas ut.

- Vi tror hovedårsaken til at de ikke slo an regelrett var fordi prisen ble for høy i forhold til forventningene, sier kommunikasjonssjef Inger Marie F. Ingdahl til Kampanje.

Stabburet lanserer i år en ny Grandiosa-variant med kebab-kjøtt. Fjorårets Grandiosa Nacho slår følge med Grandiosa Vår Hjemmelagde som grandiose suksesser for matvareprodusenten.

- Vi tror dette skyldes at nordmenn elsker taco, og at det ikke fantes en pizza i frysedisken med nacho-chips fra tidligere. Nachos på pizza har lenge vært populært på restaurant, sier Ingdahl.

Vaffelrøre slo ikke an
Hos Tine er det blant annet ferdiglagd vaffelrøre fra Nå og fire varianter av Sunniva Flyt som forsvinner.

- Vaffelrøren har vi hatt i markedet en god stund, men vafler er nok fortsatt produkter som folk i stor utstrekning ønsker å lage fra bunnen av. Når det gjelder Sunniva Flyt så er dette en premiumjuice som dessverre ikke nådde opp i den svært så konkurranseintensive juicekategorien, sier konserndirektør Hege Holter Brekke i Tine.

Tine satser ytterligere på sin Yt-serie for treningsentusiaster og lanserer blant annet tre Yt-barer - en myslibar, en energibar og en restitusjonsbar.

Rieber & Søn tar ut fjorårets nyhet Mr. Lee Teryaki og klassikerne Rett i Koppen nudelsuppe og potetmos,

Blitt et jag
Markedsdirektør i NorgesGruppen, Truls Fjeldstad, har god oversikt over hvilke produkter som kommer inn i butikkene og hvilke som forsvinner. Han mener det har blitt et jag etter produktnyheter i bransjen.

- For det første tror jeg bransjen har gjort seg en bjørnetjeneste. De har erfart over tid at nylanseringer er eneste vekstfaktor, men kanskje har de dratt det for langt. Jeg tror man ofte kunne fått like mye ut av å putte samme innsats inn i en eksisterende merkevare som i en helt ny, sier han til Kampanje.

Selv om nordmenn fortsatt styres av vaner når vi handler, er det mange produktnyheter som forsvinner fordi de rett og slett ikke holder mål, ifølge Fjeldstad.

- Det er noen ganger man lurer på om de har smakt dette selv!

Naturlig flopp
Han trekker frem lanseringen av Pepsi Raw som en av de største floppene i nyere tid. Brusen ble lansert i 2010 som et naturlig cola-alternativ, og inneholdt kun naturlig ekstrakt fra epler og kolanøtter. Kaloriinnholdet var likevel tilnærmet like høyt som i andre cola-drikker.

Etter ti måneder på markedet var det slutt

- Den kunden som er opptatt av naturlige råvarer er også opptatt av sunnhet. Lanserer man et sunt og økologisk produkt, så er det en vinner, sier Fjeldstad.