Kampanjes medie- og teknologipanel har sett inn i det nye året for å spotte de nye trendene i mediemarkedet, men det er ikke alle trendene som blir like vellykkede. Det mener Kampanje-skribent og «teknologievangelist» i IT-selskapet Knowit, Anders Brenna.

Les også: Dette venter vi på i 2013

- Årets største flopp
Selv om mange aviser i dag prøver seg med betalingsmurer for å øke inntektene i 2013, tror Brenna alle vil mislykkes.

- Det blir årets største flopp. Musikkindustriens forsøk på å ta betaling latterliggjøres i pressen, og så gjør man det samme i mediebransjen. Man burde isteden lære av spillindustrien, som har lykkes med å ta betaling for innhold, mener Brenna.

Særlig Schibsted har for alvor satt i gang med å teste ut ulike betalingsmodeller og her har Fædrelandsvennen kommet lengst. Før jul kunne redaktør Eivind Ljøstad fortelle at regionavisen nå har klart å bremse opplagsfallet.

Les også: Betalingsmur bremset opplagsfallet

Uenige om betaling
Tidligere sosiale medier-direktør i Carat og i dag ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG, Øyvind Solstad, er ikke enig. Han tror vi vil få se flere betalingsmurer i norske nettaviser, og er ikke like sikker på at de vil mislykkes.

Men de må klare å tilpasse seg sitt publikum.

- Det varierer fra sted til sted hva som fungerer. Løsningen vil ikke være den samme i Kristiansand og Vadsø. Én avis skal kanskje ta betaling for alt innhold, for en annen kan det være riktig å ha alt åpent, sier Øyvind Solstad til Kampanje.