Allerede en time før utnevnelsen av konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i Amedia som ny kringkastingssjef i NRK var offisiell, kom kritikken fra den politiske opposisjonen på Stortinget.

Eriksen blir den femte kringkastingssjefen med tilhørighet til Arbeiderpartiet. Fremskrittspartiets kulturpolitiske talsmann Øyvind Korsberg mener det er uheldig.

- Hans fortid, både fra SV og nå som medlem i Arbeiderpartiet, er en utnevnelse i tråd med det jeg hadde fryktet og forventet. Partiboka må være i orden hos den nye kringkastingssjefen. Jeg synes det er uheldig at den største medieaktøren i Norge, som blir finansiert over statsbudsjettet, får en person som er så knyttet opp til et bestemt politisk miljø. Vil fortsette å kalle NRK for ARK, sier Korsberg til Kampanje.

Les mer:

Frp: - Som fryktet

- Merkelig kommentar
Selv blir Eriksen først og fremst fornærmet av påstanden fra Frp om at dette er en partiutnevnelse.

- For det første må jeg henvise den type spørsmål til styreleder, men jeg blir jo litt fornærmet av det. Jeg har jo brukt 20 år av mitt liv i ulike medieposisjoner, jeg har jobbet i en rekke medier og er utrolig opptatt av mangfoldet, og det har jeg også vist nå i etableringen av Amedia. Lufta er for alle og det er lov å mene hva man vil, men jeg synes det er en litt merkelig kommentar. Jeg skal love også Frp at jeg skal gjøre en god jobb for NRKs uavhengighet, sier Eriksen.

Eriksen skal ha meldt seg ut av Arbeiderpartiet så sent som i går.

- Har det sammenheng med at du har fått jobben som NRK-sjef?

- Ja, det har det. Men samtidig må vi passe på, og det bør særlig politikerne være opptatt av, at det ikke hefter ved folk at de flagger et standpunkt i et land som dette. Det bør ikke være målet for det er verken kvalifiserende eller diskvalifiserende til noen jobb, sier Eriksen til Kampanje.

- Men jeg hadde lyst til å understreke at her har vi mye ressurser som vi forvalter på vegne av det norske samfunnet og jeg hadde lyst til å signalisere at NRK har en ekstremt høy tillit og troverdighet. Her har jeg vel lært av Alf Hildrum som meldte seg ut av Ap da han ble TV 2-sjef, avslutter han.

- Nesten en tilfeldighet
Under pressekonferansen tirsdag ettermiddag i Store Studio på Marienlyst, trakk styreleder William Nygaard frem Eriksens innsikt i politiske beslutningsprosesser som en viktig styrke.

- Hvorfor er det viktig?

- Jo, fordi han skal håndtere tilliten til hele det politiske samfunn, partier og spørsmålet om lisensfinansiering. Hele mandatet er tilrettelagt av det politiske miljøet. Hvis han ikke forstår hvordan dette skal kommuniseres og hvilken garantist NRK er medialt i et demokratisk samfinn, så ville han ikke gjort halve jobben, og knapt det. Det er kolossalt viktig å ha evne til både formulere samfunnsoppdraget og kommunisere det til målgruppen, som er det politiske miljøet på Stortinget for eksempel, eller til den sittende regjeringen, sier Nygaard til Kampanje.

- At Eriksens tilknytning er til Arbeiderpartiet, har det veid for eller mot?

- Det er nær sagt nesten en tilfeldighet. Om han hadde vært Frp, eller Ap i denne sammenhengen, er helt likegyldig, fordi det er andre kvaliteter vi har søkt mot, sier Nygaard.

- Vi har søkt mot en kvalifisert, profesjonell medieleder med menneskelige kvaliteter og publisistisk erfaring, legger han til.

Under pressekonferansen så Nygaard seg også nødt til å gjenta budskapet fra tidligere i høst om at det ikke har vært politisk innflytelse over ansettelsen.

- Har det vært en dialog mellom Kulturdepartementet og styret?

- Overhodet ikke.

- Vi i NRK-styret skal forholde oss til det som er vedtektsbestemt, det vil si at det er styret og ingen andre som ansetter kringkastingssjefen. Politisk innflytelse over ansettelsen er ikke aktuelt. Den tiden er for lengst forbi, sa styreleder William Nygaard i NRK til Kampanje.

Les også: Lar ikke Tajik peke ut NRK-sjef