Mange kjærlighetsfulle nordmenn benyttet den spesielle datoen i går, 12. desember 2012, til å enten fri eller gifte seg. Men også i den norske reklamebransjen var det i går klart for et nytt giftermål da de tre tidligere McCann Worldgroup-profilene Terje Banken, Tore Woll og Arne-Inge Christophersen lanserte sitt nye byrå Llowbank. Klokka 12.12 i går formiddag smalt det nemlig i lokalene til et helt nytt reklame- og kommunikasjonsbyrå i Hausmannsgate 16.

- Da spratt det noen champagnekorker i været, sier medeier og arbeidende styreleder i det nye byrået, Arne-Inge Christophersen, til Kampanje.

Sammen med sine to tidligere kolleger i fra kommunikasjonshuset McCann Worldgroup, Terje Banken og Tore Woll, har nemlig Christophersen, satt seg som mål å bygge opp et helt nytt kommunikasjonsbyrå fra bunnen av.

- Livsverket
Llowbank skal ifølge de tre gründerne gi kunden de mest uhildede rådene samt komme med de beste tverrfaglige og helhetlige løsningene. Men god tid gir ikke styrelederen selskapet. Christophersen sier tidshorisonten er kort er i forhold til å se om de lykkes eller ikke.

- Jeg skal gjøre opp status etter seks måneder. Dette er ikke det første selskapet jeg starter opp, så det kan jeg litt om. Og det jeg har lært meg er at hvis du etter seks måneder fortsatt legger deg med vondt i magen så kommer det ikke til å funke. Du får komme tilbake i juni og spørre hvordan det har gått, sier Christophersen.

Tore Woll har et noe lengre tidsperspektiv:

- Dette skal bli livsverket, Arne-Inge, sier han.

- Hvorfor Llowbank?

- Det er en konstruksjon av etternavnet mitt og Terje Bankens. Arne-Inge har så langt etternavn, gliser Tore Woll før han legger til:

- Tanken er at navnet skal stå for seg selv etter hvert og ikke være noen konstruksjon, sier Tore Woll.

Ned i lønn
De tre profilene har i kraft av sine ledende stillinger i selskaper som McCann, Initative Universal og Clear Channel hatt flere år med gode lønninger. Nå er det langt slankere lønningsposer, enn så lenge.

- Går dere mye ned i lønn?

- Vi har gått ned til null i lønn og er vel egentlig allerede i minus. Men hva er egentlig lønn? For meg handler det om å ha tro på den kreative kraften som bor i oss alle tre og da blir lønna å få ut vårt kreative potensial. Vi har alle tre tatt et verdivalg, sier Woll.

Skulle det ikke bli noe lønn på de tre lykkejegerne, er det med andre ord ikke navnene det var noe feil med. Ei heller at de ikke kjenner hverandre eller aldri har jobbet under samme tak. De tre er alle blant byråbransjens mest profilerte kommunikasjonsfolk. Arne-Inge Christophersen var tidligere leder av McCanns mediebyrå Initiative Universal og mangeårig styreleder i Mediebyråforeningen før han var innom som viseadministrerende direktør i Clear Channel. Terje Banken og Tore Woll har tidligere jobbet både i Try og i McCann. Banken som byråleder og Tore Woll som kreativ.

- Jeg kjenner Terje helt tilbake i 2003 da vi jobbet i Try Reklamebyrå. Den gang trodde jeg at jeg skulle jobbe hele mitt liv i Try, men så dro Terje til McCann i 2004 og hentet meg dit tre år senere. Der traff jeg også Arne-Inge, sier Tore Woll.

- Vi hadde ikke felles kunder, Tore. Men vi sa hei til hverandre i gangen, sier Christophersen.

Forlot McCann
De tre har altså lang fartstid fra McCann-systemet, men i løpet av en toårsperiode forsvant de én etter en fra Sandaker og daværende toppsjef i McCann Worldgroup, Thomas Høgebøl. I 2010 ga Christophersen seg i Initiative Universal. Året etter forsvant Terje Banken som toppsjef i McCann og i september i år forlot Tore Woll McCann-skuta.

Les også: Høgebøl og McCann skiller lag

- Det går rykter om at dere også skal jobbe med en annen McCann-kjenning, Thomas Høgebøl og tidligere Aegis-sjef Helge Onsum?

- Det er morsomme rykter. Men det kan vi avkrefte, sier Christophersen.

- Tre personer og alle med fortid i McCann-systemet. Hvor mye McCann er det i Llowbank?

- Jeg vil heller snu det på hodet og si at det var mye Llowbank-tekning i McCann. Sammen med Tore drev jeg mange av endringsprosessene i McCann i forhold til å bli mer tverrfaglige, og det var ikke alltid «easy sell» i et stort system som McCann. Men vi ønsket å lage et byrå som hele tiden er på sitt mest effektive og det er ingen annen tid i et byrå der du er mer effektiv enn når du er i pitsj. Llowbank skal være et byrå som er i pitsjmodus hele tiden, skyter Terje Banken inn.

- Skal ikke eie fabrikken
Tverrfaglighet er et stikkord for de tre gründerne i Llowbank. Tverrfaglighet og det å jobbe uhildet.

- Vi er helt uhildet i forhold til å gi råd og utvikle konsepter som løser utfordringene til kunden på en best mulig måte, ikke råd påvirket av vår egen produksjonskapasitet eller krav til faktureringsgrad. Vi skal benytte oss av de beste leverandørene i markedet og kommer ikke til å bygge «in house» produksjon. Vi skal ikke vokse i vertikaler, men i tverrfaglighet og kompetanse. Vi har med andre ord ingen økonomisk interesse i produksjon. Vi vil selvfølgelig stå ansvarlig for all produksjon, men vi kommer ikke til å eie eller drifte fabrikken, sier Banken.

Terje Banken er den som har tatt på seg daglig leder-rollen og Banken er like sikker som navnet sitt på at Llowbank kommer til å bite fra seg neste år.

- Så langt fungerer det bra. Vi har noen hundre tusen kroner i byråinntekt og gjør et godt økonomisk resultat etter snaue tre måneder med en forsiktig oppstart. Vi har fått noen veldig spennende oppdrag, sier Terje Banken.