I andre kvartal i år var Facebook landets nest største mediekanal. 58 prosent av den norske befolkningen var da innom nettstedet daglig, ifølge TNS Gallup. Bare tv-kanalen NRK1 var større, med 61 prosent av befolkningen innom hver dag. TNS Gallups tall for tredje kvartal fra en annen undersøkelse, Interbuss, tyder på at Facebook spiser ytterligere av forspranget til NRK1, og nå nærmer seg posisjonen som Norges største mediekanal. 59 prosent av alle nordmenn var nemlig innom Facebook daglig i årets tredje kvartal.

- Etter å ha målt bruken av Facebook over flere år, ser vi at mange bruksmønstre knyttet til Facebook har satt seg i samfunnet. Vi så spesielt stor vekst fra 2007 til 2010. Man forventer at en slik utvikling på et eller annet tidspunkt når taket, men Facebook har vært uhyre flinke til stadig å gjenskape seg selv med nye, attraktive tjenester, samtidig som tjenesten ikke har endret seg såpass mye at den fjerner seg fra sine kjernefunksjoner. Dette til tross for stadige spådommer i mediene om at Facebook er på vei ut og at andre vil overta, sier Salve Jortveit i TNS Gallup.

Tre kvarter om dagen
Det begynner å bli et visst omfang på tiden vi bruker på å skrive statusoppdateringer, dele lenker og like andres statuser på nettstedet som i begynnelsen av oktober rundet en milliard brukere verden over. TNS Gallup har gjennom spørreundersøkelsen Interbuss funnet ut at den gjennomsnittlige norske Facebook-brukeren benytter Facebook cirka tre kvarter hver dag. Tallet bygger på et snitt av målinger foretatt det siste året, og det er snakk om aktiv bruk i en eller annen forstand, ikke bare pålogget tid. Mest tid har unge brukere å avse på nettsamfunnet, de mellom 15 og 29 år bruker Facebook omtrent en time daglig. Brukere over 60 år, derimot, tilbringer ikke mer enn rundt et kvarter på Facebook om dagen. Statistikken viser i tillegg at kvinner i snitt bruker noe mer tid på Facebook enn menn.

Ifølge Jortveit viser en annen TNS Gallup-undersøkelse, Mediedagboken 24, at det ikke først og fremst er som virkelighetsflukt fra jobben vi bruker Facebook.

- Selv om mange har innarbeidede rutiner for å sjekke Facebook i samme slengen som man sjekker nettaviser, for eksempel i forbindelse med lunsjen, foregår den klart høyeste andelen av Facebook-bruk på kveldstid, spesielt mellom klokken 19 og 23 – ofte i selskap med TV-en. En av Facebooks styrker er i så måte at bruken ikke krever høy konsentrasjon, sier Jortveit.

Flere er innom oftere
I tillegg til at stadig flere brukere er innom nettsamfunnet daglig, øker Facebook kraftig også på en annen parameter: hvor mange brukere som sier at de er innom Facebook flere ganger hver dag. I årets første kvartal svarte 34 prosent av brukerne at de besøkte Facebook flere ganger daglig. I årets tredje kvartal hadde prosentandelen steget til hele 43 prosent.

- Gruppen som svarer at de bruker Facebook flere ganger om dagen er sterkt økende, noe vi tror i stor grad kan tilskrives den enorme utbredelsen av smarttelefoner. Facebooks kjerneegenskaper, å la brukerne kommunisere raskt og effektivt med hele sitt sosiale nettverk uavhengig av hvilken situasjon de er i, kommer mer til sin rett gjennom smarttelefonen og gjør Facebook enda mer betydningsfullt og uunnværlig for mange, sier Jortveit.

Han sier det også bobler rundt andre nettsamfunn, men at ingen er i nærheten av oppslutningen til Facebook. Twitter, Instagram og Google+ når ukentlig ut til én av ti nordmenn.

- Twitter har brukt tre år på å gå fra 3 til 14 prosent ukentlig oppslutning i internettbefolkningen. Nettsamfunnet har sine svært dedikerte brukere, men appellerer av ulike grunner ennå ikke til de store massene, sier Jortveit.