Syv år etter at VG lanserte sitt lørdagsmagasin VG Helg, er det klart for en omfattende ansiktsløftning og revitalisering. Ifølge VG-sjef Torry Pedersen bruker mediehuset millioner av kroner når det kommersielt viktige helgemagasinet rustes opp.

For ett år siden hentet Pedersen Jane Throndsen, Dagbladets tidligere Magasinet-sjef, til stillingen som magasinredaktør. Hun har benyttet gamle kjenninger i arbeidet med nye VG Helg. Som AD og produktutvikler i Dagbladet sto Torfinn Solbrekke bak både det opprinnelige designen og redesignen av Magasinet. Etter at han startet Teft Design, har byrået hatt Dagbladet på kundelista. Nå har de også stått for redesignen av konkurrenten VG Helg. Solbrekke og kollega Torfinn Weisser har vært i tett dialog med VG Helg under utviklingen av det journalistiske konseptet.

- For smalt til at det smeller
- Det har vært vesentlig for oss at designen ikke skal være pynt, men være med på å bygge opp helheten. Mens noen starter med å kjøpe nye møbler, ville vi bygge huset først. Skulle vi ha et funkishus, en blokk eller operaen i Sydney? Designet utgjør reisverket i huset, påpeker Throndsen overfor Kampanje.

At VG Helg for første gang kommer på glanset papir er velkjent og et resultat av forventninger både i annonsør- og lesermarkedet. Papiret blir dessuten tykkere, og formatet noe lavere og bredere enn tidligere. Omfanget vil normalt være rundt 80 sider, mens første nummer blir på rundt 100 sider.

- Dagens format er for smalt til å lage design det smeller av. Det nye formatet gir rom for mer dynamisk layout, det nye papiret sørger for økt magasinfølelse, sier magasinsjefen.

Les også: Vraker Ambjørnsen - inn med Behn

Les også: Ønsker VG velkommen etter

Les også: Mer Glossy VG

- Sofistikert med trøkk
Nye VG Helg er preget av store kontraster og lite luft – det blir mer kompakt enn andre avismagasiner for å gjenspeile kraften fra tabloidavisen. «Sofistikert med trøkk» har vært en målsetting, forteller designeren. Sort og rødt dominerer fargepaletten.

- Designen skal være et ektefødt barn av VG – det skal ha VGs DNA. Designet utgjør en bro til avislandskapet ved at vi har sett mot klassisk avisdesign. Vi ville gjøre designet litt «retro» for at leseopplevelsen på magasin skal skille seg tydelig fra de digitale leseopplevelsene, forklarer Throndsen.

To hovedfonter er valgt og brukes sammen, med ujevn vekting, gjennom bladet. En leken og myk font, samt en tøffere font. Designet bidrar dermed til å skape ytterpunktene i magasinet: fra sterke dokumentarer til lystbetonte småsaker.

Se fontene her.

Les også: Kutter reklameprisene

Fikk ikke fjerne VG-logoen
Underveis ble det eksperimentert med ulike logoer, men ledelsen gjorde det klart at den tradisjonelle VG-logoen måtte med. Den høye «Helg»-delen av logoen er valgt som en kontrast til den brede VG-logoen. Den er laget transparent for å være tidsriktig.

- Logoen er robust og enkel å lese, de to fremste kriteriene for en avislogo. Den skal fungere på alt fra kopper og kulepenner til annonser, påpeker Solbrekke.

- Design skal, sammen med nye signaturflater, bidra til å skape gjenkjennbarhet, noe som er viktig for å lage en ny leserkontrakt. Leserne skal vite hva de kan forvente seg fra uke til uke. Da blir det også lettere å overraske dem, mener Throndsen.

To av signaturflatene er «Til sengs», der folk må finne seg i å stille til intervju og foto før de har stått opp om morgenen, og «Hva livet har lært meg», der det blir rom for refleksjon fra personer som har levd et langt liv. Nye VG Helg skal imidlertid bli både «litt yngre, litt smartere og litt penere», ifølge egenreklamen. Blant annet skal foto prioriteres sterkere enn før.

- Vi prøver å få til noe helt ekstraordinært. Så vil vi ikke klare det hver eneste gang, men listen er lagt høyere. Vi har en Vanity Fair-ambisjon som er uforskammet og deilig på samme tid, smiler Jane Throndsen.

«Let Me Entertain You» blir signaturen
Reklamekampanjen for nye VG Helg er i gang. En ny-innspilling av den gode, gamle Robbie Williams-slageren «Let Me Entertain You» blir signaturen til magasinet og kampanjen består av to filmer i forskjellige varianter, radioreklame, annonser og bannere. Kampanjen er som vanlig laget av Dinamo, anført av Ivar Vereide.

- Kampanjekongene har skapt den ultimate helgefølelsen, og en deilig forventning gjennom filmene, print, radio og nett. Universet nye VG Helg får skinne i er rett og slett strålende håndverk, sier magasinredaktør Jane Throndsen.

Du finner reklamefilmene i høyre marg i denne saken. En profilfilm om nye VG Helg med Jane Throndsen i front er rettet mot blant andre annonsørene og reklamekjøperne i mediebyråene. Filmen kan du se øverst i denne saken.

Team hos Dinamo:

Rådgiver og tekstforfatter: Ivar Vereide

Tekstforfatter: Morten Andresen

AD: Mattis Bentsen

Prosjektleder: Anita Engen Hjelset

Byråprodusent: Tonje Østbye

Ansvarlige hos VG:

Markedssjef Camilla Grund

Kommersiell direktør Per Håkon Fasting

Redaktør Jane Throndsen

Reklamefilmene er produsert hos OBHF og Ole Endresen og Helene Hovda Lunde. Utgavemarkedsføringen er produsert hos Postmenn og radioreklame hos Sagveien Resort.

Promofilen øverst i saken er produsert av Icecube Media med Stian Trollsås og Herborg Maria Børve.