Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Nordmenn bruker mobilen mer og mer tid på mobilen sin. Vi sjekker epost, Facebook og søker, men mest av alt er vi på mobilen for å lese nyheter. I fjor på denne tiden sveipet 30 prosent av oss nordmenn innom en mobilside én gang i løpet av en uke. I dag er det tallet steget til 35 prosent daglig, eller over halvannen million nordmenn, viser tall fra TNS Gallup.
Desidert størst av mobilproduktene er VGs mobilutgave med 18 prosent daglig dekning og legger en lesertallene for andre kvartal i TNS Gallups undersøkelse «Forbruker & Media» til grunn viser de at VG Mobil nå har gått forbi VGs papirutgave i antall lesere. Det er et historisk skifte for mediekanalen mobil og for VG.
- Det forteller hvor viktig mobil har blitt som mediekanal for brukerne. Skifte mot digitale og mobile enheter har gått mye raskere enn det man trodde på forhånd, sier administrerende direktør i VG Mobil, Tor Jacobsen.
Med 748.000 lesere på mobilsiden siste kvartal, har VG Mobil dermed passert samtlige norske papiraviser i størrelse og til og med slått seg selv. Papiravisen til VG har 736.000 lesere ifølge den siste «Forbruker & Media»-undersøkelsen.
Les også:
- Og det er vel lite som tyder på at mobilveksten avtar fremover?
- Mobilen kommer til å vokse betydelig fremover og da særlig på frekvens og sidevisninger. Vi ser at mobilbruken allerede har strukket mediedøgnet veldig fra tidlig på morgenen til sent på kvelden. Det er det første og det siste du gjør i løpet av dagen, sier Tor Jacobsen.
Mobilinntektene øker
Men til tross for at det begynner å bli et visst volum, er markedet for mobilreklame fortsatt lite. Kampanje har tidligere anslått markedet til å ligge et sted på rundt 150 millioner kroner og på et større mobilseminar i regi av Mobiletech og mediebyrået Mediacom forrige uke, kunne kommersiell sjef i VG Mobil, Martin Nerstad, uten å gå ut med eksakte tall, fortelle at mobilens andel av VG samlede digitale inntekter blir stadig større.
VG hadde i 2011 en digital reklameomsetning på 365 millioner kroner og et driftsresultat på 81 millioner kroner fra sine digitale produkter.
- Hvor store inntekter har VG på mobilen?
- Vi har rundt halvparten av markedet, sier kommersiell sjef i VG Mobil, Martin Nerstad.
- Vil det si halvparten av 150 millioner kroner?
- Det er et anslag vi synes høres litt høyt ut, sier han.
De beste reklametipsene
VG har i dag fire forskjellige annonseprodukter på sin mobilside som deles av fire annonsører. Morten Nerstad anslår at VG klarer å selge ut 80-90 prosent av annonsene på mobilproduktet. Det største annonsesegmentet i dag er dagligvare som står for rundt halvparten av omsetningen, men ikke alle annonser fungerer like bra.
- Det vi ser er at de kampanjene som fungerer aller best er de kampanjene hvor reklamebyrået er minst kreative. Så gjør det enkelt. De beste annonsene er de med ett budskap. Det er side én i markedsføringsboken, sier Nerstad.
Les også: - Folk vil ikke ha reklame på mobilen
Det som ikke fungerer ifølge Nerstad er kryptiske «gåte»-annonser og annonser med rullerende bilder.
- Leserne er veldig utålmodige på mobilen. «Skjønte du den»-annonser og annonser med rullerende bilder hvor det tar 10-12 sekunder før du ser logoen fungerer svært dårlig. Si én ting og bare det. Det er ikke tid til mer, sier han.
Verdifall
Men selv om mobilkanalen er inne i en rivende utvikling, er det fortsatt en utfordring at verdien på leserne faller etter hvert som leserne flytter seg til nye digitale plattfomer. Verdien av en VG-leser på mobil, er fortsatt mye lavere enn verdien til leserne på andre VG-produkter som nett og papir. Men ifølger Nerstad er verdien per mobilbruker i kraftig økning.
- Hva skal til for å øke verdien på brukerne ytterligere?
- Det er to forhold. Totalmarkedet må bli større også må vi hente ut mer på pris. Nye annonseteknologi som geo-markedsføring kan være med å bidra til dette, sier Nerstad.