Lørdag feiret TV 2 seg selv med 1250 på gjestelisten under 20-årsfesten i Grieghallen i Bergen. Én av dem som måtte melde avbud til jubilemsfesten var arkitekten bak planene om en nordisk tv-gigant, hvor TV 2 skulle være en av brikkene. Bonnier-topp og tidligere TV4-sjef Jan Scherman ville neppe havnet på samme nachspiel som de danske eierne av TV 2.

For forholdet mellom Jan Scherman og Egmont-sjefene er blitt iskaldt etter at forhandlingene om å etablere en nordisk tv-gigant bestående av TV 2 og de øvrige nordiske kommersielle allmennkringkasterne brøt sammen i vinter. Scherman oppfattet samtalene om å skape en nordisk tv-gigant som forpliktende og beskylder danskene for bedrageri etter at forhandlingene strandet.

- Det hele savner sidestykke
På direkte spørsmål om Bonnier mener de er blitt lurt av danskene, svarer Jan Scherman kontant i TV 2-boka «Se hva som skjedde»:

«Ja, jeg oppfatter det bestemt slik»

Han gir danskene følgende attest:

«Personlig vil jeg si at jeg ikke har tillit til noen, uansett hvem det er, som opptrer falskt. En slik person, eller en slik bedrift, er useriøs og vil få problemer med å gjøre gode forretninger i et langsiktig perspektiv. Sannheten løper alltid fortere enn løgnen, og ha en del av sin merkevare forbundet med at man ikke er til å stole på, kan ikke være en fordel.»

«Jeg vil påstå at det som har hendt er helt unikt. Jeg har gjennom mine to tiår som bedriftsleder aldri vært vitne til et slikt bedrag på så høyt nivå, med så mange involverte og som gjaldt en så stor forretningsavtale. Jeg har heller ikke som journalist sett noe lignende. Det hele savner sidestykke. Takk og lov», sier Scherman i boken.

- Jeg går ikke hardt ut
Overfor Kampanje bekrefter han den ramsalte kritikken av TV 2-eierne.

- Jeg har ikke lest boken ennå, men jeg forstår det slik at de har trykket mine uttalelser og de står jeg for, sier Scherman til Kampanje.

- Hvorfor går du så hardt ut mot Egmont-ledelsen?

- Jeg har ikke gått hardt ut, jeg har bare sagt det som det er. Hvis Egmont har en annen versjon av det som skjedde, så vil jeg gjerne høre den.

- Det er sjelden mediesjefer omtaler konkurrenter på en så krass måte. Hvorfor har du valgt å være så frittalende om Egmont-sjefene?

- Fordi jeg er slik. Jeg synes man skal være rakrygget og ærlig, man skal ikke være taktisk og politisk. Jeg har uttalt meg fritt og ærlig opp gjennom årene, blant annet om konkurrenter som Modern Times Group. Det er det som kjennetegner meg. Jeg tror det er det som kalles ytringsfrihet. Det er mulig at ikke alle er så frittalende, men jeg foretrekker en åpen og så ærlig diskusjon som mulig, svarer Scherman, som de siste 20 årene har jobbet i svenske TV4, hvorav de siste 10 årene som toppsjef. I fjor rykket han opp i Bonnier og fikk totalansvaret for samtlige av Bonniers tv-virksomheter.

Les også: Jakter på nordisk tv-gull

Les også: Åpner for nordisk tv-allianse

- Tror steinhard på nordisk broadcaster
Når Kampanje spør om planene om å etablere en nordisk tv-gigant er stein død, svarer Scherman slik:

- Jeg kan bare si hva som er min visjon og overbevisning. Siden jeg ble administrerende direktør i TV4 for ti år siden har jeg blitt fullstendig overbevist om at en nordisk broadcasting-aktør er veien å gå for de kommersielle tv-konsernene i Norden. For hver dag som går blir jeg mer og mer overbevist. De nordiske tv-konsernene vil ikke klare de store utfordringene som kommer hvis man ikke går sammen. Det handler om dyrere rettigheter, mer tv på nye plattformer og større kostnader, det handler om forretningsmodeller som er mer usikre, det handler om tøffere konkurranse fra internasjonale aktører som HBO, Netflix, Google og andre. Det er sikkert enda flere forhold som taler for en nordisk aktør. MTG har en vertikalt integrert struktur og Prosieben har en flernasjonal og sterk nordisk struktur. De øvrige kommersielle tv-konsernene i Norden må samle seg om en tilsvarende løsning i fremtiden.

- Tror du en nordisk tv-gigant vil presse seg fram og bli etablert før eller senere?

- Jeg kan bare uttale meg om det jeg tror og jeg tror steinhardt på en nordisk broadcaster.

Varslet ikke Bonnier-familien
- Vil det dårlige forholdet mellom Bonnier og Egmont stå i veien for en nordisk tv-gigant?

- Jeg tror det ville være bra om eierne selv svarte på det spørsmålet. Jeg kan ikke svare på vegne av eierne, sier Bonnier-veteranen.

Da Scherman valgte å ta et oppgjør med Egmont, vurderte han aldri å varsle Bonnier-familien og konsernsjef Jonas Bonnier i forkant.

- Nei, jeg pleier ikke å gjøre det. Det kan bli oppfattet som om jeg spør om lov til å snakke og det synes jeg ikke er riktig, sier Scherman til Kampanje.

- Vi ville utnytte forkjøpsretten
I Egmont-ledelsen i København er man vantro over den kraftige kritikken fra Bonnier-toppen.

- Jan Schermans uttalelser må stå for hans egen regning. Jeg er helt uenig med ham. Sakens kjerne er at Egmont hadde forkjøpsrett til A-pressens TV 2-aksjer. De to eierne av TV 2 ble enige om en handel til begge parters tilfredshet. Vi har for øvrig i flere år sagt at vi ville utnytte forkjøpsretten, og at vi er langsiktige eiere av TV 2, sier konserndirektør i Egmont og styreleder i TV 2, Hans Carstensen, til Kampanje.

- Ikke til gavn for TV 2
Egmont og Carstensen har hittil vært ytterst ordknappe om det hemmelige spillet rundt den nordiske tv-giganten. Nå sier TV 2s mektige styreleder dette:

- Vi er løpende blitt forelagt at TV 2 kunne inngå i forskjellige større nordiske konsolideringsløsninger i tv-markedet hvor det skulle inngå både tv-kanaler og tv-distribusjon. De forslagene diskuterte vi selvfølgelig inngående med partene. Men faktum er at sentrale deler av deres planer enten ikke kunne leveres eller ikke var til gavn for TV 2, sier Carstensen til Kampanje.

Les også: Egmont avfeier Bonnier-kritikk