Orkla melder i morgentimene mandag at konsernet har inngått en avtale med familien Rieber om å kjøpe deres aksjer i Rieber & Søn.

Orkla-sjefene mener oppkjøpet er et stort skritt i retning av å bli et rendyrket merkevareselskap.

- Rieber & Søn er et veldrevet og tradisjonsrikt konsern med dyktige medarbeidere og sterke markedsposisjoner. Samlet sett vil Rieber & Søn og Orkla fremstå som det ledende nordiske matvarekonsernet med kompetanse og ressurser til å utvikle sterke lokale produkter og merker i konkurranse med internasjonale aktører, sier konsernsjef Åge Korsvold i Orkla i en pressemelding.

- Med dette kjøpet utvider Orkla produktporteføljen og får sterke markedsposisjoner i for oss helt nye kategorier. Rieber & Søn har skapt lokale mattradisjoner og definert den gode smaken på en rekke kjente produkter. Selskapet har sterke merkevarer, som passer optimalt til Orklas produktportefølje når det gjelder kategorier, produksjonsteknologi og geografi, sier Korsvold.

Storhandelen skjer bare måneder etter at det var mye intern strid om selskapets strategier og oppkjøpsplaner. Bjørn Wiggen gikk på dagen i mai etter at han røk uklar med hovedaksjonær Stein Erik Hagen og Orkla-styret. Få timer etter at Orkla-ledelsen, anført av konstituert konsernsjef Åge Korsvold, la fram selskapets resultat for første kvartal, fortsatte hoderullingen. Sjefen for Orkla Brands, industrikonsernets største og viktigste forretningsområde, Torkild Nordberg, forlot konsernet i protest etter å ha lest i avisen at hans dager i konsernet kunne være talte.

Les også: Orkla Brands-sjef går av

Les også: Nordberg: - Dette finner jeg meg ikke i

Avtalen omfatter 90,1 prosent av aksjene i Rieber & Søn til en pris på 66,58 kroner per aksje. Transaksjonen verdsetter hele selskapet til 6,1 milliarder kroner.

Børsnoterte Rieber & Søn er en betydelig leverandør til dagligvarehandelen i Norden, deler av Sentral-Europa og Russland. Kjente merker er Toro, Vitana, K-Salat, Delecta, Frödinge, Chaka og Bähncke. I 2011 var samlet omsetning ca. 4,3 milliarder kroner. Driftsresultatet før avskrivninger og nedskrivninger (EBITDA) var 642 millioner kroner i 2010 og 464 millioner kroner i 2011. Totalt har selskapet 2900 ansatte, hvorav 1700 utenfor Norge.

- Rieber-familien har eid selskapet siden det ble etablert i 1839. Vi er stolte av det vi har utviklet gjennom generasjoner sammen med de ansatte. Vi har vurdert ulike strategiske muligheter og interessenter, og er trygge på at Orkla som eier vil være det beste alternativet for å videreutvikle våre selskaper og merkevarer, sier Fritz Rieber på vegne av Rieber-familien.