Denne uken pågår Almedalsveckan i Sverige, arrangementet som kaller seg Sveriges største demokratiske møteplass og som samler alle de svenske partiene til et møte med næringsliv og presse i Visby i Gotland. Det hele startet med et improvisert møte Olof Palme holdt i Almedalen i 1968 og har siden utviklet seg til å bli ett av det største politiske arrangementene i Sverige.

I år teller programmet 1814 punkter og arrangørene 930 stykker.

Nå har suksessen inspirert lokale krefter i Arendal til å skape et norsk svar på Almdalsveckan. Arendalsuken starter 14. august med Agderposten, First House, Veidekke og fylkesmann Øystein Djupedal blant initiativtakerne. På programmet står blant annet en partilederdebatt der partilederne for de sju stortingspartiene stiller.

Verdi for Arendal
Redaktør Stein Gauslaa i Agderposten tror arrangementet fyller et tomrom i Norge.

- Almedalsveckan har utvilsomt blitt et arrangement vi synes også Norge trenger, hvor man noe uformelt kan møtes i overgangen mellom ferie og jobb i en vakker sommerby, og hvor politikere av alle slag møtes og man veldig enkelt kan treffe folk fra nærings- og organisasjonsliv, sier han til Kampanje.

Han legger ikke skjul på at det ligger en oppside for lokalmiljøet dersom de får til et arrangement som kan måle seg med Almedalsveckan.

- Det ligger en verdi i at det kommer flere mennesker til byen, men det er jo også den økte oppmerksomheten det gir alle aktørene i byen. Det vil kanskje indirekte føre til at nærings- og kulturlivet og det politiske miljøet får større gjennomslag for sine synspunkter.

- Gigantisk i Sverige
Journalist Kjell Pihlstrøm i NRK befinner seg i Gotland for å dekke Almedalsveckan denne uken. Han forteller at det kommer mennesker fra hele verden for å se nærmere på fenomenet, blant dem 150 mennesker fra Korea.

- Almedalsveckan i Sverige er helt gigantisk. Det er et demokratisk møte der hele makteliten og mer til prøver å selge sine budskap overfor mediene. Det er et medieoppbud på 600 akkrediterte mediefolk og de svenske mediene teppelegger sine sendeskjemaer med det som skjer, sier han til Kampanje.

- Hvilken verdi har det for de politiske partiene?

- De ser på det som en viktig markering der de kommer med utspill og setter dagsorden for den politiske debatten. Det som er bemerkelsesverdig er at det er to år til det er valgår i Sverige, men likevel vokser arrangementet. Det har en veldig stor betydning for alle mediene.

- Hva vil det bety for Arendal å få til noe lignende?

- Jeg tror det vil bety mye, fordi det også er en møteplass mellom rikspolitikere og lokalpolitikere. Man får markedsført lokale saker også. Almedalsveckan har en PR-verdi som regnes til 150 millioner kroner til Gotland som sted. I tillegg henter næringslivet inn 100 millioner kroner.

First House på dugnad
At First House er inne som bidragsyter i Arendalsuken har sin forklaring i administrerende direktør Per Høibys tilknytning til Sørlandet.

- Per Høiby hos oss og Kai Krüger Henriksen, konserndirektør for kommunikasjon i Veidekke, er begge sørlendinger. For noen år siden, etter at de hadde erfaringer fra Almedalsveckan, lurte de på hvorfor vi ikke har noe tilsvarende i Norge. Dermed ble ideen født. Tilfeldigvis bor jeg i Arendal, og vi videreutviklet ideen rett og slett fordi vi som interesserte samfunnsborgere på dugnadsinnsats ønsker å bidra til å skape en sånn arena i Norge, sier partner og styreleder i First House, Leif Monsen, til Kampanje.

- Dette håper vi skal bli en nasjonal arena av betydning for alle som er opptatt av samfunnsdebatten og som er opptatt av debatt og samhandling mellom næringsliv og politikk, legger han til.

- Hva er oppsiden for kommunikasjonsbransjen her?

- Vi er ikke primært opptatt av det. Vi er opptatt av å være med på å tilrettelegge fordi vi tror det er viktig for samfunnsdebatten at det skapes en arena hvor næringsliv og politikk møtes for å diskutere tema som er viktig for utviklingen av Norge.

- Tar dere med dere kundeforhold til Arendalsuken?

- Nei, det gjør vi ikke. Vi er ikke der og jobber. Dette er vår dugnadsinnsas for et samfunnsprosjekt som vi tror på.

Arendalsuken skulle opprinnelig ha sin oppstart allerede i fjor, men ble avlyst på grunn av terrorangrepet 22. juli.