Det går mot en konsolidering i medieovervåkingsbransjen når Retriever Norge nå skal være nær en overtagelse av konkurrenten Intermedium.

Administrerende direktør i Retriever Norge, Robert Säderling, bekrefter overfor Kampanje at selskapet er i forhandlinger med Intermediums eiere.

- Vi har diskusjoner med Intermediums eiere, og det er der saken står nå, sier han til Kampanje.

- Ikke lenger behov
Medieovervåkingsselskapet Intermedium ble opprettet i 1998 og eies i dag av Norges Handels og Sjøfartstidende (NHST), Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Adresseavisen, Edda Media, A-pressen, NTB og NRK. Intermedium kaller seg for mediehusenes eget byrå for nyhetsovervåking, og ble opprettet for at mediehusene selv skulle få en større andel av inntektskaken i medieovervåkingsbransjen.

Flere av Intermediums eiere sitter indirekte på eiersiden i Retriever gjennom sitt eierskap i NTB. Retriever var inntil 2009 heleid av Schibsted, som solgte selskapet til Norsk Telegrambyrå (NTB) og svenske Tidningarnas Telegrambyrå.

Slik Kampanje forstår det er NHST den eneste av Intermediums eiere som nå selger seg helt ut av medieovervåking.

Også Svein-Thore Gran, direktør i NHST og styreformann i Intermedium, bekrefter forhandlingene.

- Det som har skjedd er at vi har inngått en foreløpig avtale, så skal vi sluttføre en innholdsavtale og en aksjeutsalgsavtale. Det holder vi på med i disse dager, sier han til Kampanje.

Han forklarer salget med restruktureringer i den norske mediebransjen.

- Har ikke mediehusene lenger noe behov for å eie en medieovervåker?

- Jeg kan bare snakke for NHST Mediagroup, og vi har vurdert det slik at vi ikke trenger å eie en medieovervåker.

Intermedium omsatte for 25 millioner kroner i 2010. Retriever Norge, som er selskapets største konkurrent, omsatte for 62 millioner kroner.

- Viss usikkerhet
Daglig leder i Intermedium, Morten Calisch, tar det som skjer i kulissene med ro.

- Foreløpig er dette kun diskusjoner på eiersiden. Selskapene snakker ikke sammen, sier han til Kampanje.

- Det at eierne strukturerer opp eierskapet sitt ser jeg på som positivt, det vil jo gjøre at løsningene våre blir mer kostnadseffektive, legger han til.

Han mener det er for tidlig å si hva som blir utfallet av samtalene, eller hvilke følger det får for Intermediums 15 ansatte.

- Er det usikre dager i selskapet?

- Når det er den typen samtaler på eiersiden blir det alltid en viss usikkerhet rundt hva det kommer til å ende opp med. Men vi har vært gjennom mange prosesser tidligere med samtaler, der det ikke har blitt noe av.

Det er ifølge Calisch en naturlig utvikling dersom noen av mediehusene nå trekker seg ut av bransjen.

- Mediehusene gikk inn i medieovervåkingsbransjen for å sikre seg betaling for det innholdet som ble brukt. Det har vært en suksess. Mediehusene har klart å påvirke markedet slik at dette nå er innarbeidet i avtalen med innholdsleverandøren.