Denne uken starter VG-eide Dine Penger opp med en betalingsløsning på nett. Sjefredaktør Tom Staavi i Dine Penger sier han gjør dette for å fortsatt kunne finansiere journalistikken også på nett. Økonomimagasinet har i dag et opplag på rundt 45.000 eksemplarer, hvorav størsteparten av opplagsinntektene hentes inn gjennom abonnement. På nettavisen har Staavi og Dine Penger mellom 350.000 og 400.000 ukentlige brukere.

- Vi er et mediehus i miniatyr med nøyaktig de samme utfordringene som alle andre mediehus med hovedvekt av sine forretninger på et papirprodukt. Som alle andre opplever også vi at papir er på vikende front, samtidig med at vi har en voldsom vekst på nett og mobil. Men vi klarer ikke å utnytte den digitale veksten godt nok kommersielt, sier sjefredaktør Tom Staavi i Dine Penger til Kampanje.

Spider opp
Dermed går enda et nytt Schibsted-selskap i gang med å knekke koden for hvordan man får norske avis- og magasinlesere til å betale for redaksjonelt innhold på nett. I forrige uke startet Schibsted Norge-avisen Fædrelandsvennen opp med sin digitale betalingsløsning og som på Sørlandet og i Fædrelandsvennen er det Schibsteds nye betalingsteknologi Spid som ligger til grunn.

Les også: Full spid i Schibsted

- Jeg er helt enig med redaktøren i Fevennen som sier at det ikke er så veldig vesentlig hvilken kanal leserne våre bruker for å få tilgang på all den gode journalistikken vi tilbyr. Det som er vesentlig er at vi tjener nok penger til å finansiere denne journalistikken, sier Staavi.

Les også: Fevennen i gang med nettbetaling

Taktskifte i medie-Norge
Dermed ser det ut til å skje et taktskifte når det gjelder nettbetaling i de norske mediehusene. I tillegg til Fædrelandsvennen og Dine Penger er en rekke mediehus nå i ferd med å gå i gang med betalingsløsninger på nett. Staavi tror ikke det er noen vei utenom.

- Før eller siden må de fleste ta betalt for innholdet sitt digitalt, så får vi se hvilken modell som duger, sier Tom Staavi til Kampanje.

I forsøket på å få leserne av Dine Penger på nett til å betale for deler av innholdet, vil Staavi prøve ut en løsning bestående av tre abonnementspriser; et digitalt abonnement, et bladabonnement og en kombinasjonsløsning bestående av blad og nett. Her vil digitalabonnement på den utvidede nettavisa til Dine Penger i en introduksjonsfase koste 399 kroner året, det ordinære bladabonnement koster som i dag 799 kroner mens «bundle»-produktet vil koste 884 kroner.

- Vår modell avviker fra andre modeller fordi vi tilbyr et rent digitalt abonnement, noe billigere enn papirabonnementet. Men det er de samme regnestykkene som ligger bak. Ulike momssatser gjør det særlig utfordrende å finne frem til gode og logiske forretningsmodeller, sier Staavi.

- Kjempetabbe
Erfaringene som nå gjøres i Fædrelandsvennen og i Dine Penger følges nå med argusøyne i Schibsted-konsernet og i Medie-Norge for øvrig. Bare i Schibsted-konsernet er det i dag en rekke aviser som vurderer hvordan de skal angripe nettbetaling. I Schibsted Norge, hvor alle de store regionsavisene Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen inngår, følges erfaringene fra Sørlandet nøye.

Staavi sier eieren VG også følger nøye med på hvilke erfaringer Dine Penger nå gjør med nettbetaling.

- Siden vi har VG som eier er nok de også interessert i hvordan det går, og man vil nok i hvert fall ikke gjenta de feilene vi kommer til å gjøre. Samtidig så gjenstår det jo å se om det i det hele tatt er mulig å ta betalt for nettinnhold. Sannsynligvis har mediene gjort en kjempetabbe ved å tilby altfor mye innhold gratis i så mange år, sier Staavi.

- Vil utforske
Modellen Staavi nå velger å teste ut med Dine Penger skiller seg imidlertid ut fra den modellen eieren VG har lagt seg på med sitt digitale betalingsprodukt «VG+»-produkt. Da VG lanserte sitt betalingsprodukt VG+ for rundt ett år siden åpnet man i tillegg til månedskjøp og årsabonnement for kjøp av enkeltuker. Tom Staavi mener det ikke vil være noen god løsning for Dine Penger å selge digitalproduktet sitt for korte perioder.

- Vi ønsker å utforske litt hvilke type modeller som fungerer, og for vårt stoff ligger det mye verdi i den opparbeide kunnskapen som nå er og vil bli veltet over i de lukkede sidene. Da er det kanskje ikke noen god idé å la brukerne tømme hele arkivet ditt for 29 kroner i døgnet, sier han.

Dine Penger hadde i 2010 inntekter på 47 millioner kroner, og fikk et overskudd på 5,95 millioner før skatt og goodwillavskrivninger.