- For en kveld, sa en rørt sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet på scenen under Årets Mediepriser i Bergen onsdag kveld. Bak ham stod blant andre vinnerne av Den Store Journalistprisen, Trude Lorentzen, Eivind Sæther og Adrian Øhrn Johansen, nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord, politisk redaktør Marie Simonsen, administrerende direktør Terje Wibe og ikke minst, Dagbladet-veteran John Olav Egeland.

- For et comeback. For en revansje, sa Markussen og gjengen bak ham gliste.

- Yes! supplerte kveldens blideste mann, John Olav Egeland.

I løpet av kvelden hanket Dagbladet inn den ene prisen etter den andre: Det startet med en av de ypperste prisene mediefolk kan bli tildelt i Norge: Den store journalistprisen. En pris Dagbladet vinner for andre gang på to år. Senere, under Årets Mediepriser, gikk Dagblad-folk opp til scenen for å motta flere bransjepriser før det toppet seg med en av tre gjeveste prisene under Årets Mediepriser, Årets avis.

Ingen gravferd
Markussen kunne ikke dy seg på scenen. Han kom med et verbalt leggspark til avisens kritikere. Noen av dem var til stede i salen.

- En del mediesynsere i dette landet har gjort det til en forretningsidé å gravlegge Dagbladet. Her står vi! sa Dagbladets sjedredaktør.

Ingenting minnet om gravferd da han og Dagbladet-redaksjonen gikk ned fra scenen til applaus fra kolleger og konkurrenter.

Det var Mediebedriftenes Landsforening som inviterte til sin årlige store prisfest i Bergen i kveld. Den norske mediebransjen hyllet seg selv i løpet av et to timer langt show i Vestlandets hovedstad. Det ble drysset rikelig med priser over de flinkeste i store og små mediehus landet rund. Årets Mediepriser som finner sted samtidig med åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen. Kveldens vinnere feirer prisene i Bergen sentrum i kveld.

Det ble totalt delt ut 53 priser, fordelt på tre klasser: avis, magasin/ukeblad og nett/mobil/web-tv. Kulturminister Anniken Huitfeldt delte ut de tre gjeveste hovedprisene, Årets avis, årets nettsted og årets magasin/ukeblad.

Dagbladet ble kåret til Årets avis, i konkurranse med Aftenposten, Morgenbladet og Adresseavisen.

- Årets avis er innovative og har gjort endringer i papirutgaven som det legges merke til. Avisen har hatt mange sterke redaksjonelle saker som har satt dagsorden, og i helgen er de en av kongene i avismagasin floraen, heter det blant annet i juryens begrunnelse (les alle jurybegrunnelser lengre ned i artikkelen).

Konkurrenten VG gikk til topps i klassen Årets nettsted, hvor også Dagbladet var nominert sammen med nettutgaven til Bergens Tidende, Bt.no.

- Årets nettsted har med en banebrytende bruk av nyhetsgrafikk, direktesendinger på web-tv og nyhetsjournalistikk som setter dagsorden, laget et nettsted som fremstår komplett, skryter juryen.

Allers kan reise hjem fra Bergen med prisen Årets magasin/ukeblad. De øvrige nominerte i denne klassen var

- Årets ukeblad har i 2011 levert solide økonomiske tall, og tatt markedsandeler i et stort breddemarked som i flere tiår har vært i fall. Med en imponerende puls på sitt eget marked, har de brettet ut den velkjente merkevaren på flere formater og plattformer, bemerker juryen.

HER ER DE TRE HOVEDPRISENE:

Pris

Mediehus

Juryens begrunnelse

Årets nettsted

VG Nett

- Årets nettsted har med en banebrytende bruk av nyhetsgrafikk, direktesendinger på web-tv og nyhetsjournalistikk som setter dagsorden, laget et nettsted som fremstår komplett. Med sitt massive produktspekter, ligger de alltid i front og er nyskapende. Innenfor en sterk og gjenkjennbar merkevare har de utviklet mobil og tabletutgaver som ligger i forkant. Nettstedet leverte svært høy kvalitet tross store utfordringer 22. juli 2011. Årets nettsted er VG Nett.

Årets magasin/ukeblad

Allers

- Årets ukeblad har i 2011 levert solide økonomiske tall, og tatt markedsandeler i et stort breddemarked som i flere tiår har vært i fall. Med en imponerende puls på sitt eget marked, har de brettet ut den velkjente merkevaren på flere formater og plattformer. De er eksperter på å utvikle produkter som gir merverdi for sine lesere. Bladet har jobbet strategisk og langsiktig,omstilt organisasjonen og effektivisert produksjonen i året som har gått. Årets ukeblad er Norges eldste ukeblad – Allers!

Årets avis

Dagbladet

- Årets avis er innovative og har gjort endringer i papirutgaven som det legges merke til. Avisen har hatt mange sterke redaksjonelle saker som har satt dagsorden, og i helgen er de en av kongene i avismagasin floraen. Avisen fremstår med en entusiasme som er beundringsverdig sett i lys av de vanskelige årene de har bak seg. Gjennom målrettet arbeid har avisen det siste året styrket sitt merkevarenavn vesentlig, de ble også kåret til en av opplagsvinnerne i 2011. Årets avis er Dagbladet!

HER ER AVISVINNERNE:

Pris

Avis

Juryens begrunnelse

Førsteside - hederlig omtale

VG

- En klassisk god tabloid førsteside med et strålende bilde og en umiddelbar tittel. VG biter fra seg.

Førsteside - hederlig omtale

Aftenposten

- Omleggingen av Aftenposten er forbi bleiestadiet, nå skaper de magasinforsider av nyhetssaker. Ren, sober og gjennomarbeidet førsteside som kommuniserer rett inn i småbarnsforeldres liv

Førsteside - bronse

Adresseavisen

- Gjennom denne førstesiden mobiliserer Adresseavisen hele lokalsamfunnet i en viktig sak. Dette fantastiske engasjementet løfter de fram på hele omslaget med umiddelbar STOPP-effekt.

Førsteside - bronse

Gjengangeren

- Tittel og visuelt grep løfter denne forsiden til pallplass. Ren, enkel og overraskende løsning på en i utgangspunktet tørr sak. Juryen trengte ikke lete med lupe for å se at denne førstesiden fortjente medalje.

Førsteside - sølv

Bergensavisen

- Med aske som virkemiddel suser den lekne BA-desken inn til sølv. Et tydelig tabloid grep med en original presentasjonsløsning løfter en god nyhetssak til noe ekstra.

Årets nyhetsside - hederlig omtale

Bergensavisen

- Med en morsom og leken løsning toppet med et fantastisk bilde frir Bergensavisen til verdens største stjerne. Et meget vellykket frieri også overfor juryen.

Årets nyhetsside - hederlig omtale

Adresseavisen

- Her har Adresseavisen gått nye veier hvor de som papiravis inviterer leseren med på den ville biljakten - og inn i den digitale fremtiden. Like!

Årets nyhetsside - hederlig omtale

Dagbladet

- Dagbladet finner virkelig tabloidflyten med Arne Bergstads strabasiøse ferd i vannmassene under fjorårets storflom. Enkelt. Klassisk. Meget godt!

Årets nyhetsside - bronse

VG

Med grafikk som det viktigste grepet forteller VG effektivt en spennende historie om fjorårets mest spektakulære militæroperasjon. Ved hjelp av utstrakt kildebruk presenterer de historien levende, detaljert og oversiktlig.

Årets nyhetsside - sølv

Bergens Tidende

- Aldri før har vi sett en telleansvarlig i byline-rekka. Med knappenåler har BTs team telt tusenvis av mennesker på Brann stadion. Grafikken forteller effektivt historien, bildebruken gir dokumentarisk tyngde. Et pluss for at metode også beskrives i teksten.

Årets forbrukerside - hederlig omtale

Hamar Arbeiderblad

- Godt prioriterte og oversiktlige debattsider som tar kommunikasjonen med leserne på alvor. Illustrasjonen krydrer inngangssidene som også løftes av en innbydende fargepalett.

Årets forbrukerside - hederlig omtale

Dagbladet

- Klassisk forbrukerjournalistikk som tar hverdagsvalgene på alvor. Dette har alle bruk for. Dagbladet gir leserne en hjelpende hånd i hverdagen.

Årets forbrukerside - bronse

Romsdals Budstikke

- Det svinger av sidene til Romsdals Budstikke, når de setter løypene for jazzelskere i alle ferdighetsklasser i forkant av Molde Jazzfestival. Juryen honorerer en glitrende ide som passerer mål med stil.

Årets forbrukerside - sølv

Klar Tale

- På en imponerende måte har Klar Tale greid å formidle noe så vanskelig som pengeforbruket i kommuner og fylkeskommuner på en lettfattelig måte. Klar tale fra juryen - dette holder til høythengende sølv.

Årets forbrukerside - gull

Dagbladet

- Snakk om å by på seg selv! Sjefen stiller i bacondress, journalisten dekker puppene i kålhoder og vinneren av den store journalistprisen blir fem kilo mindre. Skrå penn, visuelt elegant, juryen sluker det rått.

Årets feature- og kulturside - hederlig omtale

Morgenbladet

- Morgenbladet har en høne å plukke med kyllingbransjen. En fantastisk intro og gode fortellergrep både skriftlig og presentasjonsmessig fra kulturelitens ukeblad.

Årets feature- og kulturside - hederlig omtale

Sunnhordaland

- Med en brutalt ærlig historie, utfører Sunnhordaland sitt samfunnsoppdrag. Godt gjennomført og sterk lesing.

Årets feature- og kulturside - hederlig omtale

Klassekampen

- Klassekampen slår et slag for at både gamle mennesker og sort-hvitt fotografier kan fortelle vitale historier. Gode bilder er godt prioritert i denne inspirerende featuren.

Årets feature- og kulturside - hederlig omtale

Hallingdølen

- Hallingdølen lander med stil. En av lokalavisenes viktigste bærebjelker er formidling av lokalhistorie, det gjør Hallingdølen på en utmerket måte. Fortellende journalistikk av høy kvalitet

Årets feature- og kulturside - bronse

Aftenposten

- Aftenposten kommer trygt i havn når de viser Oslos fremtidige forvandling. På en spennende og informativ måte visualiserer avisen en tung og tildels komplisert sak. Pluss for flermedialt samspill.

Årets feature- og kulturside - sølv

Bergens Tidende

- Det lukter krutt og bensin og vi formelig hører brølet av et tysk jagerfly når BT tar leserne med tilbake til krigsdramatikken da tyskerne inntok Bergen. Sidene er komponert som et maleri - ren visuell nytelse.

Årets feature- og kulturside - gull

D2

På en reise i New York har D2 tegnet et nytt bilde for hvordan featurejournalistikk kan presenteres. Original løsning både i tekst og uttegning, glitrende gjennomført!

Årets avismagasin - hederlig omtale

Morgenbladet

- 24 sider tekst. Et bilde. Det er fasiten for et djervt og annerledes bilag som virkelig tørr å utfordre leseren. Et krevende prosjekt både for Morgenbladet og mottakeren. Modig!

Årets avismagasin - hederlig omtale

Stavanger Aftenblad

- Dette magasinet er et pluss for avisen. Spennende og variert med gjennomgående god navigering og en tydelig leserkontrakt. Av regionavisenes mange magasiner er det oljebyens bidrag som er mediefaglige sort gull.

Årets avismagasin - bronse

Romsdals Budstikke

- Like imponerende som seriegullet er Romsdals Budstikkes to bilag om jubileet og seriegullet til Molde Fotballklubb. Et ambisiøst prosjekt med mennesker i sentrum som overrasker og har meget høy kvalitet.

Årets avismagasin - bronse

Siddis

- Siddis Puls oser av kreativ glede og overskudd. En liten og hardtarbeidende redaksjonen leverer leseropplever og guiding med glimt i øyet. Rogalands Avis nye bilag fikk pulsen opp hos juryen!

Årets avismagasin - sølv

A-magasinet

- A-magasinet leverer solid og overraskende journalistikk som samtidig greier å skape dagsorden. Juryen applauderer.

Årets avismagasin - sølv

Dagbladet Magasinet

- Magasinet fortsetter å gi leserne et pusterom med ettertanke og snert på lørdagene, med gjennomgående meget høy kvalitet. Originalen fortsetter å overbevise.

Årets avismagasin - sølv

D2

- Djevelen er i detaljene og overblikket. Lekrere og mer gjennomarbeidet blir det ikke. Juryen lar seg stadig imponere. D2 er et visuelt drops

Årets nyskapning - bronse

Dagbladet Torsdag

- Dagbladet satser friskt med Torsdag. Før har de gitt oss pusterommet i helgen, nå leverer de et friminutt i hverdagen. Lekende lett, men også med saker til ettertanke.

Årets nyskapning - bronse

Lister

- Farsunds Avis går nye veier med Lister og lager et regionalt produkt som tiltrekker seg nye lesere og annonsører. Juryen er imponert.

Årets nyskapning - sølv

Adresseavisen

- Med en grundig og gjennomgripende prosess i forkant som har involvert både leserne og avishuset, har de gjort tydelige forbedringer og fått en bedre prioritert avis. Adresseavisens målsetting om å være en seriøs og troverdig aktør gjenspeiles i det ferdige resultatet.

Årets nyskapning - sølv

Aftenposten

- I et mediemangfold hvor konkurrentene skriker stadig høyere, har Aftenposten valgt å gå motsatt vei. Med sitt neddempede og sobre design, styrker Aftenposten både identiteten og sine sterkeste sider. Godt jobbet!

Årets nyskapning - sølv

Firda

- Frisk og leken redesign. Avisens omlegging viser at det går an å kombinere effektiv produksjon ved hjelp av malstyring og likevel få et dynamisk produkt.

HER SER DU LISTEN OVER DE DIGITALE AVISVINNERNE:

Pris

Avis

Juryens begrunnelse

Årets lokale nyhetsnettsted

Fædrelandsvennen

- Gjennom layoutmessige grep og ikke minst gjennom flere redaksjonelle satsinger har nettstedet hatt stor suksess med å skape et innholdsrikt, men likevel oversiktlig nettsted for sine lesere – både lokalt og regionalt. Mens forsiden av nettstedet har et regionalt og samlende uttrykk, har man også seksjonert med egne lokale forsider som er enkle å nå fra menyen. De lokale forsidene virker oppdaterte og relevante, og fremstår som egne lokale nettaviser som tar området de dekker på alvor.

Årets nasjonale nyhetsnettsted

VG Nett

- Årets nasjonale nettsted har markert seg med innovative grep, ba?de na?r de selv ble rammet av terroren og i en banebrytende dekning av de mange store nyhetshendelsene i 2011. Nettstedet er blitt sosialt pa? lesernes premisser, og har for alvor tatt opp kampen med de tradisjonelle fjernsynskanalene om a? være best pa? tv, inkludert visninger av unike stillbilder og grafiske fremstillinger som forenkler et komplisert nyhetsbilde.

Årets nisjenesttsted

Romsdals Budstikke – kortreist.no

- En spennende og innovativ måte å presentere turforslag på. Leserne oppfordres til å fortelle om sine turopplevelser og legge inn bilder. Turforslagene blir presentert på en flott måte, med innholdsrike artikler og et samlekart som lett viser turforslagene i nærheten av hvor man er. En flott tjeneste som skaper engasjement fra brukerne.

Årets innovasjon

Dagbladets Spotify app

- Dagbladet går nye veier for å spre sitt gode innhold dit brukerne er. De tar brukerne og utviklingen på alvor, og tilpasser seg nye brukermønstre. Dette er innovativt og genialt!

Årets mobile nettsted

Haugesunds avis – diverse relevante apper

- Her har man tenkt godt og riktig i forhold til hva slags type innhold som egner seg på en plattform som skal brukes av et publikum på farten. Mediehuset har utviklet mobile applikasjoner for lokale begivenheter som er innholdsrike og relevante for brukerne - både innbyggerne og tilreisende - og som fungerer intuitivt og godt.

Årets brettutgave

A-magasinet

- Utgaven ligger tett opp mot papirversjonen og er lett gjenkjennelig. Samtidig utnytter vinneren mediets egenskaper i form av navigasjon, delingsmuligheter, videoinnslag og bildespill. Dette er rett og slett lekkert.

Årets nyhetssak for web-tv/lokal-tv

«De glemte barna» (hele serien) – TVAdressa

- Med godt journalistisk håndverk har Adressa laget en serie som treffer seeren som et slag rett i magen. Detter er viktig og vondt på samme tid. Med verdighet og faglig tyngde har flere års arbeid resultert i en rystende og avslørende serie om de glemte barna. Imponerende!

Årets reportasje for web-tv/lokal-tv

«Robins kamp tilbake» – VGTV

- Seeren dras inn i denne sterke reportasjen om offeret, Robin, og hans kamp. Historien er fortalt med enkle fortellertekniske grep og tydelige prioriteringer. Dette er godt journalistisk håndverk som fyller webformatet. Eksemplarisk!

Årets programserie for web-tv/lokal-tv

«La Linnèa leve» – NRK P3

- Med en brutalt ærlig og avkledd hovedperson, har NRK P3 klart å lage en web-TVserie utenom det vanlige. I all sin enkelhet og lavmælte fortelleruttrykk, blir seeren med på Linneas reise for å finne et snev av glede i hverdagen. Dette er en enormt viktig serie som vil kunne gjøre en forskjell. Tøft og modig!

HER SER DU DE ØVRIGE VINNERNE I UKEBLAD/MAGASIN-KLASSENE:

Pris

Ukeblad og magasin

Juryens begrunnelse

Årets forside

KK nr. 52/2011

- En svært helhetlig forside som har stoppeffekt og en ro over seg. Meget godt bilde av kronprinsessen, som har et blikk som selge.! En tydelig, sterk – ja, royal forside!

Årets magasinfoto

«Bakgårdsengler» fotoserie i Vagabond

- En sterk og gjennomarbeidet fotoserie. Kombinasjonen av gode øyeblikksbilder med regisserte portretter gir leseren et levende inntrykk av mennesker og miljø. Enkeltbilder som er i en klasse for seg, men som sammen skaper en sjelden flott og gedigen totalopplevelse!

Årets forbrukersak

«Ikke bare barnemat» – KK

- En fantastisk god idé som er gjennomført til fingerspissene. Treffer målgruppen ved bruk av humor og ikke minst nydelig stylet mat og fantastiske foto. En praktisk og nyttig matsak, som er vakker og appellerende!

Årets feature/kultursider

«Sex og sånn» – Mann

- n svært godt og helhetlig gjennomført featuresak i tekst, bilder og presentasjon. Pirrende, tabloid tema som er tydelig formidlet. Overraskende åpent fra intervjuobjektene som gjør dette til en side man MÅ lese.

Årets inspirasjonsside

«Skogens gull» - Stella

- En særdeles kreativt løst moteserie hvor kombinasjonen av vakre, nostalgiske illustrasjoner, motefoto og godt komponerte stilleben gjør saken til en sterk inspirasjon som går langt utover tradisjonell presentasjon av motestoff. En moteproduksjon med høye ambisjoner som innfrir 100 prosent!

Årets nyskapning

Sweet Paul

- En innovativ nyskapning som går mot strømmen - fra online til print. Konseptet er svært godt gjennomført, har høy kvalitet og er nyttig i profilen. Sterke, kreative ideer, vakre bilder, stilren layout – en nytelse fra første til siste side!