Tidligere i dag kunne Aftenposten fortelle at NRK har svidd av 100 millioner kroner på serien «Erobreren». NRK har ikke selv gått ut med noe budsjett for serien - før nå. I dag avslører NRK den virkelige prisen på serien.

For ifølge allmennkringkasteren er nemlig spekulasjonene rundt det som har vært omtalt som NRKs dyreste produksjon noensinne helt gale. I en melding skriver NRK at dramaserien «Erobreren» koster 52,3 millioner kroner, noe som tilsvarer en episodepris på 8,7 millioner kroner.

Også Dagbladet har skrevet om produksjonskostnadene og anslått disse til å ligge på et sted mellom 75 og 90 millioner kroner.

Bommer med 50 mill.
NRKs avsløring av den virkelig prisen viser at enkelte har bommet med så mye som 50 millioner kroner.

Les også: - «Erobreren kostet NRK 100 millioner

- NRK har de senere årene økt sin totale dramasatsning. Det gjelder både egne produksjoner og kjøp fra eksterne produsenter. De aller fleste seriene har blitt godt mottatt både av kritikere og publikum. «Himmelblå», «Berlinerpoplene» og «Lilyhammer» har nærmest blitt legendariske. Alt dette er vi stolte av, og vi vil fortsette å satse tungt på norsk drama, sier kommunikasjonsdirektør i NRK, Tommy Hansen.

Kostnader til bruk av NRKs egne studio og teknisk utstyr er ikke tatt med i produksjonskostnadene. Dette er utstyr som NRK selv eier og som brukes til ulike produksjoner.

Gjør unntak
NRK mener videre at produksjonskostnadene til «Erobreren» ikke er et oppsiktsvekkende høyt tall, selv om det er blant de dyrere dramasatsningene til NRK og kostet mer enn budsjetter. I meldingen heter det at produksjonen endte med totale kostnader som ble 3,6 millioner kroner høyere enn opprinnelig kalkyle fra 2009.

Ved å gå ut med tallene velger samtidig NRK å gjøre et unntak fra regelen om ikke å gå ut med kostnadstall på enkeltproduksjoner.

- NRK er underlagt offentlighetsloven, men kan blant annet av konkurransemessige årsaker unnta informasjon om kostnader for enkeltproduksjoner. I denne saken har det blitt lansert tall som er helt feil og vi gjør derfor et unntak i denne saken og går ut med produksjonskostnadene, sier Tommy Hansen i NRK.

Svake seertall
NRKs dramaserie «Erobreren» har heller ikke levert hva gjelder seertall. Serien har de siste søndagene ligget på rundt 500.000 seere noe som må sies å være under forventet av en stor dramaproduksjon på NRK i beste sendetid. Serien må se seg slått av en komiserie som «Nav» på TVNorge om en kun legger seertall til grunn.

Serien har også fått mye dårlige anmeldelser.