På et stort arrangement i kveld ble Lebara kåret til «Årets markedsfører 2011». Det skjedde i konkurranse med norske markedføringsgiganter, SAS og fjorårsvinner DNB. Dermed var det lille David som vant mot Goliat i finalen av «Årets markedsfører».

Da kveldens konferansier Terje Sporsem spurte Lebaras markedssjef Mette Øyen om hva hun følte på scenen under torsdagens prisutdeling, utbrøt hun:

- Å herlighet, det er jo helt fantastisk! Tenk det, lille Lebara danker ut alle disse store!

Øyen hadde med en liten jukselapp i lommen med en takketale - i tilfelle de skulle vinne.

- Jeg har vært stolt i flere uker over at vi kom så langt, og jeg har faktisk ikke ord for å beskrive det. Vi kan med hånda på hjertet si at dette er teamwork. Dette her er det Lebara-familien som har jobba for. Vi har ingen strateger, inget mediebyrå, ikke noe reklamebyrå som står bak oss, det her er vår jobb. Så vi er stolte. Tusen takk til mine kjempeflinke kollegaer, sa en rørt og stolt markedssjef fra scenen.

Grundig strategijobb
Juryleder Eirik Hokstad i Markedsforbundet begrunner Lebaras seier slik:

– Med begrensede midler har Lebara klart å skape en suksess i et mobiltelefonimarked med stor konkurranse. Lebara er en utradisjonell markedsfører som begeistrer med sitt valg av målgruppe og friske markedsføring. Bak suksessen ligger det en grundig strategijobb som i dag har posisjonert Lebara som markedsleder i det flerkulturelle markedet, sier Hokstad til Kampanje.

For første gang på mange år går dermed et mobilselskap igjen til topps i Kampanje og Markedsforbundets mangeårige kåring. Tidligere har Netcom vunnet prisen, men det var tilbake i 2003. Samtidig slår Lebara fjorårsvinneren DNB og den tredje finalisten SAS – og det med langt mer begrensede midler enn konkurrentene.

– Hemmeligheten bak vår suksess er først og fremst fokus på kunden og hvilke behov de har. Vi har kunder fra alle verdens land og det utfordrer Lebara til å tenke nøye gjennom de ulike aktivitetene, plattformene og mediene vi benytter oss av. Ellers er det gode samarbeidspartnere og medarbeidere fra mange ulike land med kunnskap om målgruppene våre, sier vinneren av «Årets markedsfører 2011», markedssjef Mette Øyen i Lebara, til Kampanje.

I det nye Kampanje Magasin som er på gaten i disse dager kan du lese mer om suksessen til Lebara-merkevaren:

Her er et utdrag av historien om Lebara, slik den presenteres i Kampanje magasin:

«Lebara Group har i dag gått fra å være et lite oppstartsselskap som solgte mobiltjenester til emigranter i Norge fra små butikker på Grünerløkka og Grønland i Oslo til å bli et et stort verdensomfattende selskap med en omsetning på fem milliarder kroner. Men det har ikke alltid vært slik. I 1994 kom forretningsmannen Rasiah Ranjith Leon fra Sri Lanka til Norge med en asylsøknad.

Etter hvert kom også to av Leons landsmenn og kolleger fra telekortselskapet han etter hvert jobbet i, og på vei fra flyplassen ble forretningsideen til Lebara unnfanget, mye på grunn av Leons egne erfaringer med stive ringepriser fra da kona bodde på Sri Lanka. Resten er historie, og selskapet som solgte sine første ringeminutter fra Torgata er blitt et av verdens raskest voksende mobilselskap med over tre millioner kunder på verdensbasis og en ambisjon om at én milliard mennesker skal velge Lebara-merkevaren i 2020.

Leon og partnerne er for lengst milliardærer på å selge rimelige ringeminutter samtidig som de har vært med på å forandret livene til mange millioner emigranter i markeder som Australia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Nederland, Spania, Sveits og Storbritannia.

Den norske avdelingen av Lebara ble i 2008 solgt til Network Norway for «et par hundre millioner kroner», ifølge selskapet selv mye på grunn av satsingen internasjonalt.»

FAKTA: LEBARA:

  • Etablert i 2001 og i dag en del av Tele 2 og Network Norway-konsernet.
  • God inntektsutvikling og dobling av overskuddet i 2011.
  • All time high på kundesiden i 2011 med 225.000 kunder.
  • Markedsleder på mobil i det flerkulturelle markedet i Norge.
  • 80 prosent av Lebara sine 54 ansatte har flerkulturell bakgrunn.
  • Styrket markedsposisjon i 2011 til tross for tøff konkurranse.
  • Hentet inn 130.000 nye kunder.

TIDLIGERE VINNERE AV «ÅRETS MARKEDSFØRER»

2010: DNB
2009: Kari Traa
2008: RiksTV
2007: Moods of Norway
2006: Norwegian