I dag kunne Kampanje presentere nye tall fra TNS Gallups InterBuss-undersøkelse som viser at 71 prosent av de som har tilgang på internett logget seg på Facebook ukentlig i fjerde kvartal 2011, mot 75 prosent i tredje kvartal.

Likevel vil TNS Gallup vente med å konkludere om at Facebook er på vikende front i Norge.

- Vi har sett litt nærmere på tallene og vi må nok vente med å si at det er en tilbakegang, men vi ser tendenser til utflating i veksten, sier forskningsleder for medier i TNS Gallup, Knut-Arne Futsæter, til Kampanje.

Les mer:

- Facebook kan nærme seg metningspunktet

Kommunikasjonsrådgiver Øyvind Solstad i Carat har ingen tro på en Facebook-nedgang i Norge med det første.

- Jeg ser ikke noen grunn til at det ikke vil bli enda flere som bruker Facebook. Jeg tror det kommer til å bli like vanlig som mail til slutt, og at alle som kan bruke det, vil bruke det. Det har vært mye snakk om at folk vil slutte å bruke Facebook på grunn av personverninnstillinger og den typen ting, men det er et minimalt segment av brukere som tar det såpass alvorlig at de sletter kontoen, sier han til Kampanje.

Mobil skaper vekst
Han mener dessuten at den eksplosive veksten i mobilbruk vil komme Facebook til gode.

- Det foregår en kjempekrig i telecom-bransjen om å gi brukere abonnement som gjør at man kan bruke mobilnettet overalt, hele tiden. Den utviklingen har så vidt startet, og størstedelen av Facebook-bruken kommer til å være på mobil etter hvert. Det vil gjøre den daglige dekningen høyere, sier han.

- Blir 2012 året de store massene vil bevege seg mot alternative sosiale medier, som Twitter?

- Nei, fordi Facebook og Twitter er to forskjellige ting som også brukes forskjellig og som utfyller hverandre på et vis. Men jeg tror Twitter vil kvitte seg med elitestempelet det av en eller annen merkelig grunn har fått i Norge. Det er ikke bare noe kronprinsesser, kommunikasjonsrådgivere og reklamefolk bruker. Det stadiet forlot Twitter for lenge siden.

Twitter hadde en ukentlig dekning på åtte prosent i fjerde kvartal 2011.

- Klart veksten må flate ut
Espen Grimmert i Klokere.no lar seg imponere av Facebook-tallene, men tror en videre vekst kan bli vanskelig.

- 71 prosent ukentlig dekning er flott, men aller mest imponerende er jo hele 56 prosent daglig dekning. Dette er jo omtrent det dobbelte av VG Nett. Ingen er i nærheten av å utfordre Facebook som Norges desidert største nettsted. Da er det klart at dekningen må flate ut, vekstpotensialet er begrenset, sier Grimmert til Kampanje.

- Facebook har nok fremdeles potensial til å øke dekningen i de eldste aldersgruppene. Jeg har Facebook-venner som er over 80 år, men for disse er Facebook ennå ikke den riktige kanalen for å invitere jevngamle til party.

- Ser vi noen tegn på at den norske Facebook-feberen er i ferd med å kjølne?

- Mitt tips er at Facebook den nærmeste tiden vil ligge på omtrent samme dekningsnivå. Men bruken vil profesjonaliseres, mange vil stoppe med å legge ut bilder til alle av hver eneste skitur. Samtidig tror jeg bedrifter og det offentlige vil flytte mer og mer kommunikasjon til Facebook. Facebook gjør veldig mye godt utviklingsarbeid nå. Tidslinjen for bedrifter som ble lansert i forrige uke gjør det lettere å kommunisere godt. Så hvis norske bedrifter tenker at Facebook-feberen er i ferd med å kjølne tror jeg de gjør en dramatisk feilvurdering.