2011 har vært et spennende år for oss alle som arbeider i digitale reklame. Det norske markedet for bannerannonser ruller, noe vi ser ved at annonsebudsjettene flyttes fra søkemotormarkedsføring til bannerannonsering, motivert av den økende mengden av tilgjengelig data som kan brukes til å målrette annonsene mer effektivt. Landskapet endrer seg raskt i retning av at annonsørene betaler for målbare resultater.
Gjennom å arbeide med alle de store mediebyråene i Norge kan vi se at både nettsteder og mediebyråer forstår hvordan bannerannonsering endres av ny teknologi og dataene som teknologien produserer.
De siste årene har vært gode for leverandørene av markedsføringsteknologi ettersom digitale medier har opplevd en eksplosjon i både kjøp og utvikling av verktøy og plattformer for å optimalisere mediekjøp. Alle de store internasjonale mediebyråene implementerer sine egne kjøpsplattformer (også kalt DSP-løsninger) i det norske markedet.
Bannerannonsemarkedet i Norge følger den samme trenden som de internasjonale markedene: kjøp og salg av media basert på budgivning av annonseplassen, med data om brukeren som bakgrunn. En auksjon der kjøper og selger blir enige om høyeste pris på annonseplassering basert på brukerdata. Jeg spår at i 2012 vil Real Time-budgivning bli en snakkis. Jeg er derimot ikke så sikker på at dette er det som blir storindustrien i 2012. Men snakkis? Ja!
2011 har vært et fantastisk år også for nettstedene. Dette har vært året da annonsørene gjenoppdaget bannerannonsering. Det norske markedet har fra januar til oktober hatt en vekst på 14 prosent og over to milliader investert i bannerreklame. Dette har også vært året med vekst i banner annonser på tvers av skjermtyper - pc, mobil og nettbrett.
Reklamekampanjer gjennomføres mer og mer på ulike skjermstørrelser- og typer, noe som har medført et økende behov for integrert kampanjemåling, slik at annonsøren kan se den totale effekten av en kampanje på tvers av alle medier og ulike typer skjermbilder. Etter hvert som vi forbrukere gjør nettet til en mer personlig opplevelse blir målet for annonsering også endret. Det handler om å sende ut riktig budskap til riktig bruker samt om å starte en dialog eller bygge videre på en eksisterende relasjon. Bannerannonsering ser ut til å være mye mer tilpasningsdyktige til dette enn det kynikerene spådde for noen år siden.
Etter hvert som annonsørene får større digitalkunnskap, innser man at det i mindre grad handler om å flytte digitale budsjetter fra ett medium til et annet – men i stedet at det handler om å utnytte fordelene ved hvert format og kanal på komplementære måter, for å maksimere effekten av hver annonsevisning. For de som er interessert kan jeg nevne nøkkelordet retargeting, som forvalter investeringen av dine samlede kampanjer, enten det er offline eller online.
Hos Specific Media har vi vært fokusert på video en god stund nå og vi tror dette vil være fremtiden på web. Det betyr ikke at alle annonser vil være i videoformat, men at annonser med videoinnhold vil tiltrekke flere seere enn noe annen form for webinnhold. Video vil også drives fremover av den samme faktoren som bannerannonser, nemlig brukerdata.
Jeg tror at med den fortsatte veksten i bruk av nettbrett vil vi se mye mer kreativ bruk av video som deles på tvers av flere kanaler. Online videoannonsering kan gi mer kraft til en kampanje uten å være støyende dersom video og bannerannonser integreres i samme mediekjøp. Video og bannerannonser er svært komplementære. Annonsører som kombinerer begge formater online oppnår de beste resultatene.
2012 vil bli det året alle ikke bare snakker om kampanjedata, men heller handle basert på den innsikten som dataene gir til bedre, smartere mediekjøp. Nettstedene som blir vinnerne i 2012 vil være dem som deltar i denne nye typen kunnskapsdeling. Nettstedsutgivere, annonsører og annonsenettverk har en felles interesse i å skape et online annonseringsøkosystem som er kostnadseffektivt, ansvarlig og bærekraftig.
Så, byråenes DSP-løsninger vil være snakkisen for 2012, men etter min mening den brede bruk av videoannonsering vil ha en større innvirkning på hvordan annonsører bruker nettet.
Andre Smedsrud er Country Manager i Specific Media.
Kommentér