I går bød TVNorge på en rekordtidlig presentasjon av programmet sitt for 2012, i to runder. Først for pressen, deretter for reklamekjøperne. De største nyhetene er, som Kampanje skrev i går, humorserien «NAV» med Atle Antonsen og dokumentarserien om «Berserk»-ekspedisjonens siste reise til Antarktis.

Thomas Giertsens humorserie «Helt perfekt» følges dessuten opp med sesong 2, «4 stjerners middag» kommer tilbake på skjermen, «Wipeout» skifter fra sommer- til vinterdrakt og programmer som «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis», «Hvem kan slå Aamodt og Kjus» og «Bingobanden» fortsetter.

Les mer:

Slik blir TVNorge-våren

Sjefforhandler i Aegis Media, Jarle Thalberg, mener sendeskjemaet blir sterkt, men tror likevel ikke det er nok til at TVNorge kan fortsette den kraftige veksten kanalen har hatt i det siste.

- Jeg tror veksten til TVNorge vil flate litt ut. Når kanalen har hatt såpass sterk økning i år, vil den flate ut neste år. Da vil også TV3 – får en i hvert fall håpe for deres del – komme litt mer på banen. Skjemaet til TVNorge ser veldig bra ut, men det er ikke nok til å fortsette marsjen oppover når det gjelder markedsandeler, sier Thalberg.

- Hadde håpet på mer
- Hadde du forventet litt mer av TVNorge-våren?

- Det TVNorge har gjort og gjør, er veldig bra. Men jeg hadde vel håpet på mer, og på de helt store tingene som ville løftet kanalen det neste hakket. Jeg ser ikke at det ligger i kortene her. TVNorge har svakheter både fredag og lørdag, og så er spørsmålet om de vil utfordre på de flatene, for å ta det neste steget når det gjelder markedsandeler. Det er en stor og tung jobb å konkurrere med ”Skal vi danse” og «Idol». TVNorge er ikke helt der ennå, derfor er den potensielle veksten begrenset, mener Thalberg.

Han synes «NAV» ser spennende ut, og synes det er bra at «Wipeout» endrer setting fra sommer til vinter. Likevel er det ikke først og fremst nyheter han savner i TVNorges vårprogram.

- Man skal være forsiktig med for mange nye programmer, slik som TV3 hadde denne høsten og mislyktes med. Mange av programmene TVNorge skal sende er fremdeles relativt nye, de kan ikke sammenlignes med «Robinson» eller «Idol», som det er sendt fem til ti sesonger av. En del konsepter er ikke helt innarbeidet ennå, for eksempel «Bingobanden» og «Helt perfekt».

Har en først lyktes med første sesong av et program, er det potensial for å lykkes enda bedre med sesong to, mener Thalberg, og trekker frem høstens store suksess, «Alt for Norge», som et eksempel på dette.

- Når du først har en seermasse som har likt et program, og du sender sesong 2, har du potensial for å få flere seere blant de som ikke hadde fått med seg programmet i første omgang, sier Thalberg.

- Sikker på at TVNorge topper våren
Broadcastsjef Thomas Høiby i mediebyrået Mindshare har på sin side sterk tro på TVNorge også denne våren.

- Det TVNorge presenterer ser veldig overbevisende ut. Alt i alt klarer jeg ikke å se noen svakheter, sammenlignet med i fjor. Jeg tror TVNorge klarer å beholde markedsandelen sin fra høsten, og det forundrer meg ikke om de topper det litt heller, sier Høiby.

Han synes i likhet med Thalberg at «NAV» virker veldig lovende.

- Å tulle med NAV er kjempefestlig, og med Atle Antonsen har serien kjempepotensial, mener Høiby.

Han mener det er bra at populære programmer som «71 grader nord» og «Bingobanden» fortsetter, og ser på «4 stjerners middag» som en god inngang til kvelden på hverdager. I tillegg har han tro på «Berserk», og mener Thomas Giertsens «Helt perfekt» har potensial til å få flere seere enn de 200-300.000 seerne som har fulgt sesong 1.

- Jeg tror ikke Don Draper er helt ferdig, for å si det sånn, sier Høiby, med referanse til sin sjef Morten Micalsens sammenligning i Kampanje nylig mellom TVNorge-sjef Harald Strømme og Don Draper fra «Mad Men».

Les mer:

- Strømme er tv-bransjens Don Draper

Tror på nisjekanalene
Høiby har også tro på nisjekanalene: nykommeren Vox, som skal sende kvalitetsunderholdning for et voksent publikum, kvinnekanalen Fem og mannekanalen Max. Han tror ishockey-VM vil trekke en del seere til TVNorge, når det sendes på Max i mai.

- Jeg tror ishockey som tv-sport kan bli større nå enn da TV 3 prøvde å etablere det for noen år siden. Nå er bildekvaliteten bedre, og det er dermed lettere å se pucken, sier han.

Høiby føler seg sikker på at TVNorge kommer til å slå årets vår, som brakte med seg gode resultater for kanalen.

- Neste høst blir mer spennende, da har de en god høst å sammenligne med, sier han.

- Trygt og godt
Ulrikke Ohrvik, tv- og radiodirektør i OMG, ser heller ikke de helt store nyhetene i TVNorges vårprogram, men synes likevel den samlede pakken ser solid ut.

- De satser bredt, og jeg tror de kommer til å bite fra seg i konkurranse med de andre kanalene. Det er ikke voldsomt mye nytt, de satser i hovedsak på ting de har sendt med suksess tidligere, men det er skikkelige konsepter. Det ser trygt og godt ut, mener hun.

Ohrvik tror det er lurt av TVNorge å satse på nisjekanalene sine, og mener det er gode forutsetninger for at kanalgruppen samlet sett kan stjele ytterligere markedsandeler til våren.

- Det blir spennende med lanseringen av Vox. Jeg tror det er viktig at TVNorge satser litt på nisjekanalene sine. Som kanalgruppe med Fem, Max og Vox tror jeg absolutt at TVNorge kommer til å ta markedsandeler, sier Ohrvik.

Hun mener det som likevel kan føre til at seertallene totalt sett går ned, er at kanalen satser så bredt.

- Ingenting av det de presenterer er myntet på de under 30, og vi vet at flukten fra tv til nettet er stor i denne gruppen, sier hun.

TVNorge er fortsatt langt mindre enn storebror TV 2, og sier selv at de ønsker å bli værende i en outsiderposisjon. Det tror Ohrvik er lurt av kanalen.

- Det koster kanskje mer enn det smaker å utfordre TV 2, sier hun.