VGs iPad-app, VG+, ble lansert i desember 2010 som en gratis prøveversjon. Mandag denne uken kom betalversjonen og mediehuset var forberedt på at ni av ti brukere ville forsvinne når betalingsmuren kom på plass. Det vil si et fall fra nærmere 30.000 til omtrent 3.000.

Antallet brukere har sunket i løpet av denne uken, men færre enn det VG-ledelsen kalkulerte med.

- Høyere enn prognosen
- Nå kun fire dager etter vi innførte betaling har vi allerede et firesifret antall abonnenter. Vi ligger til nå høyere enn våre egne prognoser, som er veldig hyggelig, forteller administrerende direktør Tor Jacobsen i VG Mobil til Kampanje.

- Det er uansett viktig å understreke at dette er veldig tidlig fase, og vi forventer som vi også har sagt tidligere at dette er et markedet som vil ta tid å bygge opp og hvor vi fremdeles har mye å lære. Dette er et langsiktig løp hvor det i denne fasen vil være viktig å lære seg mest mulig om brukernes behov, ønsker og adferd på denne plattformen, og vi ser på 2011 og mye av 2012 til å være en investeringsfase i så måte, sier Jacobsen.

Prisen VG-appen er 29 kroner for en uke, 59 kroner for en måned eller 599 kroner i året. VG skal også være klar til å lansere VG Helg på iPad, som en egen betalingsapplikasjon. 80.000 skal ha lastet ned VG+applikasjonen og 28.000 har brukt den ukentlig. Nå er tallet altså vesentlig lavere, men ikke så lavt som man kunne frykte.

Forsatt lav omsetning
Nylig skrev Kampanje magasin at norske apper foreløpig selges for lommerusk, ifølge en prognose som medieutvikler Anders Brenna har laget på oppdrag fra Kampanje.

- I det norske markedet er det begrenset hvor mye det er mulig å tjene på rene apper, sa Brenna, som også er Kampanje-kommentator.

De siste dagene har appen VG+ ligget øverst på top grossing (listen over de som omsetter mest) i Norge. Totalt sett gir topplasseringen for apper til iPhone og iPad en omsetning på under 10.000 kroner daglig i Norge, ifølge Brennas prognose. Tar man med all omsetning av apper videre nedover på salgslisten, er fortsatt omsetningen på et lavt nivå i det unge appmarkedet.

- Det er viktig å huske at vi fremdeles er på et tidlig stadium, sa Juan Señor, tidligere avismann som nå er partner i det internasjonale konsulentselskapet Innovation in Newspapers. De har blant annet stått bak design og konsept for det prisbelønte portugisiske nyhetsmagasinet i.

Samtidig rister han på hodet når han hører avisutgivere sier de vil vente med nettbrettsatsning til alle leserne deres har nettbrett.

- Leserne til disse utgiverne er stort sett i alderen 49 – 85 år: Med andre ord vil de dø ut. Hele poenget med å satse på nettbrett er å få nye lesere. Demografien for nettbrettbrukere er veldig spennende. De har høy inntekt, er kreative og utforskende, sa han til Kampanje magasin.

Venter reklamevekst
Hvorvidt reklame blir den viktigste inntektskilden for brettutgavene, slik det er på nettet, er VG Mobil-sjef Tor Jacobsen usikker på.

- Dette er det veldig vanskelig å ha en klar formening om, og avhenger av i hvilken grad mediene lykkes med å ta betalt for innholdet sitt. Vi ser også at iPad-annonser, både på nett og apps, kan forsvare en høyere pris på grunn av stor annonseflater, mange annonsemuligheter samt at iPad benyttes når brukerne er i et mer tilbakelent modus. Vi regner det som sannsynlig at reklameinntektene blir like store eller større enn inntektene fra betalt innhold.