Det svenske tv-konsernet TV4 er i ferd med å snu opp ned på det norske tv-markedet. I forrige uke slo nyheten om at den nordiske betal-tv-kanalen Canal+ hadde sikret seg rettighetene til den norske Tippeligaen ned som en bombe, og snart kommer det som skal bli en helt ny reklame-tv-kanal.

Med Telenor og Nordens største mediekonsern Bonnier på laget, er TV4 derfor i ferd med å gjennomføre et tv-raid der offeret så langt ser ut til å være TV 2. Den erfarne TV4-sjefen Jan «Janne» Scherman sier dette ikke burde komme som noen overraskelse. Scherman sier til Kampanje at han han vært krystallklar i samtalene med TV 2 og TV 2-sjef Alf Hildrum om at han tenker offensivt i Norge.

- Jeg har fortløpende kontakt på telefon og mail med Hildrum og vi møtes ofte. I disse møtene har jeg gjort det veldig tydelig for TV 2 at vi har valgt å være ekstremt aggressive når det gjelder rettigheter for at Canal+ skal være en så stabil, lønnsom og sterk virksomhet som mulig, og derfor har vi kjøpt EM i 2012, landskamper og Tippeligaen og gjort en stor Warner-deal. Vi kan ikke gjøre oss avhengige av en enkelt rettighet, for noen ganger vinner du og andre ganger taper du, sier administrerende direktør og sjefredaktør i TV4 Gruppen, Janne Scherman til Kampanje.

Nordic Broadcasting
Flere mediekommentatorer spekulerer nå om ikke milliardkjøpet av den norske Tippeligaen er et første skritt mot en samling av den svenske kommersielle allmennkringkasteren TV4 og norske TV 2 i et nytt stort gigantselskap. Selv vil ikke Scherman se de to sakene i sammenheng.

- Jeg tror snarere det er tvert om og at en må skille på disse sakene. Den ene saken handler om konkurransen i premiummarkedet og den andre saken er spekulasjonene om en nordisk konsolidering, sier TV4-sjefen.

Kilder Kampanje har vært i kontakt med mener likevel rettighetskjøpet er en del «tv-krigen» mellom eierne av de to kommersielle tv-kanalene TV 2 og TV4. På den ene banehalvdelen står TV 2-eierne A-pressen og danske Egmont, mens Telenor og Bonnier har samlet seg på andre banehalvdelen. Kampen skal etter det Kampanje forstår stå om kontrollen i det nye selskapet Nordic Broadcasting med verdier på opp mot 30 milliarder kroner.

Klart fiendebilde
Scherman vil imidlertid ikke være konkret på ryktene om den nye nordiske tv-giganten Nordic Broadcasting, men det skinner klart igjennom at Scherman har sterke sympatier for en slik nordisk konsolidering.

- Skal man klare konkurransen mot i første rekke MTG-konsernet - som er et konsern som jobber nordisk, europeisk, russisk og afrikansk og kontrollerer hele verdikjeden i tv-industrien fra satellittdistribusjon, tv-produksjon og til tv-kanalene - så må man stå sammen, sier Scherman.

Det svenske mediekonsernet Modern Times Group eier i dag en rekke tv-kanaler både på fri-tv-siden og på betal-tv-siden i tillegg til satellitt-tv-distribusjon, radio og tv-produksjon. Selskapet har også ekspandert kraftig globalt og har i dag en markedsverdi på over 26 milliarder svenske kroner på Stockholmsbörsen. Konsernsjef Hans-Holger Albrecht kunne skilte med overskudd før skatt på hele 2,3 milliarder kroner i 2010.

- Om selskap som TV4 i Sverige, TV 2 i Norge og Danmark og MTV3 i Finland fortsatt skal være store og brede riksdekkende kanaler med både fri-tv og premium så må man tenke nordisk, fortsetter Scherman.

Utspilt i Champions League
Bare timer før Canal+ offentliggjorde kjøpet av Tippeligaen hadde nemlig toppsjefen i Modern Times Group, Hans-Holger Albrecht, lagt etter det Kampanje har grunn til å tro 1,6 milliarder kroner på bordet for Champions Leauge. Kjøpet var i boks bare dager etter at budfristen var gått ut. TV 2 og Canal+ fremstod som sjanseløse i kampen om de attraktive fotballrettighetene.

Les også: Blar opp milliarder for Champions League

- MTG driver Viasat på den måten og hadde vi klart å legge inn et felles bud på Champions League så tror jeg det er på den måten vi kan møte den her formen for konkurranse. Den strukturen vi har i dag har fungert og den fungerer fortsatt, men den duger ikke for det som kommer senere. TV4 har vært gjennom en fantastisk reise, men nå må vi ta ansvar for det som kommer og i det perspektivet kan du også se samarbeidet eiermessig med Telenor. Telekom er også i mediebransjen og enten tar vi en «fight» mot dem eller så byr vi de på en armkrok som vi sier i Sverige og byr opp til dans. Det har vi gjort i TV4 med Ericsson og vi gjør det med Telenor i Canal+. Det er på det her settet vi skal møte konkurransen. Vi har mektige motstandere så «if you cant’t beat them, join them», sier Scherman.

- Så du håper på en tettere konsolidering og gjerne på eiersiden?

- Jeg håper på en løsning, absolutt. Og jeg er en utrolig sta person, sier Scherman.

- Tenker veldig offensivt
Svenske Jan Scherman har skapt overskrifter i Norge før, men aldri i den størrelsen som i forrige uke: «TV 2 i sjokk», «Umoralsk» og «Slik ble TV 2 snytt i fotballkrigen» er noen av forsidene Jan Scherman har vært med å skape etter at han som styreleder i C More ga sitt endelige ja til å kjøpe store deler av den norske Tippeligaen rett foran nesen til TV 2.

- Hvorfor satser Bonnier og TV4 så tungt i det norske tv-markedet med kjøpet av Tippeligaen?

- Det er ikke så rart. Det er faktisk veldig logisk. For flere år siden kjøpte vi Canal+. Canal+ har virksomheter i Sverige, Finland, Danmark og også i Norge og bygde opp sin virksomhet på en veldig populær og attraktiv rettighet, nemlig Premier League. Så vidt meg bekjent har vi derfor ikke gjort det til noen stor hemmelighet at vi tenker veldig offensivt etter tapet av den rettigheten, og at vi skal bygge opp et veldig sterkt premiumtilbud i Norge med kjøpet av EM i fotball, kjøpet av landskamper og også Tippeligaen, sier TV4-sjef Jan Scherman til Kampanje.

- Var dette et takk for sist til Alf Hildrum for at han tok Premier League fra dere i Canal+?

- Nei, det er noe som igjen dere i media synes er moro å si og skrive. Men dette er mer alvorlig enn som så. Det handler om virksomheter, om konsumenter som er interessert i å se bra innhold på tv og betale for det og det handler og medarbeidere og jobber. Vi har ingen andre hensikter enn å fortsatt være Nordens beste tilbyder av premium innhold og da må vi være med å kjøpe de rettigheter som er til salgs, sier Scherman.

Skuffet over TV 2
Likevel er det tydelig at Scherman er skuffet over måten TV 2 har reagert på.

- Det første du gjør når du taper et race, så gratulerer du den som vant, sier han.

Det gjorde nemlig Canal+ da TV 2 snappet rettighetene til Premier League fra Canal+ og TV4.

Les også: Canal+: - Gratulerer, TV 2

- Det første jeg gjorde da MTG kjøpte Champions League var å sende en SMS til Hans-Holger Albrecht med en stor gratulasjonshilsen. Men uten å nevne navn så har jeg enda ikke fått noen gratulasjoner fra noen norske tv-kanaler for at vi har kjøpt Tippeligaen, sier Scherman til Kampanje.