Bare en uke etter at budfristen for Champions League gikk ut, er det europeiske fotballforbundet (UEFA) og rettighetsselskapet Team Marketing allerede i mål med forhandlingene. Viasat feide konkurrentene av banen med et bud ingen av de to andre budgiverne skal ha klart å matche. I konkurranse med TV 2 og Bonnier-eide Canal+ har dermed Viasat-eier Modern Times Group (MTG) forlenget sine eksklusive rettigheter til Champions League i Norge, Sverige og Danmark for ytterligere tre år.

Voldsom prisvekst
Den raske budkampen tyder ifølge kilder på at dagens rettighetshaver MTG og toppsjef Hans-Holger Albrecht har gravd dypt nede i lommeboken. Etter det Kampanje har grunn til å tro, har prisen nærmet seg 200 millioner euro eller 1,58 milliarder kroner.

Dermed har prisen på de attraktive rettighetene mer enn doblet seg. Prisen MTG skal ha betalt sist skal etter det Kampanje kjenner til ligget på rundt 700 millioner kroner.

Milliardbudet understreker dermed den ekstreme utviklingen i markedet for sportsrettigheter. Prisen på fotballrettigheter har nemlig eskalert voldsomt de siste årene. Prisen på Premier League-rettighetene steg sist gang med 70 prosent, fra 550 millioner kroner til nesten en millard kroner, før rettighetene igjen ble splittet opp Skandinavia og den samlede prisen endte på 1,3 milliarder.

- En nydelig dag
MTG ønsker ikke å bekrefte hva den endelig prisen endte på, men sportssjef Stian Aune Kleppo i Viasat fryder seg over at rettighetene er sikret og forlenget.

Les også: Ny milliardkamp om Champions League

- Dette er en nydelig dag. Jeg vil nok si at dette er en av de mest spennende rettighetskampene jeg har vært med på. Attraktive rettigheter skaper interese hos mange aktører og det er naturligvis flere enn oss som har vurdert Champions League som attraktivt innhold. Jo, jeg veldig fornøyd med at vi skal fortsette å sende og utvikle Champions League, verdens største klubbturnering, i årene framover, sier Kleppo til Kampanje.

- Var det kun prisen som ble avgjørende i forhandlingene om rettighetene?

- Nei, det ønsker jeg ikke å kommentere. Jeg legger til grunn at UEFA og Team Marketing har valgt oss fordi vi var den beste forretningsmessige aktøren, svarer Kleppo.

- Skandinavias viktigste
Han mener Viasat er best posisjonert i markedet for sportsrettigheter etter at selskapet nok en gang dro i land Champions League.

- Det sier seg selv. Vi har sendt UEFA Champions League i totalt 18 år og vi mener Viasat er Skandinavias viktigste forvalter av sportsrettigheter, sier Kleppo.

Nylig sikret kanalen seg også de svenske rettighetene til Premier League og OL i 2014 og 2016.

Slo TV 2 og Canal+
Dermed måtte både Canal+ og TV 2 kaste kortene i kampen om den internasjonale toppfotballen. Til Kampanje kunne Canal+-sjefen Steinar Brændeland fortelle følgende:

- Vi vet jo hva vi selv bydde, så hvis MTG har matchet det og vel så det, så er det snakk om betydelig penger. Da har det vært en kraftig oppjustering på pris siden forrige gang. Det er en ganske heftig prisutvikling i markedet for sportsrettighetspriser, så det blir en stor jobb å omsette dette til inntekter og økt salg av abonnement. Men hva vi ga som bud går vi ikke ut med, sier Brændeland.

TV 2s fotballsjef Vegard Jansen sier kanalen ønsket seg rettighetene, men aksepterer tapet.

- Vi har kommet veldig godt ut av slagene om rettigheter i det siste, så vi må tåle noen nederlag, og sørge for at vi kommer sterkt tilbake, og vinner neste drakamp. For de blir det garantert flere av, sier Jansen Hagen til VG Nett.

TV 2 har fra før av sikret seg rettighetene for OL i 2014 og 2016, den norske toppfotballen og engelske Premier League.