Forfatter og programskaper Christian Valeur fikk nærmest en hel nasjon i kollektiv Hurtigruten-rus mot seg etter å ha skrevet innlegget «Verdens verste TV» om «Hurtigruten - minutt for minutt» i VG i går.

I innlegget skrev han blant annet:

«Hurtigruten på TV har vært like sexy som en stillbildeserie. Av en kaikant. Og rundt omkring sitter i de norske stuene sitter det aseksuelle mennesker og twitrer om kaikanter»

Debatten tok han blant annet videre til Dagsnytt 18, der han møtte E24-spaltist og ihuga «Hurtigruten»-fan Elin Ørjasæter og kringkastingssjefen selv, Hans-Tore Bjerkaas.

Men Valeur mener debatten har sporet av. Han stiller seg mest kritisk til trenden om å lage tv som skaper mest mulig aktivitet i sosiale medier.

Da Hurtigruten-feberen pågikk for fullt, ble det skrevet én twittermelding om ”Hurtigruten – minutt for minutt” hvert 6. sekund.

- Det som kanskje har kommet litt dårlig frem i debatten, og som har vært min inngang til det hele, er at dersom man fortsetter å lage tv som baserer seg på at det også skal slå an i sosiale medier, fjerner det mye innhold fra programmet. Jeg spør meg selv om det er bra, om det er tv jeg har lyst til å lage, og om det er tv som bør lages. Er det bra at folk får masse plass på tv til å vinke til hverandre? sier han til Kampanje.

Kritikk til seg selv
Valeur står blant annet bak konseptet «TV-ekstra» på VGTV, som sendte direkte samtidig med «Paradise Hotel» og henvendte seg til de som så på reality-serien med laptopen på fanget. Nå mener Valeur det er nettopp slike konsepter som tømmer tv for innhold.

- Hvis det er en kritikk, er det en kritikk til meg selv og følelsen av at jeg som tv-skaper tenker mer på hvordan det skal funke på internett enn innholdsmessig. Vi kommer til å fortsette med «TV-ekstra», men jeg har lyst til å gjøre andre ting også som går mer på innhold, hvor hovedfokuset ikke ligger på det sosiale i ettertid. Jeg har lyst til å se tv som gjør at jeg kan kaste Mac-en i veggen og glemme vennene mine. Akkurat nå er det en eufori over sosiale medier, men jeg tror folk vil få den samme følelsen.

- Blir tv-seerne stadig mer ufokuserte med ett øye på tv-skjermen og ett øye på laptopen eller iPaden?

- Det tror jeg helt sikkert. Det kommer an på tv-seeren selv, men jeg blir ufokusert og kjeder meg fortere. Forrige helg synes jeg det var ufattelig vanskelig å sette meg ned for å se et helt tv-program, men det gikk over etter hvert.

Vil ikke lage Facebook-fyllstoff
Valeur frykter at det skal gå inflasjon i programmer som krever lite av tv-seeren, og som er skreddersydd for sosiale medier.

- Det er det som er faren, at folk setter seg ned og lager masse slike programmer. Det jeg påpekte i debattinnlegget er at det faktisk er ganske kjedelig å se på en treg båt. Det har provosert folk. Jeg er overrasket over at de ikke er enige.

- Hva mener du er bedre eksempler på hvor tv bør bevege seg i fremtiden?

- Det er ikke godt å si altså. Jeg håper at folk blir lei av å ha Mac-en sin på fanget når man ser på tv. Min konservative drøm er at man igjen skal se tv som tv, og ikke som en sekundær aktivitet. Men det er fordi jeg skal jobbe med tv, og helst vil lage noe som ikke er fyllstoff til Facebook. Da gjelds det å lage bra tv, men det er sinnssykt vanskelig å lage sexy innhold i et følelseskaldt land som Norge.