De siste årene har det blåst kraftig rundt Omnicoms reklamebyråer i Norge og da først og fremst BBDO og DDB. Men i dag er det reklamebyrået TBWA som er i sentrum av begivenhetene. Reklamebyrået som ledes av Anniken Pettersborg og kreativ leder Erik Heisholt blir nemlig kjøpt opp av designbyrået Frank.

Dermed forsvinner nok et internasjonalt eiet reklamebyrå fra det norske reklamemarkedet.

- Kommer TBWA-navnet til å bestå?

- Nei, i Norge forsvinner TBWA. Vi kjøper A/S'et TBWA Oslo og fusjonerer selskapet inn Frank. Frank blir merkenavnet på det byrået, sier daglig leder i det nye byrået Oscar Michaelsen til Kampanje.

I går onsdag kunne Kampanje fortelle at det kreative teamet i TBWA, bestående av tekstforfatter Kristin Selfors og AD Edle Bugge, forlot byrået til fordel for Schjærven. Nå melder resten overgang til Frank deriblant byråleder Anniken Pettersborg og kreativ leder Erik Heisholt.

Dermed ble Pettersborg den siste i rekken av hyppige sjefbytter i TBWA. Byrået har på relativt kort tid hatt sjefer som Kjetil Væhle, Nicholas McLean og nå sist Anniken Pettersborg.

Resultatutviklingen i TBWA har heller ikke vært god, akkurat som i de andre Omnicom-byråene i Norge. Opp mot ti millioner kroner er tapt siden 2007 og verst gikk det i 2009 da underskuddet ikke stoppet før på nesten åtte millioner kroner. For å dekke opp underskuddet måtte eieren Omnicom etterfylle kassen med 5,9 millioner kroner.

- TBWA har tapt mye penger de siste årene hvordan skal Frank tjene penger på det som en gang var TBWA?

- Frank har tjent penger i alle år og vi har hatt en margin på mellom 20-25 prosent på bunnlinjen. Sånn sett er vi et solid byrå som har en god struktur i driften av selskapet. TBWA vil bidra med en omsetning på åtte mill som vi kan tjene penger på. Vi vil få en stordriftsfordel og vi tror miljøet rundt TBWA vil blomstre og utvikle seg. Vi fra Frank vil utvikle TBWA-kunder og vice versa, sier Michaelsen.

Den nye byrålederen mener TBWA under Pettersborg har snudd skuta.

- Det begynte i fjor høst og Anniken Pettersborg var med å gjøre en snuoperasjon. I januar og februar produserte TBWA svarte tall, sier Michaelsen.

Omnicom sliter
Omnicom er ett av verdens største byrå-nettverk med internasjonale byråer som DDB, BBDO og TBWA på reklamesiden, men i Norge ser det altså ikke ut till at kommunikasjonsgiganten trives spesielt godt. Omnicom har flere ganger vært i trøbbel i Norge. I 2007 var det BBDO som gikk på en smell før det raknet i flaggskipbyrået DDB. Byrået mistet en rekke av sine største profiler og kuttet antall ansatte dramatisk etter store økonomiske tap.

Reklamebyrået DDB fikk bransjens største regnskapssmell i 2009. Driftsinntektene falt med 34,7 prosent til 118,8 millioner kroner, mens resultatet før skatt sank fra et overskudd på 3,7 millioner i 2008 til et underskudd på 25,8 millioner kroner i fjor.

Omnicom-nettverket har dermed tatt betydelige tap i Norge de siste årene.