I dag går den nye tv-kanalen Fox Crime på lufta i Norge. Dermed satser det Rupert Murdoch-eide tv-konsernet Fox enda tyngre på det nordiske markedet. For en tid tilbake kjøpte Rupert Murdochs mediekonsern News Corp tv-produksjonsselskapet Shine i en avtale som priset Rubicon-eieren til hele 3,8 milliarder kroner.

I tillegg dukker Murdochs navn også opp i spekulasjonene rundt hvem som skal kjøpe ProSiebenSat1s nordiske tv-kanaler, deriblant TVNorge.

- Norden er den eneste regionen hvor vi ikker er tilstede med våre underholdningskanaler. For halvannet år bestemte vi oss for legge mer trykk på vår tilstedeværelse i det nordiske markedet. Vi ønsker å bli en spiller i dette markedet og starter i Norge, sier Jesús Perezagua som styrer det internasjonale tv-konsernets Europa-divisjon til Kampanje.

- Kan lanseringen av Fox Crime og planene om å styrke tilstedeværelsen i Norge sees i sammenheng med kjøpet av Shine?

- Vi ser etter synergier med alle våre virksomheter. Men det er klart Shine gir oss en god mulighet til å produsere innhold lokalt. Men det skal være innhold vi mener seerne vil ha, sier Perezagua.

- Vil bli større
Den internasjonale Fox-sjefen er i Norge for dra igang lanseringen på den nye kanalen Fox Crime og Perezagua sier lanseringen er et første skritt på en større satsing også Norden.

- Vår drøm, og det er ikke bare en drøm, men noe vi jobber hardt med hver dag, er å lansere flere kanaler både i Norge og i andre skandinaviske markeder som Sverige, Danmark og Finland, sier Perezagua.

- Vil dere vokse organisk med Fox-brandet eller er oppkjøp også noe dere vurderer?

- Vi åpne for å kjøpe også, så lenge det er kjøp som er fornuftig i forhold til vår strategi. Men ja, definitivt, sier han.

På vei ut av ProSieben-kampen
Frem til nå har Rupert Murdochs tv-konsern vært nevnt som en mulig kjøper av ProSiebensSat1s tv-kanaler i Norden, deriblant TVNorge. Men Perezagua sier en terestriell plattform ikke er det som stør høyest på ønskelisten. Etter det Kampanje kjenner til skal News Corp ha vært inne i og sett på den skandinaviske tv-pakken til ProSiebenSat1, men skal nå ikke være blant de mest interesserte. Før helgen ble kjent at det svenske mediekonsernet Modern Times Group la inn bud på den nordiske tv-plattformen der TVNorge inngår.

- Vi har hørt at News Corp-sfæren ikke lenger er så interessert i ProSiebenSat1s kanaler. Har du en kommentar til det?

- Vi vil vokse med våre kanaler, og er interesserte å kjøpe. Men siden vi er en utenlandsk gruppering kanskje ikke en stor terresteriell aktør, sier Perezagua.

- Vurderer dere ProSiebens kanaler?

- Jeg kan kke kommenter det. Men vi snakker med mange lokale aktører for å se på måter å samarbeide tettere på. Det kan være både distributører, innholdsleverandører og produksjonsselskaper.

Oppretter Norge-kontor
At Norge står på kartet til Murdoch kan Perezagua bekrefte. Selskapet har allerede opprettet et kontor i Oslo og ansatte for en tid tilbake Åse Ytreland som administrerende direktør. Ytreland er den som skal lede den norske og nordiske satsingen i tillegg til å ha oppsyn med Baltikum.

- Norge er et viktig marked for oss. Vi har åpnet et norsk kontor i Oslo med et entusiastisk team for å tilby enda bedre service og produkter til våre seere og samarbeidspartnere, sier Åse Ytreland til Kampanje.

Fox International Channels er allerede etablert i det norske markedet med kanalene National Geographic, National Geographic HD, Nat Geo Wild og Nat Geo Wild HD, men fra og med i dag blir det ytterligere trykk i satsingen med lanseringen av Fox Crime. Norge er det 67. markedet Foxc lanserer denne kanalen.

Zoombier i Rikspakken
Distribusjonsavtaler er sikret gjennom RiksTVs «Rikspakken» og Altibox. Det gir kanalen en distribusjon på rundt 25 prosent. Målet er å søke ytterligere distribusjon når kanalen nå er blitt lansert.

- Vi har pågående diskusjoner med andre distributører, sier Ytreland.

Kanalen skal finansieres gjennom distribusjonsinntekter og reklame der distribusjonsinntektene er størsteparten. Perezagua og Ytreland tror det er plass til en kanal som Fox Crime selv om tilbudet av krimserier allerede er stort på de store norske tv-kanalene.

- Det er ingen 24-timers kanaler som er viet fullstendig krim i markedet i dag. Vi vil ha førstegangspremierer på Fox-serier på Fox Crime, som for eksempel «The Walking Dead». Kanalkonseptet har vært en stor suksess for oss globalt, og markedet har respondert svært positivt på at vi har samlet den beste krim- og spenningsunderholdningen på én kanal, sier Perezagua.

- Fox Crime er en kanal for alle som elsker krim og spenning, uansett kjønn og alder, sier Åse Ytreland.

På en større lanseringsfest i forrige uke på restauranten Folk i Operapassagen ble kanalen presentert for annnonsører, mediekjøpere og presse. Hovedpersonen var hovedrolleinnehaver i zombie-serien «The Walking Dead», Andrew Lincoln. I tillegg vil Fox Crime introdusere flere nye serier som «The Glades» og «Rubicon». Kanalen vil også kjøpe andre krim- og dramaserier fra andre Hollywood-studioer som for eksempel «The Sopranos».

Ser på norsk innhold
Ytreland utelukker heller ikke norskprodusert innhold etterhvert.

- Vi ser også på muligheten til å kjøpe eller co-produsere lokalt, sier Ytreland.

Fox Crime er et av Fox International Channels mest suksessrike kanalkonsepter. Kanalen er nummer 1 på Sky-plattformen i Italia og for tiden når kanalen 14 millioner tv-hjem i 67 land.