Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Interessen for den kreative reklamekonkurransen Gullblyanten har vært dalende i flere år. Og i år, med nye kategorier, har antall påmeldte bidrag nådd en foreløpig bunn.
Totalt er det sendt inn i underkant av 400 arbeider til Gullblyanten foran årets konkurranse. Kampanje har sett på antall innsendte bidrag tidligere år, og fallet har vært dramatisk. I 2007 og 2006 var antall innsendte bidrag over 900. Da Gullblyanten gikk av stabelen i fjor, ble det innlevert totalt 669 bidrag, fordelt på 20 kategorier.
- Dette er årsakene
- Nedgangen har to-tre viktige årsaker. Én årsak, som vi ikke kan gjøre så mye med, er at antallet priser og kåringer har økt kraftig de siste årene, både i Norge og internasjonalt. Konkurransen fra andre priser er dermed blitt mye større i løpet av få år. Videre har et økende antall kreatører ment at Gullblyanten ikke har holdt tritt med medieutviklingen. Med stadig flere utradisjonelle og integrerte kreative løsninger blir en kategorisering på tradisjonelle mediekanaler mindre interessant. Den nye generasjonen kjenner seg ikke igjen i mediekategoriinndelingen og annonsørene vil trolig også finne det mer interessant med bransjekategorier. En dagligvareannonsør synes naturligvis at det er spennende å se hvordan den hevder seg kreativt mot konkurrenter i Gullblyanten. Dette er bakgrunnen for endringene i Gullblyanten, som styret og administrasjonen i Kreativt Forum har jobbet mye med, sier Kristian Bye, styreleder i Kreativt Forum, til Kampanje.
Bye innrømmer at utmeldelsen og striden rundt prisendringene også forklarer at antallet påmeldte arbeider har falt i årets konkurranse.
-Det har vært en del støy i vinter og det har virket negativt på antallet innsendinger. I tillegg slår det kraftig ut at et av de sterkeste byråene har valgt å ikke sende inn arbeider, sier Bye.
Vil Gullblyanten overleve?
Han poengterer at Kreativt Forum måtte modernisere Gullblyanten.
- Når du ser fallet fra 2006 til 2010 så er det en utvikling som ville tatt konkurransen ned til et marginalt nivå om den fortsatte, sier han
- Tror du påmeldingene stiger igjen neste år?
- Det vil i stor grad avhenge av at de jobbene som løftes frem i årets prisutdeling er godt tenkt og godt løst. Det er jo slik at kreative mennesker drives av å bli belønnet og hedret for godt arbeid, sier Bye, som fastholder at Gullblyanten fortsatt har en viktig funksjon.
- I floraen av konkurranser er Gullblyanten den eneste som juryeres av kreatører basert på hvordan oppgaven er løst kreativt og strategisk. Det er selvsagt verdifullt, sier han.
Hvorvidt Gullblyanten vil bestå er ifølge Bye avhengig av følgende:
-Prisen har bare sin overlevelsesrett dersom det kreative Norge stiller opp fordi de mener prisen inspirerer til kreativitet og nytenkning.
- Viktige og riktige grep
Leder for bransjeforeningen Kreativt Forening, Sol M. Olving, oppga ingen tall da hun kommenterte nedgangen i antallet påmeldinger tidligere denne uken:
- Vi skulle gjerne sett at flere jobber ble sendt inn, men totalt sett synes vi dette er en fin anerkjennelse fra bransjen om at Gullblyanten har tatt noen viktige og riktige grep, sa Olving.
Til Kampanje magasin sier Olving at det lenge har vært tydelig at Gullblyanten har slitt de siste årene.
- Interessen for Gullblyanten slik den var har vært dalende år for år. Fornyelsen har presset seg frem, sier hun.
I år er det premiere på nye kategorier i Gullblyanten, og innføringen av disse har skapt bølger i reklamebransjen.
Les også: Regnet med Gullblyanten-bråk
GULLBLYANTEN | Innsendte bidrag |
2010 | Ca. 400 |
2009 | 669 |
2008 | 846 |
2007 | 925 |
2006 | 915 |
Les mer om Gullblyanten i nye Kampanje magasin. Ikke abonnent?Les mer her.