24. januar i år endret Infopaq AS Norge navn til Medieselskab A. I tillegg endret Infopaq Media navn til Medieselskab B, men allerede dagen etter disse navneendringene ble det åpnet konkurs i selskapet Mediaselskab A.
Selskapet som tidligere har vært kjent som Infopaq Norge AS, er dermed konkurs.
- Det er ikke så mye å fortelle annet enn at det er åpnet konkurs i Medieselskab A. Selskapet har fått en bobestyrer og det er retten som bestemmer den videre fremdriften, sier daglig leder Max Jensen til Kampanje.
Jensen kan imidlertid fortelle at Infopaq, som er et dansk selskap, fortsetter driften i Norge i et nytt selskap som heter Infopaq Norge AS.
- Men hvorfor døper dere om Infopaq Norge og Infopaq Media til Mediaselskab A og Mediaselskab B?
- Det har jeg ingen kommentar til, utover at slike navneendringer kan være normalt i en slik situasjon, sier Jensen.
- Skal danske Infopaq avvikle den norske virksomheten?
- Nei, slett ikke. Konkursen var desverre ikke til å unngå, men vi kommer til å satse ufortrødent videre med det nye selskapet som heter Infopaq Norge. Driften fortsetter helt uendret og det nye Infopaq Norge har overtatt samtlige ansatte, sier Jensen.
Leder sluttet
Jensen sier Infopaq kommer til å bygge en ny organisasjon rundt Infopaq Norge og rekruttere en ny salgsorganisasjon. Flere personer har imidlertid sluttet i Infopaq. I Brønnøysundregisteret er Nora Henden Torsteinsen satt opp som daglig leder i selskapet Infopaq, men på telefon sier Torsteinsen til Kampanje at hun sluttet som leder av Infopaq i september i fjor. Flere andre personer har også sluttet i Infopaq den siste tiden.
Les også: Ny i Sponsor Insight
- Hvor mange ansatte vil det være i nye Infopaq Norge?
- Det avstår jeg å kommentere, så lenge det er en prosess med bobestyrer, sier Jensen.
Det var den 1. april i 2009 at det danske selskapet Infopaq kjøpte analyse- og medieovervåkningselskapet Cision. Det medførte allerede den gang tøffe kutt. Salget innebar at bemanningen til Cision i Norden ble halvert. I Brønnøysundsregisteret har Infopaq operert med to selskaper den siste tiden, men regnskapstallene viser at driften ikke har vært den aller beste.
Les også: Cision selger til Infopaq
Tapte 30 mill.
De to Infopaq-selskapene har de siste to årene tapt nesten 30 millioner kroner, men Jensen vil ikke si hvordan forretningene gikk i 2010.
- Så lenge selskapet er i prosess med bobestyrer kan jeg ikke annet enn å henvise til de tallene som er tilgjengelige i de offentlige registrene, sier han
Jensen sier det var det vanskelig å få til en sunn drift basert på den forretningsmodellen som lå til grunn for gamle Cision.
- Det var ikke mulig å skape en tilfredsstillende drift av selskapet og siden oktober 2010 har Infopaq derfor arbeidet med å legge om sin virksomhet i Norge gjennom å inngå et tett strategisk samarbeid med Infopaqs mangeårige samarbeidspartner Opoint, sier Jensen.
Da Infopaq for et par år siden kjøpte virksomheten, lå det en omsetning på 240 millioner svenske kroner i det som den gang het Cision. Men virksomheten gikk med tap og prisen som ble betalt bar derfor preg av de økonomiske realitetene. Infopaq betalte 25 milloner svenske kroner for virksomheten de overtok.
Setter bort medieovervåkning
Infopaq har vært lenge i det norske markedet og tilbyr ifølge egne nettsider alt fra medieovervåking i Norge og resten av verden til statistikk og medieanalyse. Selskapet tilbyr også strategisk rådgivning og kurs i PR og kommunikasjon. Men medieovervåkningsdelen er altså i dag satt bort til Opoint, et selskap der Edda Media er hovedaksjonær. Etter det Kampanje kjenner til, skal selskapet i fjor høst hatt rundt 400 kunder.
I dag mottar rundt 150 kunder denne tjenesten fra Opoint, ifølge den danske sjefen.
- Infopaq kommer ikke lenger til å levere medieovervåkning i Norge lenger, men vi har et meget sterkt samarbeid med Opoint, som helt har tatt over medieovervåkningsbiten. Infopaq selv skal derfor fokusere på rådgivning og medieanalyser og da særlig for sosiale medier, sier Jensen.
- En av de største
Infopaq er eid av private investorer og holder til i en rekke land. Max Jensen sier selskapet er til stede i både Sverige, Danmark og Finland. I tillegg er man også tilstede i Tyskland.
- Vi er en av de største medieovervåkerne i Europa og nå blir alt nytt i Norge med et nytt selskap som heter Infopaq Norge som vil føre driften videre uten avbrudd, sier han.
- Når vil nye Infopaq starte opp?
- Vi har allerede startet opp og sitter på en ny adresse, sier Jensen.
Dermed er restene fra gamle Observer i ferd med å forsvinne helt. Tradisjonell, manuell medieovervåkning var starten for selskapet Observer, som senere skiftet navn til Cision. I sine toppår var Observer den desidert største aktøren i markedet for medieovervåkning. Det nordiske medieovervåker-konsernet hadde i 2000 et overskudd på 376 millioner norske kroner og en omsetning på over en milliard kroner.
Kommentér