TVNorge er tilbake på fotballbanen. Ikke siden fiaskoen med Royal Leauge har kanalen vært i nærheten av å tenke på fotball. Men det var før den nye mannekanalen Max regelrett kom på banen.

Tidligere i dag ble det klart at TVNorge kjøper lørdagskampen til NRK fra Tippeligaen og i kveld klokken 20.45 sparkes privatlandskampen mellom Irland og Norge i gang på den nye mannekanalen Max. Men denne kampen er det ikke alle som får tilgang til.

Gjennom en eksklusiv rettighetsavtale mellom Telenor og TVNorge ser det nå ut til at telegiganten på nytt tenker eksklusivitet rundt norske tv-kanaler. Da passer det sikkert også godt at TVNorge bygger opp Max med norsk fotball.

- Eksklusiviteten som vi har til våre godt over 500.000 parabolkunder på Max er viktig og riktig, sett i lys av at det er forventet at man skal finne nye betydningsfulle norske tv-kanaler hos oss. Eksklusiviteten vi har på Max har vi et langsiktig perspektiv på, den skal få fortsette å berike hverdagen til våre mannlige tv-seere, sier informasjonsdirektør i Canal Digital, Kenneth Tjønndal Pettersen, til Kampanje.

Les også: Selger Tippeliga-fotball til TVNorge

Les også: Ny tv-kanal sikrer seg landskamp

Rykter i markedet skal ha det til at Telenor og Canal Digital skal ha hatt en finger med i spillet da TVNorge-sjef Harald Strømme sikret seg landskampen. Dette blir imidlertid avvist av Telenor og Canal Digital.

Freden er brutt
Dermed er fredningstiden mellom Telenor og Modern Times Group brutt. Høsten 2007 undertegnet de to tv-giganten en avtale om ikke lenger å tilby landets største tv-kanaler eksklusivt. Dermed ble TVNorge tilgjengelig på MTGs tv-plattform Viasat og TV3 tilgjengelig på Canal Digital. Senere fant også TV 2 veien ut på Viasat etter at kanalen i mange år hadde ligget eksklusivt på Canal Digital.

Les også: Tv-rivaler går sammen i TV 2-kampen

Etter det Kampanje kjenner til tenker nå Canal Digital på Max som en differensiator i konkurransen med MTG og Viasat om satellitt-tv-kundene. De siste årene er det kun TV 2 Zebra, som Telenor eier med 45 prosent og TV 2 55 prosent, som har vært forskjellen på de to plattformene når det gjelder norske kanaler i grunnpakkene.

I premiumsegementet skiller de to plattformene seg på henholdvis Canal+ på Canal Digital og Viasat Sport-kanalene på Viasat, men foruten TV 2 Zebra har det vært lite som skiller de to tv-distributørene.

- Vi har lange tradisjoner med TVNorge og i 2008 var vi eksempelvis de første som distribuerte deres HD-sendinger. Max-satsingen er en videreføring av et godt samarbeid til glede for våre kunder. Ambisjonene som nå kommer til syne gjennom satsingen på Max er vi godt fornøyd med, sier Pettersen.

- To aktører i markedet
Kommunikasjonsdirektør i TVNorge, Svein Tore Bergestuen, sier eksklusiviteten i utgangspunktet gjelder alle TVNorges kanaler, men at Canal Digital foreløpig har valgt kun å benytte seg av eksklusivitet rundt Max.

- Vi er veldig fornøyd med avtalen vi har med Canal Digital. Det gir oss styrke og solid gjennomslagskraft. Canal Digital har eksklusive rettigheter til TVNorges kanaler på satellitt. Men her er det to aktører i markedet og det er nok noe av grunnen til at Max kun ligger på Canal Digital. Både TVNorge og Fem ligger i dag ute på Viasat, sier Bergestuen.

Hos konkurrenten Viasat er tilbakemeldingen at de gjerne skulle vist kampen mellom Irland og Norge og hatt en avtale om Max.

- Vi har ikke distribusjonsavtale på plass med TVNorge om Max og vi vil ikke ha det på plass i nærmeste fremtid heller. Men vi ønsker naturligvis å diskutere en mulig distribusjonsavtale med TVNorge om Max. Vi har plass til Max på plattformen vår, sier informasjonsansvarlig Øystein Hygen Christensen i Viasat til Kampanje.

- Er dere i samtaler om dette?

- Vi er i stadig dialog med TVNorge, men akkurat når det gjelder Max så ligger nok ballen mer på deres banehalvdel, sier Christensen.

TVNorge tilbake på banen
I mellomtiden kan Bergestuen glede seg til kveldens landskamp og Tippeliga fra og med neste år. Om kveldens sending sier han:

- Vi er sikker på at dette blir en knallgod fotballsending. Vi kjøper inn fotballkompetanse av noen som kan dette veldig god, men alt blir pakket inn i Max-guttungens egen drakt, sier Bergestuen.

Når Norge møter Irland ikveld er det tidligere Canal+-profil Dag Solheim som er studiovert. Kampen skal kommenteres av Espen Tvedt og Tom Henning Hovi og den nye mannekanalen Max har hyret inn Fotball Media som produsent for sendingen, inkludert hele den redaksjonelle innpakningen. I studio får Dag Solheim besøk av Gunnar Halle og Tromsø-trener Per Mathias Høgmo

- Blir det ny seertallrekord på Max onsdag kveld?

- Vi vet at det er mange som ser fotball, men vi er også klar over at Max er en helt ny kanal. Så får vi se hvor mange som har fått med seg dette. Men jeg vil ikke anslå hvor mange som vil komme til å se kampen, sier kommunikasjonsdirektøren i TVNorge.